IZVJEŠĆE: New York Ska-Jazz Ensemble u Vintageu – poSKAkuša na broadwayski način
20. prosinca 2018.
Music Box (9729 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: New York Ska-Jazz Ensemble u Vintageu – poSKAkuša na broadwayski način

U sklopu svoje europske turneje New York Ska-Jazz Ensemble (NYSJE) prohujali su Vintageom, zagrijali srca i nožice sretnika koji su se našli ispred pozornice. Promrzla srijeda nije spriječila veliki odaziv u prostoru koji je brzo bio ispunjen kvalitetnom svirkom i velikim nabojem pozitivne energije.

Kada su ih pitali koja je glavna karakteristika njihove glazbe prije koncerta kratko i sažeto bio je odgovor: strast, duh, melodija i ritam. Sve to i više od toga su nam prezentirali. Ritmički žanrovi dancehall, reggae i rocksteady izmiksani s utjecajima u kojima su jazz, soul, blues, pop i rock. Ukratko tepa im se utemeljenje ska-jazz stila. Od prvog takta se vidjelo da nisu došli s predumišljajem „Ajmo ovo odraditi i idemo dalje“. Dali su si truda, produživali su pjesme s novim glazbenim elementima, cijelo vrijeme nabrijano prebirali po svojim instrumentima te su i zaslužili ovacije na kraju svoje izvedbe. Imao je taj neki broadwayski štih cijeli koncept.

Prilazeći Vintageu pomislio sam „ma srijeda je, neće biti baš nešto ljudi.“ Sva sreća pa sam bio u krivu i kazna mi je došla u obliku nesporazumijevanja s konobarom oko narudžbe. Prostor se popunio baš po mojoj želji: napunjen prostor u klubu ali dovoljno mjesta za čagicu. Set su počeli par minuta iza 22h s pjesmom „Buttah“ i nakon nje „Filthy McNasty“. Naravno da niti jedan koncert koji ima reggae prizvuke ne može proći bez Bob Marley-a tako da su odsvirali i otpjevali „Love and affection“ koju su odmah bez stajanja praktično izmiješali s pjesmom „The Tide Is High“ od Blondie. Najveći interes za mrdanje kukova kako kod ekipe ispred pozornice pa tako i kod moje drage izazvale su pjesme „Joelle“ i „A Message to You Rudy“. Izvrtjeli su još i „Nasty by Nature“, „Take Five“, „Feel Da Vibe“, „Harlem Nocturne“ te neke nove stvari koje pripremaju za nadolazeći album. Svirka je trajala okvirno dobrih sat i pol uz dva izlaska na bis.

Rock Steady Freddie pseudonim je saksofonista, flautista te osnivača NYSJE. Fino je dirigirao svojim dečkima i cijelo vrijeme pumpao atmosferu u prostoru. Kevin Batchelor s trubom u rukama zajedno sa frontmanom nabrijavali su vibru u klubu i imali sjajnu komunikaciju s publikom. Animirali su nas s raznim povicima, mahanjem ruku i sinkroniziranim plesom. U jednom trenutku smo svi kolektivno proslavili Kevinov 58 rođendan. Malo sam na momente bacao pogled na tonca koji se preznojavao oko sabiranja svih glazbenih elemenata u jednu zdravu cjelinu. Hvala mu na dobro obavljenom poslu, nije lako bilo šest vrsnih glazbenika pohvatati i da se dobro čuju.

Posljednji koncert u Zagrebu zbio se prije 18 godina pa su čak i pitali tko je bio prisutan tada. U petak 21.12. Elemental će ih ugostiti povodom svog 20-og rođendana u Puli. Sudeći po svemu doživljenom Elemental bi trebao biti njima predgrupa. U svakom slučaju nisu mogli izabrati bolji sastav za zagrijavanje.

Piše: Ivan Košar