Deset dana bluesa u Zagrebu uz 10. Zagreb International Blues Festival
20. ožujka 2019.
Music Box (4982 Članci)
Podijeli

Deset dana bluesa u Zagrebu uz 10. Zagreb International Blues Festival

Ove godine Zagreb International Blues Festival slavi svoju desetu obljetnicu! Deset godina postojanja proslavit će od 5. do 14.4. s desetodnevnim događanjima u čak 8 različitih prostora u gradu Zagrebu. Uz dva strana gostovanja predstavljamo i više od petnaest domaćih blues izvođača.

Uvod u veliku „invaziju“ bluesa kreće u petak, 5. travnja s live svirkama na Z1 televiziji te na Radio Studentu, nakon toga navečer u Hard Placeu nastupa grupa ODRON koja “kotrlja” legendarne The Rolling Stones, koji su počeli kao blues bend. U subotu, 6. travnja u klubu Hard Place predstavljaju novu nadu austrijske blues scene – fenomenealni guitar blues rock trio KUTSCHER’S BLUES BAND. Domaće boje branit će DAMIR GOSSAIN I ZEMLJA sa svojim autorskim pjesmama na hrvatskom jeziku.

Idući dan festivala (nedjelja, 7.4.) održat će se u legendarnom klubu Route 66 koji ima “Sunday Blues Session” (kao najdugovječniji blues program u gradu) s kućnim bendom sastavljenim od prokušanih imena hrvatske blues scene i gostima.

U ponedjeljak, 8. travnja održava se program „Blues in the School“, kojim predstavljaju blues mladim generacijama kroz svirku i predavanje. Ove godine gostuju kod drugih razreda osnovne škole „Horvati“, gdje će dva blues majstora i pedagoga, Boris Hrepić i Miro Dimić, nekim „novim klincima“ približiti blues te se tako pridružiti velikom svjetskom programu u kojem sudjeluju imena poput Joa Bonamasse ili Keb’ Mo’-a.

Utorak je tradicionalan dan za blues u klubu Hard Place i tradicionalno od trećeg festivala naovamo bit će posvećen osnivaču Hrvatskih blues snaga te glavnom pokretaču bluesa u Hrvatskoj, nažalost prerano preminulom Draženu Buhinu Buhi. U programu “Blues for You – Tribute to Buha” nastupit će BE HA VE, NEZAHVALNICI, BEN DOVER, HREPA te još poneko iznenađenje.

U glazbenoj knjižari Rockmark održava se peti dan festivala (srijeda, 10.4.), na kojem će biti predstavljen DVD “Od Lonjskog polja do Memphisa” sa snimkama ovogodišnje „hrvatske blues ekspedicije“, koja je u Memphisu u sklopu International Blues Challengea primila nagradu „Keeping the Blues Alive!“ za dugogodišnji ustrajni rad Hrvatskih Blues snaga na promociji bluesa u Hrvatskoj. Izdavač Miro Dimić predstavit će ovaj glazbeno-putopisni DVD.

Klub Mojo ugostit će šesti dan Zagreb International Blues Festivala ovogodišnje i stare pobjednike CBC-a u Solo/Duo kategoriji. Tako će u četvrtak 11.04. na bini ovog kultnog mjesta zasvirati ovogodišnji predstavnici Hrvatske u Memphisu THE SCREAMING WHEELS i diskografski najaktivniji hrvatski blues sastav SUNNYSIDERS.

U petak 12. travnja predstavljaju ovogodišnju „glazbenu poslasticu“ ZIBF-a. U suradnji s Croatia Recordsom premijerno u Zagreb dovode sastav EDI EAST TRANCE BLUES. Riječ je o autorskom blues projektu Edi Maružina iz legendarnih GUSTAFA. Njegov zanimljiv album prvijenac „Sumpor“ donosi bijeli istrijanski mantrični trance blues. Gosti EETB promocije su zagrebački rock blues sastav HALFTONZ.

Vrhunac festivala dogodit će se u subotu, 13.4. u  klubu Bikers Beer Factory, gdje stiže drugi strani izvođač, poznati talijanski blues majstor MIKE SPONZA sa svojim kvartetom. Mike je čest posjetitelj hrvatskih pozornica i dobro je poznat pravim ljubiteljima glazbe koji iznimno štuju njegovu sjajnu izvedbu bluesa „s mirisom Italije“. MIKE SPONZA KVARTETU pridružit će se specijalni gost TOMISLAV GOLUBAN, a prije njih BBF će žestoko zatresti sastav VOODOO RAMBLE.

Zadnji, deseti dan festivala održat će se na skrivenoj lokaciji, gdje svi sudionici i članovi Hrvatskih Blues Snaga održavaju tradicionalni “HBS Blues & Grill Party” sa session svirkom i proslavom završetka festivala.

Zagreb International Blues Festival slavi svoju desetu obljetnicu i poziva sve da nam se pridruže na nekom od programa koje nudimo u desetodnevnoj bluesinvaziji na Zagreb. ULAZ NA SVE PROGRAME JE BESPLATAN!

Foto: Ang Maružin