Iza nas ponovno godina odlaska brojnih glazbenih velikana!
30. prosinca 2018.
Music Box (9878 Članci)
Podijeli

Iza nas ponovno godina odlaska brojnih glazbenih velikana!

I 2018. godina je bila godina velikih gubitaka u svijetu glazbe i tek kada sva imena stavimo na jedno mjesto shvatimo koliko smo toga izgubili. 

Od pjevača i instrumentalista do inovatora i ljudi koji su predstavili novi način sviranja, interpretiranja i konzumiranja glazbe, puno ih je na listi onih koji su nas napustili u 2018. godini, a mi ćemo se samo prisjetiti dijela njih, odnosno onih koji su svojim zaslugama zadužili svjetsku glazbenu scenu.

“Fast” Eddie Clarke

Napustio je ovaj svijet 10. siječnja ove godine. Ovaj britanski gitarist, član heavy metal sastava Fastway i Motörhead, zaslužan je za neke od najpoznatijih metal riffova, pogotovo kad je u pitanju legendarni bend Lemmyha Kilmistera. “Ace of Spades,” “Capricorn,” “Overkill” i “Fast and Loose”, pjesme su koje će zauvijek ostati u sjećanju ljubiteljima metala, a upravo je na njima veliki doprinos dao Eddie Clarke

Dolores O’Riordan

Pjevačica popularne grupe The Cranberries umrla je 15. siječnja u Londonu. Tijekom karijere u ovoj grupi prodano je više od 40 milijuna ploča diljem svijeta. Planetarno popularni su postali zahvaljujući pjesmama “Zombie”, “Linger” i “Dreams”, a njezin jedinstveni glas donio je dašak Irske u pop kulturu, pogotovo 90-ih godina.

Jóhann Jóhannsson

Svijet filmske glazbe zavijen je u crno 9. veljače kad je preminuo jedan od najvećih talenata nove generacije skladatelja filmske glazbe. Ovaj avangardni skladatelj radio je kombinaciju klasične i elektroničke glazbe, a dobitnik je i Oscara za film “The Theory of Everything” 2015. godine.  Radio je na mnogim filmovima od kojih treba istaknuti i “Sicario”, “Arrival” i “Blade Runner 2049”.

Avicii

Smrt 28-godišnje švedske EDM zvijezde, 20. travnja je šokirala cijeli svijet. Bio je jedan od najuspješnijih DJ-a i producenata svih vremena, a njegovi dance hitovi i danas su neki od najemitiranijih u povijesti ovog glazbenog žanra. “Wake Me Up”, “Levels”, “Sunshine”, “Waiting for Love”, “Hey Brother”, samo su neki od njegovih mnogobrojnih uradaka.

Aretha Franklin

Kraljica soula, kako su je svi zvali, ostavila je neizbrisiv trag u povijesti glazbe, a prodala je tijekom života više od 75 milijuna ploča. Donijela je glazbenoj interpretaciji jednu novu razinu, inspirirala je generacije pjevača i ostavljala bez daha sve one koji su je makar jednom poslušali u životu. Bila je i glas pokreta civilnih prava, ali i jedan od snažnih simbola i ikona feminizma, ženskih prava, crnačkog ponosa i soul glazbe. Umrla je 16. kolovoza.

Mac Miller

Još jedna mlada duša napustila je glazbeni svijet, Mac Miller, 26-godišnjak iz Pittsburgha, producent i reper koji je imao 5 studijskih albuma na vrhovima top lista, počevši od 2011. godine. Njegovo umijeće aranžiranja i pisanja ranjivih tekstova izgradili su kod publike veliku podršku i respekt, te neizmjernu i beskonačnu ljubav. Preminuo je 7. rujna.

Marty Balin

27. rujna umro je i Marty Balin, jedan od osnivača, pjevač i tekstopisac psihodeličnog rock benda Jefferson Airplane, kasnije Jefferson Starship. Jedan je od glazbenika koji je snažno utjecao i definirao zvuk San Francisco kontrakulture.

Charles Aznavour

Pionir francuske šansone, pionir francuske glazbene kulture općenito i jedan od najvažnijih pjevača koje je Francuska ikada iznjedrila. Umro je 1. listopada nakon što je otkazao turneju, a među ostalim i dolazak u Hrvatsku. Ovaj pjevač, tekstopisac i glumac prodao je više od 100 milijuna ploča diljem svijeta i glumio je u više od 60 filmova. Francuski Frank Sinatra!

Montserrat Caballé

Španjolska operna pjevačica Montserrat Caballe preminula je 85. godini 6. listopada i tako je zauvijek utihnula “Barcelona”, pjesma koju je snimila s pokojnim Freddiejem Mercuryjem. Caballe je imala jedan od najprepoznatljivih svjetskih soprana s kojim se proslavila u brojnim ulogama, prije svega u djelima Verdija i bel canto repertoarima poput onih Rossinija, Bellinija i Donizettija. Komercijalno je stekla svjetsku slavu kad je snimila duet s prema mnogima najboljim muškim vokalom na svijetu, Freddiejem Mercuryjem, pjevačem britanskog rock sastava Queen. Pjesma je inspirirana rodnim gradom Caballe, a kasnije je postala i jedna od dvije službene pjesme Olimpijskih igara 1992. godine koje su održane u Barceloni.

Pete Shelley

Ni kraj godine nije mogao proći bez suza u našim očima. 6. prosinca umro je jedan od osnivača, pjevač i gitarist utjecajnog britanskog benda The Buzzcocks. Bend je uspješno u punk žanr dodao senzibilitet popa i tako približio ovaj zvuk mnogim generacijama slušatelja.

Puno je imena koja su nas napustila tijekom godine i nemoguće je sve smjestiti u jedan članak, ali svakako moramo spomenuti i Edwina Hawkinsa koji je pjevao “Oh Happy Day” i dobio Grammyja za najbolju soul i gospel izvedbu, zatim legendarnog južnoafričkog glazbenika, trubača, skladatelja i pjevača Hugha Masekela, a napustio nas je i Mark E. Smith, vođa benda The Fall koji je među ostalima definirao post punk zvuk 80-ih godina. Treba spomenuti i Joséa Antonija Abreua, venecuelanskog glazbenika, ekonomiste i edukatora koji je stvorio mrežu mladih orkestara poznatijih kao El Sistema, čiji primjer su kasnije pratili mnogi u Sjevernoj Americi i Europi. Umrla je i Cecil Taylor, ikona avangarde, jazz pijanistica i skladateljica, zatim Yvonne Staples, članica cijenjene soul, gospel i R&B grupe The Staple Singers, potom Charles Neville, saksofonist i drugi najstariji od četvero braće koji će osnovati legendarni bend The Beville Brothers, te Rachid Taha, karizmatični i utjecajni francuski pjevač alžirskih korijena koji je tijekom života u svojoj glazbi s ponosom prezentirao tradicionalni zvuk Alžira kombiniran s punkom.

Ovo su samo neki u nizu glazbenika koje smo izgubili u 2018. godini koju ćemo između ostaloga pamtiti i po njima, njihovim bogatima karijerama, utjecajima na brojne druge generacije, ali i glazbu općenito. Neka se ne ponovi ovakva godina!