Umro ‘Kralj surf gitare’ i pionir surf glazbe Dick Dale!
17. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2778 Članci)
Podijeli

Umro ‘Kralj surf gitare’ i pionir surf glazbe Dick Dale!

U 81. godini života preminuo je američki rock  gitarist Dick Dale kojeg su mnogi prozvali ‘Kraljem surf gitare’. Iako je vijest prvo potvrđena pa opovrgnuta, vijest je ipak na kraju za The Guardian potvrdio basist na njegovim koncertima, Sam Bolle.

Dick Dale je pionir surf glazbe, gitarist koji je kombinirao glazbene skale Srednjeg Istoka eksperimentirajući s reverberacijom. Zajedno s Fenderom radio je i na custom made pojačalima, uključujući i prvo ikad 100-vatno gitarsko pojačalo. Pomicao je granice po po pitanju tehnologije električnog pojačavanja zvuka te je izravno zaslužan za razvijanje nove opreme koja je mogla proizvesti distorzirane zvukove. Njegova brzina i preciznost izvođenja nota u staccato formi smatra se pretečom heavy metal glazbe te je utjecala na mnoge gitariste poput Jimija Hendrixa ili Eddieja Van Halena koji su također veliki gitaristički inovatori.

Njegova glazba korištena je i za razne filmove, a svakako je najpoznatija melodija “Misirlou” iz filma “Pulp Fiction/Pakleni šund”, obrada tradicionalne pjesme iz Istočnog Mediterana koja je stekla veliku popularnost zahvaljujući upravo Dicku Daleu.

2009. godine uvršten je u Kuću slavnih i muzej glazbenika u Nashvilleu, a 2011. godine njegovo ime nalazi se na surf Stazi slavnih. 

Izvor: The Guardian, Wikipedia

Foto: YouTube