“Srbenka” na HBO-u!
27. svibnja 2019.
Music Box (8097 Članci)
Podijeli

“Srbenka” na HBO-u!

Dokumentarni film Srbenka prati pripreme i probe za predstavu ‘Aleksandra Zec’, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Srbenka je svoju svjetsku premijeru doživjela na festivalu Visions du Reel u Nyonu u ožujku 2018. godine. Filmu je, nakon premijere u Nyonu, na Filmskom festivalu u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance. Osim toga, Srbenka je proglašena najboljim dokumentarnim filmom na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala, a Europska filmska akademija uvrstila ju je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini. Nedavno je nagrađena i na festivalima u Linzu i Varšavi.

Razgovori s HBO-om traju već dulje vrijeme, prvi kontakt uspostavljen je još prije dvije godine. Za mene osobno HBO je trenutno najbitnija svjetska produkcijska kuća. Na HBO-u cijene autorski dokumentarni film, i ne bježe od zahtjevnih tema. Srećom, ljubav se pokazala uzajamnom, i sretni smo i ponosni da će Srbenka svoju TV premijeru imati upravo na tom kanalu. Što se mene tiče – bolje ne može. Koliko znam, Srbenka je prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u, i nadam se da smo probili led i za ostale domaće autore. S obzirom na kvalitetu dokumentarne produkcije u Hrvatskoj, vjerujem da nećemo dugo biti usamljeni u njihovom katalogu. No nadam se da će film biti prikazan i na HTV-u. Ponudili smo ga na natječaju za otkup, i očekujemo pozitivan odgovor. U međuvremenu Srbenka nastavlja putovati po festivalima. U narednim mjesecima čeka nas mala regionalna turneja, imat ćemo crnogorsku, makedonsku i kosovsku premijeru, ali film putuje i na dalje destinacije, na Thailand, u Argentinu, Litvu…‘, rekao nam je tim povodom redatelj Nebojša Slijepčević.

Film Nebojše Slijepčevića nastao je u produkciji Restarta, producentica je Vanja Jambrović, a montažer Tomislav Stojanović. Osim Slijepčevića kameru potpisuju Bojan Mrđenović i Iva Kraljević, a montažu i miks zvuka Tihomir Vrbanec i Ivan Zelić. Izvršni producenti su Rea Rajčić i Tibor Keser. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.

Oznake 2019, film, hbo, srbenka