IZVJEŠĆE/FOTO: Evergrey i ekipa učinili nemoguće – za uvjete u Močvari izvukli više od maksimuma
23. travnja 2019.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Evergrey i ekipa učinili nemoguće – za uvjete u Močvari izvukli više od maksimuma

Nastupi čak četiri metal benda iz četiri europske zemlje, uključujući zvijezde Evergrey, obilježili su u zagrebačkoj Močvari metal večer za pamćenje, i to u blagdanskom ozračju, na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja. A da će sve biti pod kontrolom i na vrhunskoj razini, pobrinuli su se sposobni i pedantni dečki iz Hangtime Agency.

Dok je support bendovima Crossing Eternity (Rumunjska), Genus Ordinis Dei (Italija) i Bloodred Hourglass (Finska) ovo bio prvi nastup u Hrvatskoj, Evergrey su po treći put u 13 godina nagradili hrvatske fanove svojim žestokim uspješnicama. Podsjetimo, bilo je to 2006. godine u Zagrebu, također u Močvari, te 2009. u Splitu. U međuvremenu je došlo do izmjena u taboru benda, ali najvažnije je da su se gitarist Henrik Danhage i bubnjar Jonas Ekdahl vratili do snimanja ubojitog materijala “Hymns for the Broken” iz 2014. godine.

Akutalna europska turneja, naravno, promovira njihov jedanaesti album “Atlantic”, izdan 25. siječnja ove godine. Već tijekom kampanje povodom prodaje ulaznica za novo izdanje Evergreya na močvarnom tlu, svoj dolazak je potvrdilo 30-ak poklonika iz Banje Luke i gotovo da je ta ekipa imala ekvivalentan prostor Šveđanima na službenom Facebook eventu. Rijetkost je prepoznati prave fanove!

Iako su gužve na ulazima u Zagreb, sukladno očekivanom, na Uskrsni ponedjeljak bile nesnosne, još uvijek je vladalo zatišje na mjestu događaja u minutama prije rasturačine. Na Facebooku nas je organizator informirao kako pjevač Evergreya uživa u ćevapima i streamu nogometne utakmice Allsvenskana, a ekipa iz Banja Luke sigurno pristiže ka svome cilju. Ništa manje važan je i merch-pult s ekskluzivnom limitiranom ponudom artikala, gdje su članovi Evergreya obećali druženje s fanovima po završetku koncerta, čime su se poveli i ostali bendovi.

Da je i u kaosu moguće održavati red, dokaz je točnost nastupa prema najavljenoj satnici. Naravno, Crossing Eternity smo nenamjerno izbjegli. Iako vjerujemo riječima hvale za njihov nastup, moramo priznati da su nas se, drugi po redu, Genus Ordinis Dei jako dojmili čistoćom zvuka, omjerom melodioznosti i žestine u tom ključalom loncu, scenskim nastupom te visinom vidno raspoloženog pjevača/gitariste. U interakciji s publikom “za nokat” su pobijedili Bloodred Hourglass. Teško je bilo za očekivati da Finci mogu razočarati u glazbenom smislu, što se i nije dogodilo. Sve u svemu, više nego dobar uvod za ono što slijedi.

Malo duža stanka prethodila je drami pred izlazak članova švedskih progressive power metal velikana. Digla se magla kao u zoru u Lonjskom polju, a nasuprot magli stajala je umnožena brojka gledatelja za par stotina glava. Prvi su izašli Jonas i Rikard, koji su glasnim udarcima bubnja i simfonijom iz klavijatura prizvali i ostale članove, zaključno s Tomom S. Englundom koji je masu poveo u ludilo. Znali smo da taj zvuk može još bolje i glasnije, a Evergrey je dao i više od toga. Lampe na pojačalima su se dovoljno ugrijale da žestoke gitare zareže kako dostoji ovoj vrsti glazbe. Falilo je samo otkidanje žbuke sa stropa.

Otvaranje s novim pjesmama “A Silent Arc” i “Weithless” publika je vrlo dobro primila, a kada su zasvirali “Distance”, simultano smo vrtjeti scene iz spota redatelja Patrica Ullaeusa, redovitog suradnika Evergreya. Ispostavilo se da mu Tom nije ostao dužan u pošalici sredinom nastupa, referirajući se na video za “King of Errors”. Pritužbe su pale na previše odzoomirane članove benda u spektakularnim kadrovima.

Interakcija s publikom, koja je refrene pjevala u sav glas, gotovo da nije bila potrebna. Atmosfera je buktala. Sjajan primjer dinamičnosti svirke je prijelaz iz “Black Undertow” u “My Allied Ocean”. Nakon prelijepe “All I Have”, premijerno predstavljene prošli mjesec, slijedili su žestoki riffovi iz “The Grand Collapse”, popraćeni crvenim blještavim reflektorima. Nakon “Recreation Day” s istoimenog albuma, Tom i ritam sekcija benda su uzeli pauzu, dok su Rikard Zander i Henrik Danhage pokazivali vrhunsko umijeće muziciranja. Koncert nije mogao biti okončan na bolji način – izvedbama “A Touch of Blessing”, u koju nas je uveo Danhage, i, naravno, ultimativnim hitom “King of Errors”.

Dok je (manji) dio rulje otišao kući, ostali su brzo preselili ispred pulta s merchom. E da! Jako kul tip imena Steven (čitaj: Steven legenda) imao je strpljenja i s onima najzahtjevnijima. Doslovno odmah nakon presvlačenja, pred nestrpljivim fanovima sa suvenirima u rukama, pojavljuju se i zvijezde večeri te dražesni ljudski aspekt nadvladava cijelu ovu priču. Po priznanju članova benda, bio je to najduži “meet and greet” na cijeloj njihovoj turneji. Što reći osim – večer za pamćenje!

Set lista: 

1. A Silent Arc
2. Weightless
3. Distance
4. Passing Through
5. The Fire
6. Leave It Behind Us
7. Black Undertow
8. My Allied Ocean
9. All I Have
10. The Grand Collapse
11. Recreation Day
12. Solo na klavijaturama/gitari
13. A Touch of Blessing
14. King of Errors

Foto: Zoe Šarlija