IZVJEŠĆE/FOTO: Whitesnake na užarenoj Šalati – vrijeme je za mirovinu!
5. srpnja 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Whitesnake na užarenoj Šalati – vrijeme je za mirovinu!

Hrvatskim obožavateljima jedan od najvećih hard rock bendova ikada ponovno se vratio u Hrvatsku i održao koncert na punoj Šalati.

Njihova fan baza u Hrvatskoj je iznimno jaka, stoga je česti dolazak ovih hard rockera na naše prostore i razumljiv, a nakon najnovijeg susreta se definitivno može zaključiti da je vrijeme za mirovinu. I to Davida Coverdalea kao jednog od najvećih rock vokala, a koji je, razumljivo, pod pritiskom godina i rock and roll kilometara u nogama, vokalno oslabio. No, to i nije neka novost jer se takvo što osjeti već godinama. Doduše, kao frontmena ga je uvijek lijepo vidjeti i njegova energija na pozornici je nesumnjiva, a što je očito obožavateljima dovoljno da ga i dalje štuju.

Večer na Šalati otvorio je Dino Jelusić sa svojim bendom Animal Drive, vokalno je pojeo Davida, ali bendovski je nešto tanji od prijašnje postave dok je nastupao kao Dino Jelusić. Tada mi je glazbeno bio još žešći i konkretniji, da ne kažem precizniji, a sada ovdje mogu istaknuti jedino Dinu kao najsvjetliju točku. U uvodnoj “Goddamn Marathon” razglas je otkazao na nekoliko sekundi, ali se bend odlično snašao u situaciji i nastavio svirati tih par sekundi na suho. Mali šok za početak, a koji nas je podsjetio na The Cure na INmusicu, no to je ipak bio jedini šok. Ili?

Whitesnake su bili točni s dolaskom na pozornicu, a kako su se brzo popeli, tako su relativno brzo i sišli. Set lista za koju baš i ne možemo reći da je bila u potpunosti best of trajala je svega sat vremena i dvadeset minuta. Odsvirali su ukupno 13 pjesama, ako izuzmemo dugosvirajući solo dvojice gitarista, a kasnije i duel koji je bio dosta impresivan, te bubnjarski solo istog oduševljenja. Iako se kod bubnjeva osjetilo da nisu dobro ozvučeni pa je dominirala bas pedala. Inače, razglas je bio solidan, zvuk je bio u nekim situacijama preglasan pa se to osjetilo na osjetilu sluha, a u nekim situacijama sam osjetio previše visokih tonova. Nisam pretjerano zadovoljan, stoga ostajem pri ocjeni – solidan.

Osim četiri pjesme koje svi znamo, “Is This Love, “Give Me All Your Love”, “Here I Go Again” i “Still of the Night”, a koje su stigle tek pred kraj koncerta, Whitesnakeovci, iako je od Whitesnakea ovdje samo Coverdale, izbjegavali su svoje prve albume, ali i još neke ogromne hitove. Tako nismo imali prilike čuti recimo “Fool for Your Loving” ili “Stormbringer” iz njegove faze u Deep Purpleu, iako smo na kraju koncerta pod kišom svjedočili izvedbom Purpleovog “Burna”. Iskreno, najviše sam čekao “Still of the Night”, najveći test Coverdaleovih vokalnih sposobnosti. Test je to na kojem je David pao, a standardno prebacivanje visokih laga na publiku dovoljno govori o tome da je on, a shodno tome i Whitesnake, spreman na mirovinu. Sve pjesme su bile za koji ton niže od originalnog tonaliteta, a Davidov glas dobio je neku drhtavu rašpu koja mi nikako nije odgovarala. Srećom pa su tu bili gitarist, basist i klavijaturist koji su njegove nedostatke sjajno pokrivali.

Ova turneja će možda biti i njihova zadnja jer nekada doista treba prihvatiti činjenicu kako te rock and roll izmorio i kako je potrebno sâm sebi reći – dosta. Na “Still of the Night” je pljusnula i kiša, baš u pravom trenutku, ako shvaćate simboliku. Skidam kapu bendu koji ima sjajne individue i soliste i koji su dostojno predstavili Whitesnake. A David je jedna druga priča.

Bilo mi je iznimno zadovoljstvo gledati jedan od najboljih hard rock bendova u povijesti, baš kao što sam to isto doživio i s Deep Purpleom u Domu sportova. Čuti velikane na djelu je sastisfakcija sama po sebi, a ako pri tome dobijete još dobar koncert nema sretnije osobe od vas. Hvala Whitesnakeu na svemu, ali došlo je vrijeme za neke nove dečke i neke nove Davide, pa makar morao staviti ruku na srce i reći da je među tim dečkima i Greta Van Fleet.

Set lista:

Bad Boys
Slide It In
Love Ain’t No Stranger
Hey You (You Make Me Rock)
Slow an’ Easy
Ain’t No Love in the Heart of the City
Trouble Is Your Middle Name
Shut Up & Kiss Me
Is This Love
Give Me All Your Love
Here I Go Again
Still of the Night
Burn

Foto: Ivan Matković