#nedjeljnikomentar: Dogma, Pseća plaža, Reper Iz Sobe, TJMM i Zec, Belan, Boris, Denis & Sandro
24. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2401 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Dogma, Pseća plaža, Reper Iz Sobe, TJMM i Zec, Belan, Boris, Denis & Sandro

Pet singlova, a deset izvođača! Čudno, ali istinito. Svi su oni dio rubrike #nedjeljnikomentar u kojoj analiziramo nova singl izdanja, ovoga puta samo domaće glazbene scene.

Dogma – “Indija” (Dallas Records)

Uvijek je njihova glazba prolazila malo ispod radara, a i kada budu primijećeni sve je to bez nekog velikog hypea. “Indija” bi mogla biti jedna vrsta prekretnice jer je riječ o jednoj vrlo dobroj gitarističkoj pjesmi s prepoznatljivim riffom i još prepoznatljivijim refrenom koji bi mogao lako ući u uši slušateljima. Prvi put kad sam čuo refren nisam baš imao takav osjećaj, ali kad je već pjesma prilazila kraju lako sam ga zapamtio i još jedno vrijeme u mislima pjevušio. Razlog tome su i dobro odrađeni back vokali na refrenu, a gitara koja se ističe tijekom cijele pjesme samo je još jedan dobar začin. A kad je u pitanju Indija, začini su sinonim za nju. Dovoljno rečeno!

Ocjena: 4/5

Pseća plaža – “Nešto drugo” (više manje zauvijek)

Glazba na tragu Svemirka i Valentina Boškovića, odnosno atmosferski na tragu indie synth pop zvuka, svep opularnijeg žanra i u Hrvatskoj. Nažalost, ne tako dobro odrađen kao kod spomenuta dva imena. Vokalno je pjesma dosta dosadnjikava, melodijski u ljetnom điru, spremna da izađe na plažu. Pseću ili neku drugu – svejedno. Lo-fi tropic zvuk obećava pa ću im dati još jednu šansu jer ipak prvi put čujem za njih. No, sumnjam da njihov zvuk neće doći do velikog broja ljubitelja indie zvuka, pogotovo onih koji vole na početku spomenute.

Ocjena: 3.5/5

Reper Iz Sobe feat. DD Kolektiv – “Čujem da se priča” (Menart)

Hrvatski Jovanotti (ne mogu, a da ne spomenem ovu usporedbu; sorry) objavio je još jedan singl i to ubrzo nakon prvijenca “Reper iz sobe”. I još je zanimljiviji, brass sekcija lijepo vlada pjesmom, dok kristalno čiste gitare i bubanj potvrđuju još jednom odličnu produkciju. Tekst još jednom opisuje stvarne životne situacije i mislim da je to najveći adut Repeta Iz Sobe. Ništa naporno, opušteno, životno, zarazno. A tek solo na klavijaturama. Slatkoća! Moglo bi biti nešto veliko od ovog projekta, iako je tek na početku. Čujemo se krajem godine po tom pitanju 🙂

Ocjena: 5/5

Ti, ja i moja mama – “Moram da se skuliram” (Aquarius Records)
Vraćamo se opet na indie pop gdje između ostalih u Hrvatskoj vlada bend Ti, ja i moja mama. Sanjivi ženski vokal, sanjive gitare i klavijature suvereno vladaju pjesmom. Bend jasno daje do znanja da više iznad njihovih glava ne stoji natpis DEMO. Izvsna produkcija, odlična svirka i još jednom ta atmosfera koja je u njihovom slučaju jedan od najvećih plusova. Molim malo više pozornosti kad je u pitanju ovaj bend!

Ocjena: 5/5

Zec, Belan, Boris, Denis i Sandro – “To te ja pitam” (Croatia Records)

Iako vrlo neobična kombinacija glazbenika, na kraju si dobro pašu. Šteta zbog teksta koji mi nikako nije sjeo. Puno sjajnih tekstopisaca u ekipi, a oni ipak posegnuli za Nenadom Ninčevićem. Neobično i na kraju loše po njih. Svega tu ima, mediteranskog melosa, gitara, mandoline, mora i vina. Radijski recept, meni osobno ništa posebno. Trebalo je njih sve i okupiti s obzirom na obaveze, tako da prvenstveno čestitam na tome. Sve ostalo, pak, prosječno!

Ocjena: 3/5