Enciklopedija za basiste, Richard Bona, ponovno u Zagrebu!
22. siječnja 2019.
Music Box (10919 Članci)
Podijeli

Enciklopedija za basiste, Richard Bona, ponovno u Zagrebu!

Basist, pjevač i kantautor porijeklom iz Kameruna, Richard Bona ponovno će nastupiti u Zagrebu nakon 9 godina stanke. Koncert Bona u pratnji banda održat će se 9. ožujka 2019. u Tvornici kulture.

Rođen u glazbenoj obitelji u malom selu u Kamerunu, pa je glazba bio prirodan odabir i put. Rođen u siromašnoj obitelji, ali s velikom ljubavi prema glazbi sam je izradio i prvi instrument na kojem počinje svirati već s četiri godine, balfaon. Kasnije je “stvorio” i svoju prvu gitaru i to tako što je najlon, koji su koristili za ribolov, razvukao preko starog i dotrajalog rspremnika za gorivo otpisanog motocikla. Kako i sam kaže jazzom se počeo baviti iz financijskih razloga, nakon što ga je vlasnik prostora u kojem je s bandom svirao tradicionalnu afričku glazbu, zatražio da sviraju isključivo jazz. Od tog trenutka Bona upoznaje potpuno novi glazbeni svijet, ali za njega to znači i potpuno novi smjeru života. Iako mu je jazz obilježio taj novi životni put kroz cijelu  karijeru bježi od svrstavanja u bilo koji glazbeni pravac.

S 22 godine Bona emigrira u Njemačku gdje započinje glazbeno obrazovanje. Seli se u Francusku gdje nastavlja s obrazovanjem, ali ne prestaje svirati. Nekoliko godina kasnije, sredinom devedesetih seli u New York. Dolaskom u New York postaje prepoznatljiv i podiže “drugačiju”prašinu u etabliranim jazz krugovima. Oduševio je kolege, ali i publiku i kritičare svojim nesvakidašnjim vještinama muziciranja, komunikacijom sa stagea i ogromnim talentom. Fanovi ga prozivaju “Afričkim Stingom”, kritičari profesionalcom nad profesionalcima, ali ono što ga definira kao vrhunskog glazbenika je povezanost s publikom koju ostvaruje na svakom nastupu. Njegov vokal, istinska vještina i dominacija bassom, unikatna moć pisanja pjesama i mogućnost da nauči svirati bilo koji instrument samo gledajući kako ga netko svira donosi mu rijetku poziciju  afričkih umjetnika na visokom svjetskom nivu.

Dodijeljene su me neke od najznačajnijih i najprestižnijih nagrada i priznanja u glazbi, pa se tako može pohvaliti „Victoires du Jazz Award“ za najboljeg internacionalnog umjetnika 2004.g.,ali i s 3 nominacijama i jednim osvojenim Grammyem za album Speaking of Now 2002.g. Svirao je i surađivao s velikanima poput Michael Sterna, George Bensona, Pat Methenya, John Legenda i mnogim drugima.

Ulaznice možete kupiti na svim prodajnim mjestima eventim.hr po cijeni od 125,00 kn za one najbrže.

Richard Bona nastupit će s peteročlanim bandom:
Richard Bona – Bass, vokal
Michael Lecoq – klavijature
Archibald Ligonnière – bubnjevi
Ciro Manna –  gitarar
Dennis Hernandez – truba

Foto: Jarasum Jazz Festival