Objavljen ekskluzivni četverostruki box set sabranih djela kultnog Parafa
31. prosinca 2018.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Objavljen ekskluzivni četverostruki box set sabranih djela kultnog Parafa

Nakon više od četrdeset godina od nastanka grupe i prvih snimaka autorskoga materijala, Paraf dobiva svoju antologiju, četverostruki CD box-set Sabrana djela 1976.-1987

Posrijedi je jedan od najiščekivanijih diskografskih projekata na ovim prostorima, s obzirom da su Parafi jedini od relevantnih glazbenih formacija iz razdoblja punka i novog vala koji dosad na CD formatu nemaju zabilježen barem dio svoga stvaralaštva. Box-set grupe Paraf konačno na CD-ima donosi sve originalne snimke koje su inicijalno objavile dvije ljubljanske diskografske kuće početkom osamdesetih godina. Također, box-set sadrži dosad neobjavljeni četvrti album Paraf Live sa snimkama uživo realiziranima 1985. i 1986. godine.

Sabrana djela 1976.-1987. sadrže sva tri studijska albuma Parafa: A dan je tako lijepo počeo, Izleti Zastave, u njihovim originalnim oblicima te album uživo Paraf Live.Na studijskim albumima kao bonusi nalaze se oba singla Parafa Rijeka/Moj život je novi val te Fini dečko/Tužne uši.Također, kao bonus prvi album uključuje singl-verziju Narodne pjesme te po prvi puta kultnu skladbu izvođenu samo na koncertima Goli otok. Na drugom albumu Izleti nalaze se alternativne i demo verzije pjesama s albuma snimljene uživo. Bonusi s albuma Zastave uključuju alternativne verzije istih skladbi iz drugoga studijskoga sessiona te glazbu originalno snimljenu za dokumentarne filmove, kao i nedovršeni demo nikad objavljene skladbe Platno široko. 

Booklet na 72 stranice uključuje mnogobrojne poznate i dosad neobjavljene fotografije banda, kao i kronologiju, bilješke Ivana Moleka i Velida Đekića te intervju koji je Bojan Mušćet vodio s originalnom postavom banda.

Objavljivanje sabranih djela Parafa ima funkciju bilježenja važnog dijela kulturne baštine jer su Parafi ključno utjecali na glazbena zbivanja nekadašnje države. Krajem sedamdesetih i u prvoj polovici osamdesetih inaugurirali su i kreirali prekretnicu u poimanju i prakticiranju popularne glazbe kao i njezine uloge u društvu. Bili su među prvim punk pojavama izvan Velike Britanije a uz ljubljanske Pankrte u korak su slijedili globalni glazbeni prevrat koga su iz Britanije vodili Sex Pistols, The Clash, The Damned i drugi.

Posebno je velik njihov utjecaj na ono što danas poznajemo kao riječku rock scenu. Parafi su ključna pojava punk i novovalne eksplozije u gradu a uz djelovanje toga banda nastala je bogata scena, nadovezali su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, strip crtači, ogroman broj novih glazbenih sastava i svi drugi koji su obilježili propulzivnost riječkoga novovalnog naraštaja. Što je najbolje, Parafi su sve to uspjeli uraditi dvaput, s dvije postave –  s prvom koja je iznjedrila punk na području bivše Jugoslavije,  i s drugom koja je na istom području definirala novovalne post-punk idiome.

1. postava 1978. (Foto: Feri Rumić)

Rijeka ima atribut rock-grada i zbog snažnoga djelovanja naraštaja glazbenika iz šezdesetih godina. No, punk s Parafom kao predvodnikom najzaslužniji je za dobivanje takvoga atributa s obzirom na demokratičnost njegovih oblika pojavnosti: s punkom i novim valom glazbene ideje prezentirale su se na svakome koraku, ušle su duboko u pore grada i regije. Novi val i punkerski pokret obilježili su Rijeku više nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj i nekadašnjoj Jugoslaviji, a posljedice ’subkulturne revolucije’ osjete se i dan-danas. Rijeka je zbog ukorijenjenosti alternativne kulture u identitet grada prepoznatljiva u čitavoj državi, pa i šire. Ovakav jedinstveni image imaju rijetki gradovi u svijetu, npr. Manchester u Velikoj Britaniji ili Seattle u Sjedinjenim Američkim Državama.

Paraf – Sabrana djela 1976.-1987. uskoro će naći u fizičkoj i digitalnoj prodaji u nakladi Dallas Recordsa.

Foto: Goran Nemarnik Gus