Pobjednik Cannesa, “Obiteljske veze” Hirokazua Kore-Ede, stiže u kina!
28. prosinca 2018.
Music Box (10948 Članci)
Podijeli

Pobjednik Cannesa, “Obiteljske veze” Hirokazua Kore-Ede, stiže u kina!

Japanski redatelj Hirokazu Kore-Eda već se odavno dokazao stručnjakom za snimanje obiteljskih filmova.

Njegov novi filmski dragulj, OBITELJSKE VEZE nije izuzetak; dapače, radi se o jednom od najboljih filmova u njegovoj karijeri što je potvrdila i osvojena Zlatna palma na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Uz tu prestižnu nagradu, SHOPLIFTERS je dobio i brojna druga priznanja, uključujući nominaciju za Zlatni globus, a smatra ga se i jednim od glavnih favorita za osvajanje Oscara u kategoriji stranog filma. Fascinantna dramaObiteljske veze“ od četvrtka, 3. siječnja započinje se prikazivati u domaćim kinima.

Radnja filma odvija se negdje u Tokiju gdje Osamu Shibata i njegova supruga Nobuyo žive u siromaštvu. Premda Osamu tu i tamo pronađe neki posao, a Nobuyo radi za ekstremno malu plaću, obitelj uglavnom preživljava od bakine mirovine. Zbog toga se Osamu i njegov sin povremeno upućuju u krađe, a tijekom jedne od njih naiđu na malu djevojčicu koja se smrzava na hladnoći. Iako se u početku protivi ideji zbrinjavanja djevojčice, Osamina supruga uskoro se smekša prema novopridošlici. Premda je obitelj siromašna zarađujući jedva za preživljavanje kroz bavljenje sitnim kriminalom, čini se da žive sretni sve dok neočekivani incident otkrije skrivene tajne i stavi na kušnju veze koje ih ujedinjuju…

Hirokazu Kore-Eda na filmu je radio preko deset godina, premda je tek za vrijeme snimanja svog prethodnog filma iz 2013. godine („Kakav otac, takav sin“) ozbiljno počeo razrađivati priču uz pitanje „što je to što uistinu čini pravu obitelj“ kao nit vodilju. Kako bi se što bolje pripremio, Kore-Eda je posjetio i sirotište koje ga je kasnije inspiriralo za pisanje ključne scene u filmu. U jednom od mnogih intervjua izjavio je da se radi o „društveno svjesnom filmu“. Nakon što je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, OBITELJSKE VEZE postao je prvim japanskim filmom kojem je to uspjelo nakon 1997. godine.

Zbog svoje kvalitete i činjenice da je do danas osvojio preko 20 različitih nagrada i priznanja na festivalima diljem svijeta, film OBITELJSKE VEZE službeni je japanski kandidat za prestižnu nagradu Oscar. Prije desetak dana Akademija je objavila najuži krug filmova koji će se naći među pet nominiranih, a među njima se upravo nalazi i film Hirokazua Kore-Ede. OBITELJSKE VEZE u Hrvatskoj je premijerno prikazan krajem kolovoza na filmskom festivalu u Vukovaru u sklopu selekcije „Pobjednici Cannesa 2018.“, gdje je bio jedan od najposjećenijih i najhvaljenijih filmova kompletnog festivala.