#nedjeljnikomentar: Anna Moor, Antonela Doko, Calvin Harris, Lana Del Rey, Nina Kraljić
13. siječnja 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Anna Moor, Antonela Doko, Calvin Harris, Lana Del Rey, Nina Kraljić

Nakon kratke blagdansko/praznične stanke vraćamo se rubrici #nedjeljnikomentar. Kako smo mi bili u zimskom snu, tako je i glazba bila u stanju mirovanja. No, s ovim, još aktualnim tjednom vraćaju se svi polako u normalu, a s time i neki novi singlovi koji zaslužuju malo više pozornosti.

Anna Moor “Svjetovi” (Intek Music)

Često ju gledamo i čujemo na velikim pozornicama kao back vokalisticu raznih izvođača, ali i članicu Gelato Sistersa, no Anna Moor privatno je melankolična, tmurna, dreamy popovska, ali i nježna i lijepa. Dobrodošli u njen “Svijet”! Svijet s prekrasnom melodijom, pogotovo klavirskom i flautskom dionicom, ali i njezinom jedinstvenom i nježnom interpretacijom. Spot, prije svega široki kadrovi koji oduzimaju dah, je samo dodatan plus ovom singlu. Zaslužila je ona veće reflektore, ali ima vremena, doći će i njezinih 5 minuta.

Ocjena: 4.5/5

Antonela Doko – “Sve osim nas” (Croatia Records)

Ova pjesma je samo nastavak onoga što nam je Antonela već predstavila u nekoliko singlova. Melodijski vrlo slična prošlim izdanjima, a vokalno opet na visini zadatka. Još treba proći jedno vrijeme dok i ona zablista punim sjajenm, ali na dobrom je putu. Publika i kritika ju vole, ima fenomenalan glas, a mislim da može i puno više od ovih radio frinedly pjesama. Vrlo dobar novi singl!

Ocjena: 4/5

Calvin Harris & Rag’n’Bone Man – “Giant” (Columbia Records)

Ne samo da nastavlja sa sjajnim suradnjama, nego Calvin Harris nastavlja i s istim old school house ritmom koji je očito pravi recept za uspjeh u vremenu kad je retro in. Ali ako razmislim, retro je uvijek bio in. I još kad tome doda svoj vrhunski osjećaj za synth melodije, onda je nemoguće da to i ne uđe u uho. Rag’n’Bone Man je jedan od najistaknutijih novih vokala na sceni,a takve Calvin odmah ulovi i od njih izvuče oono najbolje za svoje nove uratke. Standardno odlično!

Ocjena: 4.5/5

Lana Del Rey – “hope is a dangerous thing for a woman like me to have – but i have it” (Polydor/Universal Music)

Lani glazbeno nije potrebno ništa, malo minimalističkog klavira i to je to. Njezin zavodljivi i plačljivi glas kod većine nas izazove određenu emociju. Nova pjesma je neizravni hommage njezinoj velikoj inspiraciji Sylviji Plath. I Lana je postala izvanredna u pisanoj riječi, s vremenom je usavršila i vokal, počela ga kontrolirati kako treba, a sve to zajedno znači remek djelo kao što je ova pjesma, da ne spominjem njezin naslov. Ova pjesma me dirnula kao što je prvo slušanje “Nothing Compares 2 You” Sinead O’Connor. Čista ljepota!

Ocjena: 5/5

Nina Kraljić – “Lava” (Dallas Records)

Glazbeno izvanredno, vokalno mi i nije toliko sjelo, iako nemam zamjerke, nego jednostavno mislim da ova melodija nije za ovaj vokal. Sviđa mi se cijeli flow pjesme, etno prizvuk, bass line sličan Massive Attacku i “Safe From Harm” (sporijeg ritma), a čak u jednom trenutku svoje fenomenalne vokalne sposobnosti dovodi do maksimuma. Mislim na drugi dio pjesme koji me zbog vokala podsjetio na Kenjija Kawaija i japanski ženski zbor dok pjeva “Ghost In The Shell”. Rijetki to mogu, ali s obzirom na njezinu KUD-ovsku pozadinu vjerujem da joj to i nije problem. Nina ide u jednom zaista ozbiljnom glazbenom smjeru kojem se još mora malo prilagoditi, ali blizu je. Čuli smo je već u više izdanja, žanrovski različitim, iako mislim da je ovo na tragu meni do sada njezine najdraže i najbolje, “Snijeg”, samo je “Lava” melankoličnija i tamnija.

Ocjena: 4/5