IZVJEŠĆE/FOTO: Kao i prije četiri godine Mayales ponovno iz KSET-a okrenuli novu glazbenu stranicu
29. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Kao i prije četiri godine Mayales ponovno iz KSET-a okrenuli novu glazbenu stranicu

Prije četiri godine Mayales su iz KSET-a krenuli u novo glazbeno razdoblje koje ćemo kolokvijalno nazvati “Simbol za sunce”. Nekoliko godina kasnije objavljuju istoimeni album i dobivaju Porina.

Sada, četiri godine kasnije, Mayales okreću novu glazbenu stranicu jer upravo u KSET-u predstavljaju potpuno novu pjesmu “Dupli svijet”, brzu i s rockerskim riffom, a koja vrišti za radijskim postajama, pjesmu koja označava rad na novom studijskom albumu. Ali krenimo redom!

Mayales su ponajbolji bend u Hrvatskoj i koji je, bez obzira na briljantnost (pogotovo) prvog i drugog albuma, tek sa “Simbolom za sunce” uz svoje ime povezali jedan širi dio publike. Album je to koji je imao mnoštvo hitova, a neke od njih izveli su i na koncertu u KSET-u. U bendovskom smislu Mayales su i ovoga puta bili besprijekorni, Vlado Mirčeta i Luka Geček gitaristički savršeno funkcioniraju na pozornici, a potajno im se priključuje jedan od producenata Pavle Miholjević. Mirčeta je meni osobno jedan od najdražih gitarista u Hrvatskoj, naročito zbog tehnike sviranja, perfektne kontrole efekata, floyd rosea i potenciometara na gitari. A Luka mu je u tom činu vjerni partner. Ni ostali glazbenici nisu ništa manje ekspertni.

I onda dolazimo do vokalnog dijela gdje ipak Mayalesi još ne zvuče onako kako bi trebali. Petar Beluhan nije vokalno jak, to moramo biti svjesni, iako je riječ o izvrsnom tekstopiscu koji savršeno spaja svoj svijet sa svijetom Mayalesa. Doduše, popravio se u tom dijelu pa više nema nekih kompeksnijih vokalnih izleta u kojima se često znao izgubiti. Dobro je kontrolirao svoj dream pop glas, dok su cijelu situaciju spašavali prije svega Luka Geček, a onda i back vokalistica Nikolina Kovačević. Čak ne bih ni rekao da je ona back vokalistica pošto je u nekim tenucima bila i lead vokal. Veliki je izazov za nju pjesma “Simbol za sunce” gdje ženski vokal u originalu pjeva Valerija Nikolovska i zaista ju je teško zamijeniti pa ni ovoga puta Nikolina nije u potpunosti uspjela, ali je odlično kontrolirala glas i zadobila pljesak publike.

Osim naslovne pjesme, sa zadnjeg albuma izveli su i još neke poput “Malena”, genijalne “Bum Bum Bum”, koja je uz “Simbol za sunce” live jednostavno nenadjebiva, a odsvirali su i “Danas smo happy”, “Najbolji smo” i na bisu “Roadie”. Prije bisa čuli smo i “Virtual Baby”i još neke starije pjesme. Jedan dio koncerta posvetili su i velikom Anti Perkoviću, glazbeniku i rock kritičaru, te mu zahvalili na prijateljstvu.

Iako je publike moglo biti i više, a i bliže pozornici, bio je ovo vrlo lijep četvrtak u KSET-u uz odlično raspoložene Mayales koji su odradili možda i najbolji koncert od tri koja sam gledao nakon “Simbola za sunce”, bez obzira na spomenute mane, odnosno nedostatke. Svoj doprinos dao je i Ivan Božanić za miks pultom i bez obzira na nekoliko mikrofonija zvuk je bio savršen.

U njihovom repertoaru više nećemo naći najveće pulene starijeg razdoblja karijere, zbog čega mi je u jednu ruku krivo, a u drugu možda i drago jer je iznimno teško izvesti na pozornici ono što su Kristijan Beluhan i Valerija Nikolovska radili u prvoj postavi benda, poput njihovog najvećeg uratka “Mogu i sama”. A i ne treba živjeti u prošlosti, iako redovno čujemo neke pjesme s prva dva albuma, ali kao što sam rekao, ponovno su okrenuli novu glazbenu stranicu radnog naziva “Dupli svijet” te dobili odobrenje publike da mogu nastaviti ploviti njime.

Foto: Nikola Knežević