Rave scena 90-ih u filmu “Beats”
9. veljače 2019.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Rave scena 90-ih u filmu “Beats”

Dva prijatelja iz malog škotskog grada u ljeto 1994. godine odlaze u zajednički izlazak prije nego ih život odvede u drugom smjeru. Odlazeći na ilegalni rave putuju u podzemlje anarhije i slobode te se sukobljavaju sa zakonom u noći koju nikada neće zaboraviti.

Ovako glasi kratak sinopsis radnje filma “Beats” koji može donekle uprizoriti zbivanja u epicentru nestanka elektronske glazbe na područjima Velike Britanije. Acid house je tada bio temelj party kulture, a cjelokupni pokret u svojoj povijesti bio je zabranjivan od strane zakona. Utjecaji tog perioda i acid housa mogu se prepoznati u raznim novim glazbenim žanrovima: trance, breakbeat hardcore, jungle, big beat, techno i trip hop.

Glazbena podloga je prepuna velikih imena: The Prodigy, Laurent Garnier, Derrick May, Kevin Saunderson, Carl Craig, Lee Scratch Perry, Plastikman i mnogih drugih. Osjeti se doza engleskog filmskog izražavanja slično viđena u kultnim filmovima Trainspotting (1996) i Human Traffic (1999) koji mu je jako sličan tematikom. Film se premijerno prikazao na filmskom festivalu u Rotterdamu, tek onda slijede premijere u Glasgowu i Dublinu. U kina diljem Velike Britanije i svijeta stiže od 17. svibnja.

Redatelj filma je Brian Welsh kojeg tek poznajemo po jednoj epizodi “Black Mirrora” (“The Entire History Of You”), a što se tiče glumačke postave u pitanju je većinom relativno nepoznata i mlada ekipa, Martin Donaghy, zatim Laura Fraser koju znamo po filmovima “The Missing” i “The Flying Scotsman ” te serija “Breaking Bad” i “Better Cal Sal”, potom Rachel Jackson, Lorn Macdonald, Kevin Mains, Ross Mann…

Piše: Ivan Košar