IZVJEŠĆE/FOTO: 16. Mega bikers susret u Slavonskom Brodu (1. dan) – bježi kišo s Poloja!
11. svibnja 2019.
Željko Mirković Miki (197 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: 16. Mega bikers susret u Slavonskom Brodu (1. dan) – bježi kišo s Poloja!

Rockerski svibanj na popularnom brodskom izletištu došao je do brojke šesnaest. Svirka je samo jedan od nekoliko razloga zašto treba posjetiti Poloj.

“Je l’ pada?”…”Ne paaadaaaa!”…”Možemo li?”…”Moooožeeeemoooo!”…”Hoćemo li?”…”Hoćeeeemoooo!” Na čudan način podsjetila me ova lijepa rockerska večer na pradavne usklike i entuzijazam nekadašnje omladine na radnim (i sličnim) akcijama i, iako su razlozi i kontekst drukčiji, energija i emocija vrlo su slične. Jer  mladost je mladost. I glazba je glazba. Iako se onda klicalo nekim drugim idolima. Socijalističkim metajezikom rečeno (parafraziram) – s ovakvom omladinom ili mladošću (prvom, drugom ili trećom; jer bilo je tu i starijih) – ne trebamo se bojati za svoju rockersko-festivalsku budućnost. Iako je priča o moto susretima (dogurali su do brojke 16) gotovo svake godine vezana i uz vrijeme (prognoze često prevare), u prvom planu je, svejedno, ono što sam i na početku istaknuo. Glazba, dobro druženje i popratni sadržaji od kojih, u uživalačkom i financijskom smislu, Brod ima koristi.

Dakle pravit ćemo se opet Englezi i na samom početku spomenuti da su prognostičari i ovaj put zajebali. Rekao je to i Mile Kekin u jednom trenutku: “Pa, rekli su da neće padati kiša.”. No, to ga nije spriječilo, a ni publiku, da više od sat i pol “ostavljaju srce na terenu” (travi) i isporučuju dobru vibru (glazbenjačku, zabavljačku i ljudsku). Prije nekoliko godina Hladno pivo nastupilo je u Dvorani Brod i eufemistički rečeno “ostali dužni” brodskoj publici, što su, na ovom nastupu, poprilično nadoknadili. No, krenimo od sredine. Publiku je za nastup Dečkiju iz Gajnica zagrijao Bang Bang. Možda je usporedba s nekim kultnim bendovima (poput Ekaterine) pomalo nategnuta, ali imaju oni svojih sadržajnih i interpretativnih aduta koji su došli do izražaja i na polojskoj tratini. Već smo ih imali priliku vidjeti i čuti na festivalskoj pozornici u Tvrđavi i nadamo se da će jednog dana te “kraće” nastupe proširiti i na jedan cjelovečernji. Npr. u Centru mladih. Čvrsta, uigrana svirka i odličan Larin vokal, čestitoga prezimena Antić, dobro su nas pripremili za nastup headlinera zbog kojih je većina ljudi i došla.

Pivo je otvorilo himničnom “Vjeruj u mene”, a tada se (ili možda malo iza toga) otvorilo i nebo. Prvo sam pomislio da je pivo poletjelo u zrak (i jest, op.a.), ali onda je počela i kiša. I rafali reflektora koji su onima koji su se povukli u šatore pokazali razmjere padalina. No, nema predaje, nema (pre)stajanja! Koloplet pjesama, punkerske energije i angažiranog nastupa, kad je ovako isporučen, neće nikoga ostaviti nerasplesanog i neraspjevanog. Kekin i društvo, dobro raspoloženi, nižu “uspješnice” poput “Bačkizagre stuhpa šeja” ili “Konobar”, pa relativno noviju “Firmu” ili “Zauvijek pank” (op. prev.). Tu je i “Superman”, a superljudi, mladići i djevojke, pokazuju privrženost bendu koji je jednostavnim i iskrenim pristupom ostvario (za hrvatske uvjete) respektabilnu karijeru. Trebalo je izdržati kapi (bilo je gore možda na Woodstocku ili na Bowijevu koncert na Maksimiru), ali – svi smo mi stoici. Stojećki, a rijetki i sjedećki ili čučećki popratili su koncert benda kojemu se “može vjerovati”. S obzirom i na Milin i više nego solidan solo projekt, volio bih da brodska publika ima priliku uživati i u komornijem („mirnijem“) izdanju frontmena Hladnog piva vrlo skoro. To je želja mnogih, a prostora u Brodu ima. Ako može Đakovo, onda i naš grad zaslužuje češće pohode rockera.

Pivo je još jednom pokazalo da prije svega može bolje, ali i da, sadržajno i izvođački, odgovara i ovom formatu i ovoj publici. Očekivan i logičan, dobar potez organizatora koji nas je u ovih više od petnaest godina naviknuo na kvalitetu i sadržaje kojima se u majskim danima iznova vraćamo. Hoće li biti pomaka ili promjena, koje su naravno očekivane i nužne, i hoće li bikeri odvesti Susrete na “next level” ovisit će o njima, (naravno) novcima, ali i o razmišljanjima i savjetima onih koje ovakva i slična druženja organiziraju drugdje u Hrvatskoj, ali i u bližoj i daljoj okolini. Od toga ćemo imati koristi svi. I organizatori, i izvođači, i publika.

Foto: Ivan Matković