#nedjeljnikomentar: Boris Štok, Gordana Marković, Mayales, Songkillers, Urban&4
12. svibnja 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Boris Štok, Gordana Marković, Mayales, Songkillers, Urban&4

Boris Štok – “Samo trag” (Aquarius Records)

Činjenica je da je redateljica Marcella Zanki već nekoliko spotova snimila na identičnoj lokaciji (M.O.R.T. – “Na cesti”, Stray Train – “Heading for the Sun”), no zanimljivo je da svaki od njih ima svoju priču i svaki put oduzima dah. I Boris Štok se promijenio. Koristio je melodiju koja lako ulazi u uho. Podsjetila me na “California Dreamin'” na samom početku, a prilikom vrlo lijepih back vokala. Sviđaju mi se klavirske dionice, koje su ujedno i ritam sekcija pjesme pa tako podsjećaju na Imagine Dragonse koji kombiniraju rock, indie i electro pop. I produkcijski je iznimno dobro, iznad standarda. No, Štok ima još jedan adut, a to je vokal koji je ovoga puta mirniji nego u nekim starijim uracima. Možda će se sada svidjeti i onima koji misle da se vokalno preserava. Vrlo dobar nagovještaj onoga što nam slijedi u njegovoj diskografskoj karijeri.

Ocjena: 4/5

Gordana Marković – “Učini što moraš” (Universal Music Hrvatska)

Novi solo singl Gordane Marković, članice dua Auguste, a koja nastavlja predstavljati pjesme ugodne uhu. Njezin nježan glas ugodno je slušati, a u ovom slučaju je to i glazbeno dosta dobro. Ne sviđaju mi se početak i kraj pjesme koji su nekako čudno napravljeni, kao da su su dio neke šire priče pa je ovaj dio samo izdvojen iz nje. Produkcijski Šušak ponovno ima problema na refrenu gdje se prilikom sastavljanja svih kanala stvori jedna nejasna cjelina, ne baš ugodna uhu, za razliku od ostatka pjesme. No, i on polako napreduje. Ako bih morao birati soundtrack proljeća, onda bi ova pjesma definitivno išla u uši izbor, bez obzira na nedostatke. Ipak, svjesni smo svi da Gordana može još više i mora se zvukom maknuti od Augusta. Stoga, samo hrabro naprijed!

Ocjena: 3.5/5

Mayales – “Dupli svijet” (Aquarius Records)

I stigla je prva nova pjesma Mayalesa od zadnjeg studijskog albuma. Iako su se zvukom odmakli od zvuka “Simbola za sunce”, ipak su na tragu njega. Osjeti se to u produkciji Miholjevića i Ferine, a još jednom me zaista oduševljava riff Vlade Mirčete koji je meni jedan od najdražih gitarista u Hrvatskoj. Glazbeno su i dalje izvrsni, dok Beluhan ovoga puta ima određenih problema s tekstom, poput dijela “tv, tv hajde gledaj me, ja te gledam oduvijek” ili “bolje piši mejl na L, jedan mali kratki mejl na L”, što više odgovara nekim hipsterskim bendovima nego Mayalesima. Ali kako kome odgovara. Meni baš i ne! No, Beluhan je tu nepravdu ispravio u glazbi koju potpisuje s Mirčetom. Kako će se Mayales ovih mjeseci vrtjeti na radijskim postajama. Ponovno su uboli s pjesmom i baš mi je drago zbog tog benda! Pogotovo, što se zvukom mijenjaju od albuma do albuma.

Ocjena: 4.5/5

Songkillers – “Teži slučaj” (Aquarius Records)

Tjedan je ovo sjajnih izdanja, pogotovo za izdavačku kuću Aquarius Records s tri predstavnika u rubrici #nedjeljnikomentar 🙂 Rekao bih prepoznatljiva pjesma Songkillersa. Znali su biti i žestoki, ali i umjereni kad treba. Bane i ekipa su se ponovno odlučili na baladu i lijepo se naslanjaju na hit “Nisi tu” s Nikolom Marjanovićem. Bane nema nekakav genijalan vokal, ali je jedan od najprepoznatljivijih na hrvatskoj urbanoj sceni i uvijek će biti reprezentativan primjer pitkog pop zvuka. U pjesmi mi se posebno sviđa refrenski dio gdje se priključuje gospel zbor, kao i njihova solo dionica. Dajte joj malo vremena i zavladat će radijskim postajama.

Ocjena: 4/5

Urban&4 – “Iskra” (Cepelin Media/Croatia Records)

Oduvijek sam bio slab na Damira Urbana i smatram da je njegov rad u grupi Laufer i solo karijera među najboljim trenucima na hrvatskoj i regionalnoj glazbenoj sceni. Nevjerojatan vokal, nevjerojatna kontrola glasa, ali i glazbeno uvijek na vrhuncu. Ne znam je li me ikada razočarao do sada. Ova me balada vraća u vremena pjesme “Spelujem ti ispriku”, koja je meni jedna od najdražih, što će za neke biti čudno. Od akustične do gitarističke eksplozije, tako bi se glazbeno mogla opisati ta “Iskra”, koja je simbol nekog boljeg života. Urban potpisuje glazbu, tekst i dio aranžmana i jedva čekam čuti pjesmu na pozornici jer doslovno vrišti za njom. Vizualno sam već sve zamislio. Nešto posebno o zvuku ne treba govoriti, to je njegov standardni potpis, a melodijski opet jedinstveno i na tragu njegovih najboljih uradaka.

Ocjena: 5

Fot: Tomislav Torjanac (Urban&4 vizual)