Helem nejse objavili novi studijski album “Pola čovjek, pola jedan”
25. ožujka 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Helem nejse objavili novi studijski album “Pola čovjek, pola jedan”

Mitsko biće, demon koji čuči u svakom Balkancu opjevan je na novom studijskom albumu “Pola čovjek, pola jedan” sarajevske hip hop senzacije Helem nejse.

Svakodnevica je neiscrpan izvor inspiracije mladih umjetnika, glumaca, instrumentalista i radijskih voditelja okupljenih u kolektivu Helem nejse koji još jednom direktno progovaraju o mentalitetu našeg područja usput eksperimentirajući s raznim glazbenim žanrovima koji su se odlično uklopili u koncept albuma kao cjeline.

Nasljednik uspješnog debitantskog albuma “Go u gostima”, objavljenog 2017., donosi četrnaest novih pjesama od kojih su neke već postale veliki hitovi u regiji. Najveći je svakako “Kabadahija” čiji zarazan refren osvaja na prvo slušanje, a tematika zabranjene ljubavi između dvoje mladih različite vjeren i nacionalnosti nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Ljubav je njihov neiscrpan izvor inspiracije te su odlučili veliki dio albuma posvetiti upravo toj temi s kojom otvaraju, kako sami ističu, “uzbudljivo glazbeno putovanje”. Nepobjedivi optimisti uvjerljivo tvrde kako će ljubav uvijek na kraju pobijediti, a upravo o tome u zaraznom ritmu progovaraju u pjesmi “A ja sam za to”, pa čak i kad joj na put stanu popularne tehnologije i društvene mreže s kojima su se suočili u pjesmi “Bolje bi ti bilo” te poručili: “Bolje bi ti bilo da srolaš, nego što skrolaš”. Također hrabro, muški priznaju da bi bez svojih boljih polovica bili pravi “Debili”.

“Puno nam je draže pjevati o nekim lakšim temama, zato se pokušavamo koncentrirati na ljubav, no naprosto ne možemo izbjeći sve bizarnosti političkog svijeta s kojima smo svakodnevno okruženi, te smo se osjećali pozvanima na novom albumu iznijeti vlastiti stav te ukazati na mnoštvo neizbježnih nepravdi i nepravilnosti, specifičnih za ovo područje”, poručili su momci iz Helem nejse pokazavši na albumu i svoju ozbiljnu stranu.

U “Smetljištu historije” osvrnuli su se na problematiku iseljavanja mladih dok se kroz cijeli album kao lajtmotiv provlači naslovni junak “Pola čovjek, pola jedan”. Radi se o mladoj osobi koja nije sigurna što točno želi u životu, dane provodi spavajući i ispijajući maratonske kave sa sebi sličnim prijateljima po lokalnim kafićima. “Pusti me da spavam”, odnosno “Kafa na aparatima” u kojoj gostuje jedan od najpoznatijih regionalnih repera Frenkie, ukazuju na “zlatnu mladež”, koji kada shvate da su “Nula” često se odluče baviti i kriminalnim radnjama zbog čega se društvo počinje suočavati s problemom mita, korupcije i raznoraznih nelegalnih malverzacijama. “Zijo kamatar” postaje komična metafora za bankarske manipulacije, a “Sudinica” ironičan osvrt na pravni sustav.

Raznolikost tema obogaćena je zanimljivim glazbenim eksperimentiranjem u kojem je moguće pronaći raznolikost žanrova, od njihovog bazičnog hip hopa, preko trapa i funka, do hitoidnih pop melodija koje koketiraju s elektronskom glazbom: “Kako je ovo naš drugi album, još uvijek smo u potrazi za vlastitim glazbenim identitetom, zato smo se i odlučili na glazbenu šarolikost albuma. Slušatelju sigurno neće biti dosadno izgubiti se u našem balkanskom ludilu, a sigurni smo da će cijela stvar odlično funkcionirati za lude i nezaboravne provode na svirkama uživo. Svatko će se pronaći barem u jednoj pjesmi, jer, koliko god želimo pobjeći od Balkana, on nas uvijek sustigne i tvrdoglavo se odražava na naš karakter i način života.”

Album je sniman u Helem nejse studiju, a produkcijsku palicu, zajedno s dečkima iz Helem nejse, preuzeli su etablirani regionalni glazbenici, kantautor Marko Louis, Branko Jakubović iz Dubioze kolektiv i Mak Kulenović. Također, na albumu su gostovali sjajni Mario Ševarac, Dino Šukalo, Edvin Hadžić, Mirza Sijerčić, Vladimir Jovanović i mnogi drugi.

U rodnoj su se BIH već čvrsto ukorijenili svakodnevni život mladih, te su kao svojevrsni kulturološki fenomen postali simbol nekoliko generacija koje od samih početaka vjerno prate njihov rad. Novim albumom spremni su za osvajanje regije, i, premda su drugi studijski album “Pola čovjek, pola jedan” zaključili pjesmom “Prestać repat” u kojoj svim reperima priznaju da su bolji od njih, vrlo skoro će mnoštvom zakazanih svirki promotivne turneje dokazati upravo suprotno.

Helem nejse će novi album predstaviti u zagrebačkom KSET-u 27. travnja 2019.

Foto: Nikola Knežević