Lady Gaga ultimativna pobjednica Grammyja zbog važne poruke upućene (glazbenom) svijetu!
11. veljače 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Lady Gaga ultimativna pobjednica Grammyja zbog važne poruke upućene (glazbenom) svijetu!

Žene su zavladale dodjelama nagrada Grammy ove nedjelje jer su uprave glazbenice osvojile nagradu za najbolji album godine i najboljeg novog izvođača, dok je odmah iza njih rap glazba jer je Childish Gambino za “This Is America” dobio Grammyja za snimku i pjesmu godine, što je slučaj za povijest.

Kacey Musgraves osvojila je nagradu za album godine (“Golden Hour”), dok je Dua Lipa uzela kipić u kategoriji najboljeg novog izvođača. Najbolja izvedba dua/grupe otišla je u ruke Lady Gagi i Bradleyu Cooperu za “Shallow”, a Childish Gambino ima pjesmu godine (“This Is America”). Najbolji country album u 2018. godini ima Kacey Musgraves, najbolji R&B album H.E.R. (“H.E.R.”), najbolji rap album Cardi B (“Invasion of Privacy”), najbolji vokalni pop album Ariana Grande (“Sweetener”), najbolji tradicionalni vokalni pop album Willie Nelson (“My Way”), najbolji alternativni album Beck (“Colors”), najbolji folk album Punch Brothers (“All Ashore”), najbolji tradicionalni blues album Buddy Guy (“The Blues Is Alive and Well”), a najblji rock album Greta van Fleet (“From the Fires”).

Najbolju rap pjesmu ima Drake s “God’s Plan”, producent godine je Pharrell Williams, najbolju pjevanu rap izvedbu ima Childish Gambino za “This Is America”, a najbolju rap izvedbu imaju Kendrick Lamar, Jay Rock, Future & James Blake za pjesmu “King’s Dead”. Što se tiče najžešćih kategorija, “Masseduction” St. Vincent je rock pjesma godine, najbolju metal izvedbu imali su High On Fire s “Electric Messiah”, najbolju rock izvedbu Chris Cornell s “When Bad Does Good”, dok najbolji urbani album imaju The Carters, odnosno Jay Z i Beyonce (“Everything Is Love”).

U R&B kategoriji najbolju pjesmu ima Ella Mai “Boo’d Up”, najbolju tradicionalnu R&B izvedbu Leon Bridges s “Bet Ain’t Worth The Hand” i Pj Morton feat. Yebba s “How Deep Is Your Love”., dok je nagradu za najbolju R&B izvedbu dobila H.E.R. s Danielom Caesarom za pjesmu “Best Part”.

Kod jazz glazbe Grammyja za najbolji album dobio je Dafnis Prieto Big Band (“Back to the Sunset”), a za najbolji album u kategoriji velikog jazz ansambla Voices Of Hope, Music Of Freedom, John Daversa Big Band feat. Daca Artists za “American Dreamers”. U jazz instrumentalnoj kategoriji najbolji album u 2018. godini imao je The Wayne Shorter Quartet (“Emanon”), a najbolji vokalni jazz album Cécile Mclorin Salvant s “The Window”. Najbolji improvizirani jazz solo odsvirao je John Daversa u pjesmi “Don’t Fence Me In”.

Sting & Shaggy osvojili su zlatni gramofon za najbolji reggae album (“44/876”), Justice za najbolji dance/elektronički album s “Woman Worldwide”, dok najbolju dance snimku godine imaju Silk City & Dua Lipa feat. Diplo & Mark Ronson, a u pitanju je veliki hit “Electricity”.

Najbolji video spot imao je Childish Gambino, očekivano, za “This Is America”, dok je najbolji glazbeni film godine “Quincy” u Quincyju Jonesu.

Lady Gaga je osvojila Grammy i za najbolju solo pop izvedbu u pjesmi “Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?), a s Bradleyem Cooperom dobila je nagradu za najbolju pjesmu skladanu za vizualne medije (“Shallow”). Svakako bi se upravo Lady Gaga mogla proglasiti ultimativnom pobjednicom Grammyja zbog poruke koju je u suzama izrekla na velikoj pozornici.

“Ponosna sam što sam dio filma koji govori o mentalnim zdravstvenim problemima. To je dosta važna tema. Dosta glazbenika pati od toga i moramo se brinuti jedni o drugima. Ako vidite nekoga tko je u boli, nemojte okretati glavu. Ako i vas boli, iako možda jest teško, pokušajte pronaći hrabrost u sebi, razgovarajte o tome s nekim kako bi vidio što se događa u vašoj glavi.”

Ova izjava nosi svoju težinu jer i Lady Gaga pati godinama od depresije, kao i brojni drugi glazbenici, a svake godine događaju se i smrtni slučajevi uslijed mentalnih zdravstvenih problema ili konzumiranja alkohola i droge upravo zbog toga razloga. Nije samo to jedini problem u glazbenom svijetu, i dalje je aktualna priča o R. Kellyju i serijalu dokumentarnih filmova koji progovaraju o seksualnom zlostavljanju (čak i maloljetnica), a o čemu je progovorila i Lady Gaga ispričavši se nedavno svim ženama zbog suradnje s ovim glazbenikom te je maknula spornu pjesmu “Do What U Want” sa svih digitalnih platformi.

Dodjela Grammy nagrada dogodila se s nedjelje na ponedjeljak u Staples Centru u Los Angelesu, a voditeljica je bila Alicia Keys. Sve dobitnike najcjenjenijih glazbenih nagrada možete pogledati OVDJE.