Još nekoliko dana ostalo do koncerta Richarda Bone u Tvornici kulture!
4. ožujka 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Još nekoliko dana ostalo do koncerta Richarda Bone u Tvornici kulture!

Kamerunski pjevač i kantautor Richard Bona, pravog imena Bona Pinder Yayumayalolo ove subote 9.3.2019. stiže u zagrebačku Tvornicu kulture sa svojim četveročlanim bendom.

Bona će tako nastupiti ponovno u Zagrebu nakon 9 godina. Virtuoz na bass gitari, ali i na glasu, kako sam kaže nikada ne priprema set liste unaprijed, već svira po emociji i energiji kojom ga vodi publika.  Fanovi ga nerijetko nazivaju “afričkim Stingom” ne samo zbog divnog vokala, već i energije koja odjekuje u svakom otpjevanom stihu. Ne morate razumjeti jezik kojim pjeva da biste osjetili trnce i snagu izvedbe.

Glazbenik koji nikada nije poželio raditi ništa drugo u životu, već samo svirati, sposoban je naučiti svirati bilo koji instrument na svijetu samo gledajući kako ga netko svira. Bona ima bogato glazbeno znanje, ali i ogroman talent koji pokazujem eksperimentirajući s mnogim glazbenim žanrovima i ritmovima. Trenutno radi na novom flamenco projektu, jer osjeća neiscrpnu inspiraciju u “ciganskoj” glazbi te strasti kojom je izvode.

U glazbenom svijetu mnogi ga nazivaju jazz glazbenikom na što im on odgovara: “Ja samo stvarama glazbu u pravcu gdje me srce i um vuku. Ne volim se nazivati glazbenikom jednog žanra. Ako čujem glazbu, želim ju svirati. Kao dijete sam svirao balafon koji sam sam napravio, a danas sviram saksofon, trubu, klavir, orgulje, udaraljke, harmoniku… Sviram što god i na čemu god, ako me glazba ponese.”

Po vašem mišljenju postoji li improvizacija u glazbi:

RB: Po mom mišljenju, iskreno ne. Prava improvizacija nastaje u nepredvidivim situacijama sa spontanom reakcijom. Ono što obično nazivamo improvizacijom je obična muzička rutina. Mi smo te pokrete već vježbali, samim tim nisu improvizacija. Improvizacija bi bila: Hodam ulicama Zagreba i odjednom me napada lav! Vidite, u takvoj situaciju improvizacija je neophodna.

Jednom ste rekli o glazbi: “Što više znam, manje znam.” Mislite li da je to recept za poboljšanje i napredak?

RB: Naravno! Nikada ne želim pomisliti da sam na vrhu. Zauvijek želim osjećati kao da se konstantno penjem prema vrhu. Zapamtite broj 1 znači da je jedini mogući korak dalje- silazak, a ja ne želim silaziti, želim se samo penjati!”

Poznati ste po energiji kojom se povezujete s publikom na koncertima. Što vi osjećate kada se popnete na pozornicu?

RB:Sreću, radost i želju slaviti oboje.”

U čemu pronalazite inspiraciju za tekstove?

RB: “Jednostavno je! Život i ljubav!”

Ulaznice za koncert možete kupiti na svim prodajnim mjestima Eventim.hr  Bona je glazbenik koji jako iskreno govori o glazbi, sviranju, osjećaju prema glazbi i onom što nam ona pruža, a pruža zabavu. U subotu je s ovakvim glazbenikom zabava zagarantirana – jer ultimativni cilj Richarda Bona je: “Dijeljenje  iskustva slušanja glazbe dok se zabavljamo”.

Foto: Rebecca Meek