Intervju s Krešimirom Blaževićem, jednim od osnivača nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off
24. siječnja 2019.
Boris Abramović (154 Članci)
Podijeli

Intervju s Krešimirom Blaževićem, jednim od osnivača nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off

Krešimira Blaževića znamo s portala Muzika.hr i iz knjižare Rockmark ali ovaj puta ga predstavljamo kao direktora i  jednog od osnivača nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off  koja je relativno nedavno pokrenuta.

Upravo o Rock & Off nagradi i svemu oko nje smo kratko popričali s Krešimirom.

Možete li nam ukratko predstaviti novu glazbenu nagradu Rock & Off?
K: Rock&Off nagrada proizašla je iz glazbenog festivala RockOff kroz koji se u četiri godine predstavilo 70 sastava raznih žanrovskih usmjerenja i sada se odlučilo na jedan drugi način podržati i pratiti našu glazbenu scenu.

Tko su osnivači, a tko je u žiriju nagrade i općenito odakle je potekla ideja o nagradi?
K: Unison i HDS su pokretači nagrade uz koprodukciju Tvornice kulture, a u žiriju se nalaze 73 novinara koja redovno i sustavno prate našu glazbenu scenu.

Po čemu će se Rock & Off nagrada razlikovati od drugih nagrada koje se dodjeljuju glazbenicima (Porin i sl.)?
K: Ova nagrada je drugačija od svih ostalih jer je isključivo novinarska nagrada, znači novinari predlažu izvođače, albume, pjesme, zatim ih nominiraju i u konačnici biraju pobjednika.

Predstavljena nezavisna novinarska glazbena nagrada Rock&Off

Popularnost (klikovi) i prodaja su čisti brojevi, ali kvaliteta se ne može izraziti u brojevima, pa je li vas to vodilo da uvjetno rečeno “struci” prepustite izbor ?
K: Tako je, željeli smo da se na neki način i glas novinara još jače odjekne, jer ipak oni na neki način upućuju svojim čitateljima, slušateljima, gledateljima što bi trebali slušati.

Ipak je i publika dobila priliku birati i dati svoj glas. Pojasnite nam kako i na koji način?
K: Ništa bez publike, naravno. U dogovoru s partnerom festivala, putem njihovog weba. Publika će glasovima između 13 glazbenika (nominirani iz kategorija Album, Pjesma, Koncertni izvođač i Veliki prasak godine) izabrati pobjednika i osvojiti vrijedne nagrade.

Poznata imena nominiranih za prve nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off

Koliko će rock u imenu nagrade biti rock, a koliko će se ipak ići nešto šire?
K: Od rocka je sve krenulo u suvremenoj glazbi, ali to ne znači da nam je rock na prvom mjestu. Zapravo žanrovsko svrstavljanje u ladice je sve manje bitno, stoga je ovaj Off u imenu možda i bitniji.

Kada je proglašenje pobjednika, gdje će se dogoditi i što je pripremljeno za pobjednike glazbenike, a što za publiku?
K: Dodjela nagrade je 31.1. u Tvornici kulture koja ove godine slavi i 20 godina godina postojanja tako da imamo višestruko slavlje, a uz dodjelu nagrada tu će naravno biti i nastupi nominiranih između ostalih grupa Chui, Jonathan, The Strange, Detoura, Nipplepeople te Vojka Vrućine, Ede Maajke te još pokoje iznenađenje. Publiku sigurno očekuje dobra zabava, odlični nastupi i vjerujemo večer koja će se pamitit, jer prvi put se uvijek pamti.

Jeste li zadovoljni odazivom medija i publike na nagradu do sada?
K: Jesmo, i zahvaljujemo se na podršci, i naravno sve pozivamo na dodjelu nagrade u Tvornici a prije toga na glasanje.

Za sada je centar događanja nagrade Zagreb. Možda u nekoj budućnosti planirate laganu šetnjicu po Hrvatskoj?
K: Za početak nam je iz produkcijskih i organizacijskih razloga Zagreb najbolji, ali i kako je Tvornica koproducent nagrade za sada ne razmišljamo o drugoj lokaciji.

Zdenko Franjić, čovjek koji je Hrvatskoj otkrio rock dobitnik Rock&Off nagrade za životno djelo

Za kraj želimo da nagrada Rock&Off zaživi i da iznjedri i izreklamira puno dobrih novih, mladih imena. Što poručiti za kraj?
K: Uz podršku novinara ne sumnjamo da će nam glazbena scena i dalje davati dobru muziku i dobre glazbenike, a samim time će i nagrada Rock&Off biti jača i bolja. Hvala svima na podršci!

Foto: Demjan Rožman/Unison