IZVJEŠĆE/FOTO: Cannibal Corpse, Carnosus, Unfound Reliance – praznik death metala u Zagrebu
22. lipnja 2019.
Helena Ernoić (59 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Cannibal Corpse, Carnosus, Unfound Reliance – praznik death metala u Zagrebu

U što god vjerovali, morate se složiti da glazba spaja. A vrlo znakovito, na ovaj blagdan Tijelova, odnosno Corpus Christi, spojio nas je Cannibal Corpse, pojačan švedskim bendovima Carnosus i Unfound Reliance.

Ovo je bio četvrti posjet death metal prvaka, no krenimo redom. Čast da otvore večer u Boogaloou je imala death metal petorka Unfound Reliance, koji dolaze iz Karlstadta. Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti publiku koja se doslovno razdvojila na dva dijela: jedan dio ekipe je bio u prvim redovima, dok su se drugi povukli u pozadinu dvorane. Moram priznati, pomalo neobičan prizor, jer obično je situacija da publike ili ima ili nema. U svakom slučaju, u dvorani nije bilo lako, jer je bilo izuzetno sparno. Čak se pokušavao i napraviti propuh, koji nas po dobrim starim običajima, ipak nije ubio. No bend je dao sve od sebe i dobro zagrijao ekipu koja se našla u dvorani. A ljubav je bila obostrana, jer publika nije štedila dlanove između pjesama. Bend se u 40-ak minuta osvrnuo i na svoje aktualno izdanje “A Layered Mind” te nastup zaključio prošlogodišnjim singlom “Cowards & Heroes”.

Nešto prije 21 sat, na pozornici se pojavila još jedna švedska petorka, koja je zapravo podijelila bubnjara s prvim bendom. Carnosus donose kombinaciju death i trash metala, a nastup su otvorili introm koji je u samom početku obećao da će njihov nastup biti paklen. I doista je bio. Donjeli su nam energičniji i agresivniji nastup. Već na prvoj pjesmi se dvorana napunila i uživala u repertoaru koji je obuhvaćao njihov debitantski “The Universal Culmination”, ali i “Domgma of the Deceased”, koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Ono što mi je zaokupilo pozornost je bio sedmožičani bas. Razumljivo je da se petožičani pojavljuje u metal glazbi, ali sedam?  Djeluje kao da je malo «zalutao».

Iza 22 sata, dvoranom Boogalooa se začulo uzvikivanje imena benda, koje se nadovezalo na prve taktove pjesme “Code of the Slashers”, a koja je na kraju dobila odličan pljesak. Temperatura u dvorani je bila već na samom početku usijana, a s koliko oduševljenja se bend dočekao, pokazalo se već na drugoj pjesmi, kada je jedan obožavatelj izletio iz publike na pozornicu. Na sreću, vrlo brzo su ga otpratili natrag u publiku, naravno, uz stage dive.

Pjesme su se redale jedna za drugom, sve do malo veće pauze nakon “Scourge of Iron”.  Tek tada je George (Corpsegrinder) pozdravio publiku i upitao kako su. Svo vrijeme je bio dobro raspoložen, pa je čak u jednom trenutku nabacio “šaku” ekipi iz prvog reda, ali se i našalio. Na “Devoured by Vermin” u jednom trenutku se publika na trenutak umirila, no prema kraju pjesme se ponovno ubacila u ritam benganja i šutki te pjesmu nagradila velikim pljeskom.

Kada je u pitanju zvuk, ipak je bilo malo preglasno, pa je i vokal na nekoliko pjesama bio znatno tiši, no pravi problemi su se počeli javljati na “Unleashing the Bloodthirsty”, kada se na nekoliko sekundi ugasio razglas. Kasnije smo saznali da su zapravo imali problema s mikserom, što je apsolutno nezavidna situacija.

Corpsegrinder je posebno najavio pjesmu “I Cum Blood” tako što je pozvao publiku da se s njim natječu u benganju. Naravno, ako to mogu, a ne mogu. Malo je teže opisati razlog ljudima koji nikada nisu gledali ovaj bend, a oni koji su bili… Svima je jasan prizor njegovog “vitlanja glavom” kroz kompletan koncert.

Sam bis je bio kratak i sladak. Pozdravili su se, rekli bi uz klasike: “Stripped, Raped and Strangled” i “Hammer Smashed Face”. Bez velike filozofije, publika je počela napuštati dvoranu, no ipak se našlo dio ekipe koji su pozvali na još jedan bis, koji se nije dogodio. Vrlo pedantno, Cannibali su odsvirali zacrtanu set-listu bez ikakvih intervencija.

Teško je objektivno zaključiti koncert, odnosno sažeti svaki doživljaj. Da je barem kompletan koncert bio kao posljednjih nekoliko izvedenih pjesama. Ali nije. Nakon što sam ih gledala nekoliko puta, sigurno mogu tvrditi da su imali bolje i kvalitetnije koncerte, manje dosadne. S druge strane, publika, koja je došla i iz drugih država, je uživala u svakoj pjesmi i njima je zasigurno bilo sjajno. Nedvojbeno je da su Cannibal Corpsi na tronu svog žanra. Pa hajdmo se onda naći na pola puta.

Set lista:
Code of the Slashers
Only One Will Die
Red Before Black
Scourge of Iron
Staring Through the Eyes of the Dead
The Wretched Spawn
Devoured by Vermin
Unleashing the Bloodthirsty
Gutted
Kill or Become
Skull Full of Maggots
Evisceration Plague
Firestorm Vengeance
Death Walking Terror
I Cum Blood
Make Them Suffer

Stripped, Raped and Strangled
Hammer Smashed Face

Foto: Davor Birt