Dunja Knebl koncertno predstavila dva albuma!
1. lipnja 2019.
Music Box (11101 Članci)
Podijeli

Dunja Knebl koncertno predstavila dva albuma!

Malo tko se može pohvaliti objavljivanjem dva potpuno nova albuma u razmaku od mjesec dana, pogotovo koncertnim predstavljanjem tih različitih albuma u istom tjednu, a k tomu još treba dodati da Dunji Knebl nisu u tome zasmetale njene godine (73) .

Jedan od albuma nastavak je dugogodišnjeg rada na istraživanju i snimanju slabo poznatih tradicijskih pjesama iz hrvatske baštine. U pitanju je “Svilarica svilu prede”, 19. po redu album koji je snimila s novim suradnikom, Rokom Margetom. 14 tradicijskih pjesama iz pretežito sjevernih krajeva Hrvatske (Međimurja, Podravine, Slavonije, Turopolja…) u neobičnim i zanimljivim aranžmanima iznenađuju zvukom egzotičnih instrumenata, a to su: indijski harmonij, ukulele, kalimba, sansula, swarmandal, tanpura, tapan, frame drum, različite egzotične frule i frulice, od indonezijske do irske, te najrazličitije sitne perkusije/šuškalice. Zanimljivost je i da od instrumenata često dominiraju indijski harmonij i sansula koje svira Dunja, a gitaru (koja joj je godinama bila „zaštitni znak“) svira samo u jednoj pjesmi. U kreiranju konačnog zvuka i atmosfere albuma sudjelovao je i treći član stvaralačkog tima: dugogodišnji Dunjin suradnik Hrvoje Nikšić (tonski snimatelj, producent, muzičar), te njegov studio Kramasonik.

Drugi album “Love Li(v)es” potpuno je izvan okvira onoga što je dosad radila. To je Dunjin samostalni kantautorski rad kao autorice (engleskih) stihova, glazbe i aranžmana, a pri tome je i jedini izvođač (glas, gitara, sansula).

Premda je već ranije snimala pjesme na engleskom jeziku (nekoliko engleskih/američkih „folk songs“ na albumu iz 2000. godine „Da sam barem guska“; cijeli album takvih pjesama na internetskom (Bandcamp) izdanju „From Over There to Over Here 1 – USA & England“, ovo je prvi album Dunjinih (kant)autorskih pjesama.

„To su pjesme koje su nastale spontano tijekom nekoliko desetljeća, bez namjere da budu dio repertoara koji izvodim za širu publiku. Bio je to način da „izbacim“ nagomilane osjećaje u trenucima kad bi postalo preteško držati u sebi tugu, depru, ljutnju, protest, pa i želju objasniti, pomoći nekome da sagleda stvari iz nekog drugog kuta gledanja. Sve to izrečeno pjesmom i pjevanjem pomagalo mi je da nastavim živjeti vjerujući kako ljubav uvijek živi dalje ako u nju vjerujemo.”, rekla je Dunja.

Albumi se mogu skinuti besplatno Bandcampa (1. album i 2. album) gdje se mogu naći i stihovi svih pjesama, te dodatni info.