Umro Don Everly iz The Everly Brothersa
22. kolovoza 2021.
Music Box (11092 Članci)
Podijeli

Umro Don Everly iz The Everly Brothersa

Don Everly, najstariji brat Everly, umro je u subotu 21. kolovoza u svom domu u Nashvilleu.

Umro je u 84. godini života, a uzrok smrti nije naveden.

Brojni kolege umjetnici odali su počast Donu na društvenim mrežama, uključujući Briana Wilsona, Nancy Sinatru i Davea Daviesa iz Kinksa. Wilson je napisao o “velikom utjecaju” Everly Brothersa na Beach Boyse te je dodao: “Mnogo smo naučili iz njihovih prekrasnih harmonija.”

Dvojac Don i Phil Everly dosegao je vrhunac svoje popularnosti kasnih 1950 -ih i 60 -ih, dospjevši s više od 30 pjesama na Billboard Hot 100 ljestvici singlova. Poznati po svom rock’n’rollu sa stilom zemlje i čvrstim harmonijama, The Everly Brothers nastavili su utjecati na umjetnike, uključujući Beatlese, Beach Boyse, te Simona i Garfunkela. Godine 1986. bili su među prvih 10 umjetnika uvrštenih u Rock and Roll Kuću slavnih.

Isaac Don Everly rođen je u Brownieju u Kentuckyju 1937. godine, ali je većinu djetinjstva proveo u Shenandoah u Iowi. Njegov otac Phillip Everly bio je rudar koji je postao glazbenik koji je svirao gitaru u vlastitoj radijskoj emisiji. 1945. Don i Phil počeli su pjevati u eteru kao “Little Donnie” i “Baby Boy Phil”, usklađujući se s roditeljima. Duo je 1956. snimio svoj prvi singl “Keep a-Lovin ‘Me”, koji je Don napisao. Njihov hit “Bye Bye Love” objavljen je 1957., a potom su nastavili objavljivati ​​singlove i stizati na vrhove ljestvica. Tu se ubrajaju i pjesme “Wake Up Little Susie”, “All I Do Do Do Is Dream” i “Cathy’s Clown”. Zadnji hit u SAD -u, “Bowling Green”, stigao je 1967. godine. Don je 1970. objavio prvi solo album koji nije naišao na komercijalni uspjeh. S bratom je nastavio snimati sve dok nisu najavili posljednji nastup kao The Everly Brothers u srpnju 1973. Između njih dvojice pojavile su se napetosti, da bi na zadnjem koncertu Phil razbio gitaru i napustio pozornicu. Nastavili su sa solo karijerama, a Don je postigao određeni uspjeh sredinom i krajem 70 -ih u Nashvilleu sa svojim bendom Dead Cowboys. Braća su se ponovno okupila u londonskom Royal Albert Hallu 1983. Unatoč tome što su zajedno svirali u raznim angažmanima, njih dvojica su se ponovno razdvojila sve dok Phil Everly nije umro od plućne bolesti 2014. “Uvijek sam mislio na njega svaki dan, čak i kad nismo razgovarali međusobno ”, rekao je Don za Los Angeles Times nedugo nakon bratove smrti. “Još uvijek me šokira to što ga nema.”

Izvor: Pitchfork