#nedjeljnikomentar: Adam Zemsta, Doringo, Gordana Marković, Jeremiah’s, Lovely Quinces
3. veljače 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Adam Zemsta, Doringo, Gordana Marković, Jeremiah’s, Lovely Quinces

Fenomenalan glazbeni tjedan iza nas, glazbeno i generacijski raznovrstan. Izdvajamo pet singlova koji su obilježili tjedan, svatko na svoj način, a koji su još jedna potvrda da nam je naša glazbena scena iznimno bogata.

Adam Zemsta feat. Solarov – “Voljet ću te zauvijek” (Hamar Media)

Fina pop rock suradnja s lijepim vokalom i zanimljivom gitarom, reverb i vibrato efektom koji stvara posebnu atmosferu. Nevjerojatno je kako iz dana u dan niču neki novi zvukovi na hrvatskoj glazbenoj sceni, neki (relativno) novi ljudi, ali s iskustvom iza sebe koje još izgleda nisu u pravom svjetlu predstavili javnosti. No, uvijek postoji pravi trenutak, a izgleda da je ovo taj u slučaju Adam Zemsta kojima se pridružio Ivan Pelivanović iz grupe Solarov. Dosta lijepo odrađeno!

Ocjena: 4/5

Doringo – “Rimska salata” (Hitchtone Music & Promotion)

Još nisam od njih čuo lošu ili prosječno dobru pjesmu jer zagrebački instrumentalni progresivci još jednom iznenađuju. U ovoj pjesmi možemo naći i folk elemente, i surf rock, i spaghetti western atmosferu, i funky groove, ali i fenomenalni bas klarinet koji kao da predstavlja neki duboki soul vokal. I upravo to – daje dušu cijeloj pjesmi, a progresivni rockeri sada zahvaljujući drugačijem zvuku svojem žanru mogu dodati još poneki prefiks. Oduševljen, ponovno!

Ocjena: 5/5

Gordana Marković – “Što smo naučili” (Universal Music Hrvatska)

Jedna polovica dua Auguste malo se odvažila i na solo karijeru pa tako predstavlja svoj prvi solo uradak čiju glazbu i tekst potpisuje upravo ona. Malo tmurnija verzija Augusta, ali opet se ne mogu odvojiti od činjenice da je ovo vokal koji je prepoznatljiv za taj bend. Malo će mi trebati da se naviknem. Sviđa mi se melodija, pa čak i refren, dok o vokalu ne trebam previše govoriti jer sam ga već puno puta čuo. Produkcija mi uopće nije legla i mislim da se nije dobro prilagodila njezinom nježnom vokalu. Solidan start solo karijere!

Ocjena: 3/5

Jeremiah’s – “Head In The Sand” (Juda Records)

Ovo nije obični singl, nego live singl sniman u KSET-u krajem 2018. godine. I to upravo jesu Jeremiah’s, live bend koji na pozornici pokazuje svoje najveće adute, a to su energija i glazba na krilima funky rock groovea zbog kojeg njihova fan baza sve više raste. Snažan ženski vokal i odlični glazbenici iza njega – kud ćeš bolje. Mislim da nije nešto previše peglana pjesma nakon što je izašla iz miks pulta. Poslušajte ih uživo, nećete nikako požaliti, a studijski snimci su samo medij putem kojeg ćete naučiti tekstove njihovih pjesama te ih potom s guštom pjevati na koncertima.

Ocjena: 4/5

Lovely Quinces – “Sick In The Head” (LAA)

Uf, kakav povratak kantautorske liderice u nas, doduše nije ona nigdje niti otišla, a sada nam je dala do znanja zašto nam je falila njezina nova glazba i interpretacija od koje se naježite od nožnih prstiju do mozga. I postala je žešća, punkerskija Dunja, lovely Dunja koja je nabrijana i spremna za nove pohode. Vokalno u smjeru Juliette And The Licks, ovoga puta s distorziranim glavom, glazbeno na kolosijeku Iggyja Popa i sličnih prvaka punk rocka, pa čak i onih “ludih” Tito & Tarantula. No, opet pjesma ima folk dušu baš kao i njezine dosta akustične prethodnice. Lovely ga je pravo zakucala ovom pjesmom i ostala na vrhu. Što će nam otkriti u bližoj budućnosti i gdje će nam to otkrivati – s nestrpljenjem očekujem.

Ocjena: 5/5