Poznata imena 16 kantautora ovogodišnjeg Exposure Music Festivala u Velikoj Gorici
8. ožujka 2019.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Poznata imena 16 kantautora ovogodišnjeg Exposure Music Festivala u Velikoj Gorici

Najveći europski open air singer songwriter festival, Exposure Music festival i ove godine u Hrvatsku dovodi kantautore iz cijele Europe.

U jedinstvenom glazbenom krugu s osam pozornica, na sedmom izdanju EMF-a predstavit će se, abecednim redom: Aklea Neon, Ana Marti, Bojan Petovari, Boyana Zhelyazkova, Chris Pookah, Daisy Dives, Daniel Artiček, Fiore Lazzerini, Juan Navarro, Laura Hoo, Marcus Stone, Marina Elezović, Milan Kosanović, Vesna Mitić- Žad, Vicky Halo, Viki Racz.

Aklea Neon je osječka kantautorica i putujuća glazbenica koja svoje afro-soul etno-beats harmonije kanalizira cijelim tijelom – nogom na pedal looperu, rukom na gitari i MIDI controlleru s glasom koji rezonira do tjemena. Uvijek spakirana i spremna krenuti dalje, Aklea širi krugove pa tako stiže i u glazbeni krug ovogodišnjeg Exposure Music Festivala. Multiinstrumentalistica Ana Marti na EMF stiže iz Palma de Mallorce gdje trenutno živi. Preferira gitaru zbog senzibiliteta, a njezina glazba rađa se iz mješavine slatkoće bolera i Havane, pankerskog bunta te radosti folklora. Valpovački kantautor Bojan Petovari veliki je zaljubljenik u glazbu koji je najveću inspiraciju za autorski rad našao u Tanzaniji gdje je učenicima u selu Majohe svirao ukulele s ciljem razvijanja komunikacijskih vještina na engleskom jeziku. Iz Sofije dolazi mlada bugarska kantautorica Boyana Zhelyazkova koja je sa svojom violinom već odradila turneju preko pola svijeta i objavila EP. Surađivala je s vodećim bugarskim pjesnicima, a ima iskustva i u pisanju glazbe za predstave.

Chris Pookah škotski je kantautor koji, uz gitaru, svira irski bouzouki, mandolinu te perkusije. U svojim nastupima, uz glazbu koja spaja folklornu i world glazbu pojačanu s rock i jazz elementima, donosi pomalo mistični štih. Svirao je na mnogim europskim festivalima, a ove godine predstavit će se i publici jedinstvenog hrvatskog “glazbenog Stonehengea”. Daisy Dives mlada je kantautorica s trenutnom adresom u Zagrebu koja sama producira vlastitu glazbu. Uz koketiranje s akustičnim melankoličnim pjesmama te inspirirana post punk pokretom, Daisy formira svoj glazbeni izričaj prepoznatljiv po spoju nježnog vokala i sanjivog zvuka gitara. Daniel Artiček je svestrani umjetnik: kantautor, pjesnik i glazbenik koji dolazi iz Kamnika u Sloveniji. Po profesiji je geodet, po zanimanju grafički dizajner, fotograf, drvosječa…, po srcu glazbenik, emocionalni kultivator i humanist, a na EMF-u će se predstaviti s gitarom, vokalom i usnom harmonikom. Fiore Lazzerini je talijanska folk-pop glazbenica koja iza sebe ima jedan EP i studijsko izdanje objavljeno ove godine. Uz niz nastupa po Italiji i Sloveniji, posjetila je već i Hrvatsku te se, ponesena dobrim iskustvom vrlo rado vraća, ovaj put na Exposure Music Festival.

Juan Navarro ekvadorski je glazbenik koji trenutno živi u Španjolskoj gdje kao frontmen djeluje u bendu Aviators te svira gitaru u grupi The Prussians. Na EMF će u singer-songwriter varijanti predstaviti glazbu Aviatorsa koja je svojevrsna fuzija različitih kultura i glazbenih žanrova. Iako trenutno živi u Berlinu, Laura Hoo glazbenica je koja stiže u Jakobstada u Finskoj te će se predstaviti svojim bluesy nordic folkom na engleskom, švedskom i finskom. Misija joj je spajati ljude putem glazbe. Marcus Stone je britanski kantautor koji se može pohvaliti s 20 godina karijere. U glazbi se trudi biti iskren, otvoren i autentičan, s glavnim ciljem da stvori nešto što pokreće ljude. Uz poseban stil sviranja, karakterizira ga snažan vokal koji mnogi uspoređuju Paulom Wellerom ili Eddiejem Vedderom. Marina Elezović je mlada hrvatska indie kantautorica koja je, kako kaže, gitaru počela svirati već s 10 godina nakon što je vidjela Elvisa i poželjela biti kao on. Iza sebe ima brojne nastupe te ističe kako su joj najljepše gaže ulične svirke gdje je istovremeno i glazbenica i promatrač.

Milan Kosanović dolazi iz Kljajićeva kraj Sombora u Srbiji. Iako tvrdi kako se glazbom bavi isključivo iz ljubavi te da nema prevelika očekivanja, njegove pjesme na tragu su stila poprilično ambicioznog autora. Iz susjedne Srbije (Novog Sada) dolazi i Vesna Mitić – Žad koja se glazbom i folklorom bavi čitav život – bilo kao pjevačica, kantautorica ili plesačica. U glazbenog krugu Exposure Music Festivala predstavit će se svojim autorskim alternativni pop – rockom. Austrijska kantautorica iz Beča, Vicky Halo voli dijeliti svoju strast prema glazbi i na svakoj pozornici se osjeća kao kod kuće. Surađuje s mnogim europskim glazbenicima, a publiku EMF-a spremna je očarati svojim zanimljivim melodijama i osjećajnim vokalom. Sličnog imena kao prethodno najavljena, Viki Racz stiže iz Budimpešte. Mađarska indie-folk kantautorica na Exposure Music Festival donosi brže ritmove prožete orijentalnim melodijama, ali i nešto nježnije harmonije koje prenose posebne priče. Njena glazba inspirirana prirodom savršeno će se uklopiti u ambijent Ranča Kurilovec.

Navedeni kantautori i kantautorice pozvani su da nastupe zahvaljujući prijavama na EMF natječaj.

Exposure music festival, od milja nazvan “Glazbeni Stonehenge”, interaktivni je showcase festival koji okuplja najbolje od međunarodne kantautorske scene. Sedmo izdanje EMF-a održat će se 14. i 15. lipnja 2019. godine na Ranchu Kurilovec, prekrasnoj lokaciji u neposrednoj blizini Velike Gorice.

Festival organiziraju:
Udruga IZLAZ
POVUG – Pučko otvoreno učilište Velika Gorica