Elemental: “Teško je definirati ‘pravu’ romantiku. Ona je i iznutra i izvana. Nema formule!”
4. veljače 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

Elemental: “Teško je definirati ‘pravu’ romantiku. Ona je i iznutra i izvana. Nema formule!”

Bliži nam se Antivalentinovo #4 koje će ove godine trajati dva dana, a u Boćarskom domu će nastupiti Rambo Amadeus, Zabranjeno pušenje, Let 3, Elemental, Kojoti, Bad Copy, Turisti i Saučešće.

Prvog dana, u petak 8. veljače između ostalih nastupit će Elemental, a ovo je prigoda da se čujemo s Remi i Shotom i razgovaramo o sjajnoj obljetničkoj godini iza njih, te se još jednom dotaknemo romantike.

Puno je bilo razloga za slavlje u 2018. godini. 20. godišnjica benda plus prva biografija plus dva koncerta u koja ste trebali ugurati tih godina. Kad ste puhali rođendanske svjećice što ste si zaželjeli?

Remi: Da sve to izdržimo, ha ha… Ozbiljno, bilo je to dosta stresno razdoblje jer smo uz koncerte u Zagrebu pripremali i dva velika koncerta u Beogradu koja su bila slično konceptualizirana. Bilo je tu mnogo proba, mnogo kombinacija jer smo i biografiju izdali u vlastitoj naknadi, preko naše etikete ”383 Records”. Doslovno smo uzeli sve u svoje ruke, ali mislim da je to zapravo bio jedini način da sve to izvedemo. Ono što još nismo objavili, a svakako će biti uskoro vani na YouTubeuu jest naš live koji smo tijekom 2018. snimili u zagrebačkoj Medici. Tako da aktivnosti vezane uz 20 godina benda još nisu završene!

“Sve, samo ne romantika” naziv je biografije benda, a koja je predstavljena na ovogodišnjem Interliberu. Ono što je zanimljivo oko nastanka biografije jest da nije u pitanju samo neka knjiga koju je trebalo objaviti reda radi, nego je sve bilo nekako spontano, pogotovo kad je u pitanju upoznavanje, ali i početak razgovora s autorom biografije Markom Podrugom na temu pisanja jedne takve knjige.

Shot: Nikada nismo mislili da smo materijal za knjigu! Znaš da knjige obično pišu o bendovima na zalasku karijere, nakon pedesetak godina karijere i po mogućnosti da to bude bend koji je poznat po bacanju televizora iz hotelskih soba, javnoj golotinji i sličnim pikanterijama. Kada je Marko Podrug došao s idejom, koju je spomenuo kada je sreo Remi u nekoj polu-pijanoj klupskoj gužvi, nama je to bilo “SAY WHAT!?”. Mislili smo da se šali. Ali eto, kao što vidimo godinu dana kasnije on se uopće nije šalio! I povrh svega napisao je sjajnu knjigu!

Usponi i padovi su normalni u svačijim životima, pa i u vašima glazbenim životima, ako ih tako mogu nazvati. No, priča o Elementalu je zapravo priča sa sretnim krajem, ali krajem samo prva dva desetljeća, zar ne?

Remi: Zapravo je to ”nedovršena priča” na neki način. Marko Podrug, autor biografije, na kraju knjige nam je poručio: ”Evo, Elemental, evo vam knjiga, nemojte se sada raspasti”, ha ha… Mislim da to nikome nije ni na kraj pameti. Pripremamo novi materijal, nove singlove i projekte, tako da definitivno idemo punim kasom naprijed. Treba skupiti materijala za neku novu biografiju!

“Sve, samo ne romantika” je super naziv za najaviti nastup na Antivalentinovu. Kako bi prema vama trebala izgledati prava romantika? Ima li ona izgled ili samo osjećaje?

Shot: Eh kada bi to mogli definirati pisali bi knjige o samo-pomoći! Teško je definirati “pravu” romantiku. Ona je i iznutra i izvana. Može imati sve preduvjete da bude najromantičnija pa se ne dogodi. A dogodit će se sasvim neočekivano bez reda i logike. Nema formule!

Hoće li Antivalentinovo obilježiti neko novo iznenađenje iz vaše glazbene radionice? S obzirom da je prošla godina bila slavljenička, bilo bi super ovu obilježiti novim albumom i novim motom. Možda “Sve, pa i romantika”? 😀 

Remi: Možda da napravimo album samo s remixevima ”Romantike”? E, to bi bio pravi konceptualni album, avangardni, štoviše, ha ha…Nikad ne gledamo unazad, samo naprijed, tako da 2019. definitivno očekuje mnogo novih pjesama Elementala… Već smo ih dosta napravili na probi i sad ih brusimo. Fini filigranski radovi! Što se tiče nastupa na Antivalentinovu, bit će to super prohod kroz neke od naših najuspješnijih pjesama, s time da će naglasak biti na posljednjem albumu! Vidimo se tamo, besmisleno je pričati o muzici, treba doći i poslušati!

Vidimo se na Antivalentinovu i tko zna – možda netko doživi tamo romantiku. Ili antiromantiku!

Foto: Kristijan Smok