Mjesec dana do koncerta Marka Knopflera u Ljubljani!
30. svibnja 2019.
Music Box (8975 Članci)
Podijeli

Mjesec dana do koncerta Marka Knopflera u Ljubljani!

Knopfler, koji je objavio deveti nezavisni studijski album “Down the Road Anywhere” 16. studenog, uvijek je popratna turneja bila sastavio dio procesa nastanka albuma, koji počinje stvaranjem i snimanjem pjesama u studiju, a završava turnejom na kojoj svira nove i stare pjesme.

“Moje pjesme su napravljene za izvedbu uživo. Volim cijeli proces njihovog stvaranja, a onda ih snimam s bendom, ali najbolji dio dolazi nakon što sviramo uživo na koncertima. Uživam u cijelom cirkusu, putujući od mjesta do mjesta i rad s takvim glazbenicima je savršen užitak. Vrlo sam sretan ”, rekao je Knopfler.

Knopfler je snimio album “Down’s Road Anywhere” u svom studiju u Londonu, a na turneji će biti s proširenim bendom od 10 članova. Većina glazbenika surađuje već više od dva desetljeća s njim. To su: Guy Fletcher (klavijature), Richard Bennett (gitara), Jim Cox (klavir), Mike McGoldrick (flauta), John McCusker (scrambler), Glenn Worf (bas), Danny Cummings (udaraljkaš) i Ian Thomas (bubnjevi). Nova sastavnica benda bit će Graeme Blebins (saksofon) i Tom Walsh (truba).

Na albumu se nalazi 14 nezaboravnih elegantnih novih Knopflerovih pjesama inspiriranih širokim spektrom utjecaja. Tako su njegovi rani dani u Deptfordu s bendom Dire Straits, kada je bio nogometni entuzijast, izgubljeni na čudnom mjestu, kada se zbog snijega sklonio od koncerata kuću ili kada je radio u udaljenim lokalnim konobama. Mark ima oko za pjesnika koji treba ispričati detalje, pa je tako napisao jedinstvenu psihogeografiju svojim toplim i gromkim glasom i bogatom melodijom na gitari koju svira tako besprijekorno i uzbudljivo. Na turneji, Mark će svirati izbor novih pjesama, uključujući i neke stare  pjesme iz njegovog nevjerojatnog kataloga s nekim iznenađenjem.

Kao jedan od najvećih gitarista svih vremena, Mark Knopfler prodao je više od 120 milijuna albuma, kako s bendom Dire Straits, tako i tijekom samostalne karijere. Mnoge njegove pjesme postale su klasikom. “Money for Nothing”, “Brothers in Arms”, “Sultans of Swing”, “Romeo and Juliet” i “Walk of Life” samo su dio klasika. Objavio je osam solo albuma i snimio album “Neck And Neck” s izvrsnim gitaristom Chetom Atkinsom te surađivao s Emmylou Harris na “All The Roadrunning”. Također je pridonio mnogim filmovima skladajući glazbu. Osim vlastitih snimki, Knopfler je također producirao albume za divove poput Boba Dylana i Randyja Newmana.

Koncert u Areni Stožice u Ljubljani na rasporedu je u subotu, 29. lipnja, a ulaznice možete kupiti u sustavu Eventim.

Foto: Derek Hudson