#nedjeljnikomentar: Aljoša Šerić, Ariana Grande, Bryan Adams, Mario Huljev, Žen
20. siječnja 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Aljoša Šerić, Ariana Grande, Bryan Adams, Mario Huljev, Žen

Iako je tek siječanj hrvatska glazbena scena ne spava te se svako malo otkrije neki zanimljiv singl ili album. I ovoga tjedna miješamo domaću sa stranom glazbom te izdvajamo neke interesantne primjerke koji su su između ostalih isticali ovoga tjedna.

Aljoša Šerić – “Kučine” (Dallas Records)

Aljoša i dalje najbolje zvuči retro, pa tako i u novom singlu s big bandovskim prefiksom – “Kučine”. Više vuče na Marka Tolju, nego na ono što je do sada radio Aljoša s Pavelom te solo sa suprugom i sobom. Simpatično zvuči, glazbeno zanimljivije od teksta. Možda da je cijeloj priči dodao nekakav gospel zbor ili više back vokala, nešto poput Gelato Sistersa. Ovako, samo dobro.

Ocjena: 3.5/5

Ariana Grande – “7 Rings” (Universal Records)

lada pop zvijezda Ariana Grande izgleda je shvatila oko čega se sve vrti, a to je hip hop, danas na top listama najzastupljeniji žanr. Pa je odlučila iskombinirati svoj provjereni pop i dodati hip hop beat. Čak joj sve to i iznenađujuće dobro stoji. Nije odlučila okrenuti skroz na hip hop stranu jer i dalje čujemo njezin lijep i raskošan vokal, ali je samo sve začinila repanjem. I stoji joj slatko, kao što joj i sve ostalo stoji. Jer Ariana Grande je upravo ono što nosi u naslovu njezin zadnji album – “Sweetener”. Ili što bi rekla današnja mladež – kjutić. Beat je zarazan i sigurno će se po tome pamtiti ova pjesma, kao i po refrenu – “I see it, I like it, I want it, I got it”.

Ocjena: 4/5

Bryan Adams – “Shine A Light” (Polydor Records)

Najavio je novi studijski album, a glazbeno je to i dalje bez previše napetosti i tako već godinama. Očito da je vrijeme kreativnosti ovog Kanađanina prošlo pa mu preostaju samo live nastupi koji su i dalje na vrlo lijepoj razini, dostojnoj svjetske glazbene zvijezde. Prosječna njegova pop-rock pjesma kojom neće vjerojatno ništa napraviti, ali daje do znanja kako je i dalje prisutan u diskografiji. I uvijek će biti onih obožavatelja koji će kupovati njegovu glazbu, tako da tu nema nekakve bojazni. No, kako kažem, glazbeno ništa posebno.

Ocjena: 3/5

Mario Huljev – “Malo ljubavi” (Sipa Music/Menart)

Uvijek je predstavljao vrlo dobru plesnu i funky glazbu i nije se ništa po tom pitanju promijenilo. Možda to i jest problem pa je uvijek u nekom praznom hodu, niti se probio do zasluženog mjesta, niti je nestao. Jedna od pravih enigmi. Ali s obzirom na svoje obveze vjerujem da i nema nekog višeg cilja osim gađanja top lista i radijskih postaja. Tamo je sveprisutan, pogotovo na ovom zadnjem. Ali opet, nit’ na jednu, nit’ na drugu stranu. I sâm sam u takvom razmišljanju pa ne znam što bih posebno rekao o pjesmi. Standardna plesna funky stvar i ništa više od toga. Njegova vokalna interpretacija je opet na visini zadatka. Ali fali nekog mesa zbog kojeg bih mogao reći da je ovo nešto van standarda. Ovako ipak nije. Vrlo dobro i ništa više.

Ocjena: 3.5/5

Žen – “Jugomental” (Moonlee Records/Vox Project/Unrecords)

Snažna instrumentalna progressive post rock stvar s dreamy elementima, koja iza sebe, kao i svaka njihova pjesma, ima još snažniju poruku s popratnim vizualnim dijelom. I glazbeno i vizualno je riječ o nostalgiji, ali i nekom drugom paralelnom svijetu koji se temelji na nekim starim vremenima. Otuda i naziv “Jugomental”. Žen su uvijek oduševljavali, rade to i sada, a njihovi koncertni su nešto što se mora poslušati. Ova pjesma počinje sanjivo i nostalgično, a završava žestoko i energično. Savršeno kontroliraju taj kontrast i pretvaraju nježnost u psihodeliju.

Ocjena: 4.5/5

Foto: Antun Cerovečki (Mario Huljev), Marcella Zanki (Aljoša Šerić)