RECENZIJA: Django Django: “Glowing in the Dark” – svemirsko iskustvo visoke kvalitete
12. veljače 2021.
Ana Lešković (25 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Django Django: “Glowing in the Dark” – svemirsko iskustvo visoke kvalitete

Django Django britanska je skupina osnovana 2009. godine koja je svoj prvi istoimeni album objavila 2012.

Već je tada bilo jasno da su ovo glazbenici osjetljivi na suptilne detalje zvuka prožete originalnim psihodeličnim crtama, a koji svojom energijom služe kao „shot“ adrenalina za slušatelja. Jači no ikad, danas se vraćaju s novim (njihovim četvrtim) izdanjem, albumom „Glowing in the Dark“.

„Glowing in the Dark“ predstavlja blend različitih glazbenih utjecaja sklopljenih u kohezivnu cjelinu visoke produkcije, slobodne eksperimentacije i sposobnosti sastava da svoj materijal uvijek zadrži originalnim. Između ostalog, diljem se albuma mogu čuti utjecaji psihodelije, garage rocka, space rocka, dance glazbe i folka. Uvodna pjesma „Spirals“ započinje instrumentalom koji podsjeća na zvučnu pozadinu arkadne videoigrice osamdesetih. Ti uvodni tonovi pak ubrzavaju sve više i više te se pretvaraju u zvučnu eksploziju koja se kreće (kako joj i samo ime sugerira) u spiralama. To otvara prostor pjesmama kao što su „Got Me Worried“, koja svoju podlogu nalazi u ritmovima južnoameričke glazbe, te izvrsnoj „Waking Up“, koja donosi vokalnu suradnju s glazbenicom i glumicom Charlotte Gainsbourg. Iduća je pjesma također i singl objavljen prije nekoliko tjedana, magnetna “Free From Gravity”. Utjecaji synth-pop i dance glazbe osamdesetih ovdje dolaze do najvećeg izražaja.

Album prigrljuje nešto mračniji ton briljantnim instrumentalom “The Ark”, pjesmom koja zvučno odskače od dotadašnjih utjecaja, ali koja u isto vrijeme predstavlja jedan od najinteresantnijih momenata, nudeći kontrast i uvodeći slušatelja u nešto eksperimentalniju sekciju albuma. “The Ark” gotovo neosjetno prelazi u “Night of the Buffalo”, pjesmu s objektivno najsnažnijim gitarskim dionicama te dinamičnom pozadinom koja uspijeva ukomponirati vrlo neočekivane zvukove kaotične i mračne violine.

“Glowing in the Dark” tada uzima još jedan neočekivan preokret u ugodnoj, melodičnoj akustici pjesme “The World Will Turn”, a koja podsjeća na akustiku Beatlesa i Simon & Garfunkela. Povratak na plesne, funky zvukove obilježavaju pjesme “Kick the Devil Out” i “Glowing in the Dark”. Album zatvara “Asking for More”, lako slušljiva pop skladba koja uspješno spaja različite zvučne svjetove u kolaž koji jednostavno i neupitno funkcionira, čak i kada možda ne bi trebao – baš kao što to čini i cijeli album.

“Glowing in the Dark” za Django Django predstavlja najveće postignuće dosad – album koji je svijet unikatnog zvučnog vertiga i intrigantne instrumentalne slojevitosti, a koji niti u jednom trenutku ne postaje repetitivan ili monoton. Zaista, ovo je svemirsko iskustvo visoke kvalitete, lake pamtljivosti, oslobođeno gravitacije i puno sjaja koji plijeni.

Foto: Horacio Bolz

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5