IZVJEŠĆE/FOTO: Flogging Molly u vrućoj i znojnoj Tvornici kulture – bolje ne može!
2. srpnja 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Flogging Molly u vrućoj i znojnoj Tvornici kulture – bolje ne može!

Kad je u pitanju celtic glazba, odnosno celtic punk rock, onda su Flogging Molly jedan od sinonima ili jedan od najvećih promicatelja irske (glazbene) kulture u svijetu.

Američko-irski bend obožava Hrvatsku i hrvatsku publiku, a ljubav je obostrana. Možda tajna leži u činjenici da hrvatska publika voli energičnu glazbu, pogotovo punk i rock, a još više kad ima irsku pozadinu. Ili je tajna u tome što je frontmen benda Dave King oženjen za Bridget Regan, također članicu benda, a roditelji njezine majke su iz Hrvatske. Ili možda u tome što je Dave sa suprugom na medenom mjesecu bio upravo u Hrvatskoj. Kako god bilo više puta je tijekom koncerta rekao kako je naša publika posebna, često je i nazdravio pivom s uzvikom “živjeli”, a na kraju je rekao kako je ovo bio jedan od najboljih koncerata koje su imali na ovoj turneji. A sada i nekoliko razloga zašto je tako zaključio.

Flogging Molly, Tvornica kulture, 1.7.2019. / Foto: Ivica Drusany

Dolazak u rashlađenu Tvornicu kulture bio je pravi užitak, no klimatski užitak trajao je samo otprilike pola sata jer je luda energija ovih Iraca, ili Amerikanaca irskog podrijetla, ili Amerikanaca koji samo obožavaju irsku glazbu, nevjerojatna, a publika je takvo raspoloženje objeručke prihvatila. Ludnica je krenula od prve pjesme, a već na trećoj i jednom od najvećih hitova benda, “Drunken Lullabies”, stage diving je mogao započeti. Događalo se na trenutke da je publika bila izmorena od vrućine, količine znoja i skakanja, ali Dave je konstantno podizao raspoloženje. Ovo je jedan od rijetkih bendova koji nema slabe i jake pjesme. Svaka ima svoju priču i svaka savršeno opisuje stanje uma i dušu jednog prosječnog Irca. I Dave je u nekoliko navrata nazdravio svojim roditeljima i precima zbog kojih ima uopće prilike stajati na pozornici

Na koncert u Tvornicu kulture, njihovo tko zna koje po redu gostovanje u Hrvatskoj, došli su i punkeri (mladi i stari), i rockeri, i ljubitelji celtic glazbe, ali i oni koji su htjeli ponedjeljak navečer provesti u znoju i pivu u kosi. A Flogging Molly su bili glavni krivci za to, točnije njihova set lista koja je standardni best of repertoar na ovoj turneji. Izveli su i pjesmu za koju je Dave rekao da je nikad nisu izvodili u Hrvatskoj, “Life Is Good” s istoimenog zadnjeg albuma (2017.). Bila je tu i “Black Friday Rule”, no večer nije mogla proći bez najvećih znojnoprštućih punkersko-rockerskih celtic poslastica – “Devil’s Dance Floor”, “Rebels of the Sacred Heart”,”Requiem For a Dying Song”, “What’s Left of the Flag” i “Seven Deadly Sins” prije koje je simpatični Dave rekao da publika bolje pjeva i pleše od njega.

Flogging Molly, Tvornica kulture, 1.7.2019. / Foto: Ivica Drusany

Prilikom izlaska na bis posvetio je veliki hit “If I Ever Leave This World Alive” svakome u publici, a što je publika nagradila litrama piva u zraku. Ništa manje zabavno nije bilo ni na “Salty Dog” s kojom su se oprostili od Hrvatske nakratko. Nakon završetka s razglasa se čula popularna “Always Look at the Bright Side of Life” te je bend na suho još jednom zapjevao s dupkom punom Tvornicom, dok se gitarist odvažio i na stage diving. Bila je ovo i večer nekoliko posveta, pa su tako s pjesmom “Crushed (Hostile Nations)” u mashup-u izveli “Respect” i odali počast kraljici soula Arethi Franklin, a što je bolje za sveopći sing-along od Queenove “We Will Rock You”.

Više puta je bend zahvalio i organizatorima što su ih još jednom doveli u Hrvatsku, ali i predgrupi koja je nastupila prije njih, varaždinskom BKD-u. Solidno su zvučali, doduše ženski lead vokal (basistica) i back vokal gitarista nadjačavao je instrumentalnu podlogu, tako da mi je sve bilo kao podloga u ušima, ali ništa loše i sasvim dovoljno pred spektakl.

A kad govorim o spektaklu kao da sam imao deja vu jer sam prije nekoliko godina na istom mjestu, doduše u drugom godišnjem dobu, gledao uživo Dropkick Murphys, još jedne eksplozivne celtic punk rockere. Identična atmosfera i energija, ovoga puta više znoja i piva u zraku pa sam imao osjećaj kao da hodam kroz bazen, ali dva koncerta koja stavljam u top 5 klupskih koncerata koje sam ikada gledao. I nema preseravanja i nepotrebne priče, samo sirovo, žestoko i iskreno. I kako je rekao Dave na kraju koncerta – “ajmo još jednu koja ispunjava dušu i pokreće noge”. A noge su se kretale od 21:30 do 23:15h koliko je koncert trajao. Ne može bolje!

Flogging Molly, Tvornica kulture, 1.7.2019. / Foto: Ivica Drusany

Set lista:

(No More) Paddy’s Lament
The Hand of John L. Sullivan
Drunken Lullabies
The Likes of You Again
Swagger
The Days We’ve Yet to Meet
Requiem for a Dying Song
Life in a Tenement Square
Float
Black Friday Rule
Life Is Good
Rebels of the Sacred Heart
Devil’s Dance Floor
Crushed (Hostile Nations)/Respect/We Will Rock You
What’s Left of the Flag
The Seven Deadly Sins

Bis

If I Ever Leave This World Alive
Salty Dog

Foto: Ivica Drusany