#nedjeljnikomentar: Bruce Springsteen, Eni Jurišić, Martin Garrix, Pavel, Rammstein
28. travnja 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Bruce Springsteen, Eni Jurišić, Martin Garrix, Pavel, Rammstein

Puno nove glazbe stiglo je ovoga tjedna i teško je odabrati nešto najzanimljivije. Tjedan je označio povratak Brucea Springsteena, novi ljetni hit na svjetskoj glazbenoj sceni, ali i novi provokativni singl i spot Rammsteina.

Bruce Springsteen – “Hello Sunshine” (Columbia Records)

Rekao bi netko da je u pitanju ljetna pjesma The Bossa, ali ovdje uopće nije riječ o tome. Melankolična pjesma koja na neki način odlazi u njegova starija razdoblja s folk i coountry prizvukom, svojim raspoloženjem u vašim ušima ostavit će jedan sanjivi i melankoličan trag. Spoj njegovih emocija, unutarnjih razmišljanja, usamljenosti i boli, dovoljan je da njegovu glazbu ponovno prigrlite raširenih ruku i stisnete uza se koliko god snažno možete. Bruce je uvijek dolazio izravnim putem do naših srca, a i sada je to učinio, ne umjetno ili namjerno, nego samo ono što je zatvoreno u njegovoj glavi zapisao na papir. Ono što je uz majstore melankolije najvažnije, uz njih se nikada ne možete osjećati usamljeno i bezosjećajno. Gazda se vratio! Ovo neće možda značiti da će cijeli novi album zvučati ovako, ali ne bi nam smetalo da tako i bude. Klavir, steel gitara, žičani instrumenti – sve se savršeno uklapa.

Ocjena: 5/5

Eni Jurišić – “Do ludila” (Aquarius Records)

Eni je načinila još jedan uspješan korak u svojoj solo karijeri. Miroslav Lesić Lesique i Predrag Martinjak Peggy prihvatili su njezinu pozitivnu energiju i stvorili takvu pjesmu. Plesni ritam dolazi u pravo vrijeme, pred ljetne mjesece i sigurno će se i ova pjesma vrtjeti na radijskim postajama. Nije izmišljena topla voda, ali je načinjena lijepa kombinacija njezinog vedrog glasa i vrlo dobre produkcije. I nisu previše komplicirali i riskirali. Lijepo!

Ocjena: 4/5

Martin Garrix feat. Macklemore & Patrick Stump – “Summer Days” (Epic Amsterdam)

A kada govorimo o ljetnim hitovima, onda će ova ekipa zavladati ovog ljeta. Garrix umjeren (što je dobro), Macklemore standardan, Patrick Stump sa zavodljivim soul falsettom – nema dalje. Sve to pogonjeno snažnim elektroničkim beatom koji je inspiriran Daft Punkom. Funky, svježe, moderno, ali i retro i što je najvažnije – umjereno. To je recept za uspjeh. Predviđam ovoj pjesmi jedno od vodećih mjesta na top listama ovog ljeta. Jedne godine je to bio Calvin Harris, jedne Duke Dumont, a sada je došlo vrijeme na Martina Garrixa.

Ocjena: 5/5

Pavel – “Sunce” (Dallas Records)

Grupa Pavel se vratila u diskografski život, a Tonka i Aljoša nastavljaju predstavljati svoj retro svijet obogaćen sjajnom produkcijom. Bacaju na Jinxe i još neke bendove, ali opet ne kopiraju. Sviđaju mi se bubnjevi, puhačka sekcija i Tonkin vokal koji pogotovo na refrenu ostavlja jako dobar dojam. Neću reći standardna Pavelova pjesma, ali nije ispod očekivanja, nego samo nastavak onoga što su započeli godinama prije. Vrlo dobar i potencijalni radijski hit.

Ocjena: 4.5/5

Rammstein – “Radio” (Rammstein)
Nismo dugo čekali na novu poslasticu njemačkih industrial metalaca. “Radio” je nova pjesma s nadolazećeg albuma i nova provokacija, audio i vizualna. Nije toliko napeta kao prvi singl, ali je dobar nastavak i sjajna najava dugoočekivanog albuma. Rammstein se ovdje predstavljaju kao neki Big Band koji snima pjesmu u velikom studiju i emitira ju putem radija. Pjesma u mnogima izaziva nevjerojatne i čudne osjećaje zbog čega izazivaju pravu ovisnost kod slušatelja. S druge strane vojska pokušava to sve spriječiti, no na kraju i ona pređe na drugu stranu. Zanimljivi touch događa se na kraju spota kad bend izlazi iz zgrade “Radio Berlina”, a sa strane se vide zastave Europske unije obojene u crveno. Pametnome dosta i jasno je o kakvom se upravljanju umova radi.

Ocjena: 5/5