Primavera Sound predstavila ogroman i revolucionaran line up za 2019. godinu
6. prosinca 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Primavera Sound predstavila ogroman i revolucionaran line up za 2019. godinu

Teško je krenuti nabrajati sva imena novog izdanja španjolskog glazbenog festivala Primavera, po mnogima jednog od najboljih svjetskih festivala. Erykah Badu, Tame Impala, Janell Monáe, Cardi B, Interpol, Charlie XCX, J Balvin, Solange, Future, Nas su headlineri Primavere. 

180 dolara je trenutna cijena festivalske ulaznice koja će ostati nepromijenjena do 7. siječnja, a ove godine festival se ponosi snažnim riječima kao što su JEDNAKOST, EKLEKTIZAM, ODVAŽNOST. Ako niste znali, Primavera u svojem line up-u ima jednako zastupljena ženska i muška imena, a razbijanje bilo kakvih barijera, uključujući spolne je njihova glavna zadaća. A sve je bazirano na motu “The New Normal” čemu 19. izdanje teži, a koje će biti održano od 30. svibnja do 1. lipnja u poznatom Parc del Fórumu u Barcelonu. Kažu da će ovo izdanje biti jedna prava prekretnica, odnosno izdanje koje će promijeniti štošta toga.

Ukupno 226 imena, od njih s više od 50% ženskih izvođača, nalazi se na line up-u Primavere, a žanrovi su dosta šaroliki i kreću se od ekstremnog metala do reggaetona, prolazeći kroz pop, hip hop, jazz, elektroniku, eksperimentalnu, trap i indie rock glazbu. Sve ciljem da se ne napušta jedinstveni koncept na svijetu, riskantan i uvjerljiv, kao što je i svake godine. Ističu kako se ovoga puta line up sastoji od imena koji će obilježiti 2018/2019. glazbenu sezonu. Znači to povratak Solange na festival, dolazak prvaka psihodeličnog popa, benda Tame Impala koji će prezentirati dugoočekivani novi album, zatim nove kraljice američkog hip hopa Cardi B te kolumbijskog reggaeton pjevača J Balvina. No, tu su i neka dobro poznata imena poput jedne od vladarica soul glazbe Erykah Badu, zatim Janelle Monáe, Interpol, James Blake, hip hop ikona Nas, Rosalía koja suvereno putuje prema vrhu, švedske zvijezde Robyn koja dolazi na veliku pozornicu s povratničkim albumom, te američke trap ikone Futurea.

IZVJEŠĆE/FOTO: Primavera Sound – dan drugi

Pripremili su i line up za mlađu publiku pa ćemo na Primaverinim pozornicama gledati sljedeća imena: Mac DeMarco, FKA twigs, Courtney Barnett, Carly Rae Jepsen, Christine and the Queens, Charli XCX, Kali Uchis, Snail Mail, Boy Pablo, Sigrid, Clairo, Empress Of… Stižu i Stereolab, Jarvis Cocker, Guided by Voices, Jawbraker, Low, Róisín Murphy, Kurt Vile & The Violators, Big Red Machine,  SuedeBuilt to SpillPrimal Scream, Liz PhairStephen Malkmus & The Jicks

IZVJEŠĆE/FOTO: Primavera Sound četvrtak u Barceloni!

Osim spomenute reggaeton zvijezde J Balvina dolazi i puertorikanska kraljica Ivy Queen, pionir DJ Playero, Don Chezina, Hurricane G i Tony Touch. Predstavnike urbane glazbe predvode Cardi B i Future, no treba spomenuti i Dannyja Browna, Pusha T-ja, ali i imena kao što su Kate TempestFlohioslowthai i Loyle Carner iz Velike Britanije te imena koja su budućnost tog žanra, 070 Shake, cupcakKeJPEGMAFIA, Tierra WhackPrincess Nokia, Nathy PelusoSticky M.A.,Yung BeefGoth Boi Clique, Rico NastySomadamantinaLa ZowiGoaAlbany Brat Star.

Jaka su i elektronička imena pa će tako Primavera Bits imati tri pozornice kroz koje će proći najuzbudljivija imena današnjice, legende Richie Hawtin, Nina Kraviz, zatim ModeselektorPeggy GouKrystal Klear, Helena HauffObjektVeronica VasickaYves Tumor, ApparatSuzanne CianiSOPHIE, Mykki BlancoNeneh CherryMaribou StateJungleDavid August, Mura MasaYaejiDanny L Harle RRUCCULLA.

Bit će tu i besplatnih koncerata za posjetitelje, ali i još puno sadržaja koji će privući ponovno na stotine tisuća ljubitelja glazbe i sve što se okreće oko nje. Prošle godine je bio i fenomenalan food line up kojeg su vodili kuhari s Michelinovim zvjezdicama i dokazali da se na koncertima mogu jesti primjerice škampi i hrana koju je teško zamisliti među urbanom glazbenom publikom.

Za sada su u prodaji festivalske ulaznice s povoljnijom cijenom od 70%, a kad se cijeli kapacitet rasproda u prodaju kreću ulaznice od 195 eura te u konačnici najskuplje od 215 eura. Dnevne ulaznice koštaju 80 eura i mogu se kupiti putem Ticketmastera, a kasnije će biti 90 eura. VIP ulaznica za sve dane iznosi 400 eura, a dnevna 170 eura.

IZVJEŠĆE/FOTO: Primavera je završila, a novo prijateljstvo počelo!

Foto: Sergio Albert