IZVJEŠĆE/FOTO: Zez Festival u KSET-u – drugo pa muško!
15. travnja 2019.
Nikola Knežević (2566 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Zez Festival u KSET-u – drugo pa muško!

2. ZEZ festival u klubu KSET okupio je ponovno eminentna hrvatska i nehrvatska eksperimentalna imena, a među kojima su IC3PEAK, Lucrecia Dalt, Ben Vince, BNNT, bod, duo Peter Brötzmann i Heather Leigh, The Karmakumulator i Norac/Pavičić/Dožić.

Bila je ovo prigoda i za radionice, izložbe zvuka, sessione i sve ostale aktivnosti vezane uz istraživanje zvuka. Zvuk kao pojam je dosta širok, a ZEZ-ovci su i ove godine nastojali približiti publici dosta širok zvučni spektar. Neki su stavljali čepiće u uši zbog glasnoće, a oni izdržljiviji nisu koristili nikakva pomoćna sredstva. Mi smo se našli na nastupu The Karmakumulatora, splitskog dvojca koji je izvrsno predstavio svoj eksperimentalni psihodelični noise zvuk u kombinaciji s post-industrial estetikom. Vrlo zanimljivo za slušanje, ako ste jedan od onih koji voli čuti nešto drugačije, nešto puno glasnije od očekivanog i nešto što će vas natjerati na razmišljanje. A oni su samo u nizu izvođača koji su bili jedinstveni na 2. ZEZ festivalu.

Iza skraćenice ZEZ stoji Zavod za eksperimentalni zvuk, koncertni program koji je postao sinonim za istraživanje zvuka, a okuplja već nekoliko godina ljubitelje nešto drugačije glazbe, odnosno one koji glazbu/zvuk doživljavaju na jedan drugačiji način, izvan standardnih okvira.

KSET je tako postao mjesto gdje se ne samo sluša glazba, nego i istražuje svaka njezina frekvencija, te educiraju neke nove generacije. Događaj za svaku pohvalu i šteta što nismo uhvatili puno više sadržaja. Ali grad Zagreb kao grad Zagreb – prenapučen glazbenim aktivnostima i jednostavno je teško u istom trenutku biti na sto frontova.

Foto: Nikola Knežević