Oliveru dodijeljeno posthumno priznanje za vrhunska diskografska dostignuća!
30. srpnja 2019.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Oliveru dodijeljeno posthumno priznanje za vrhunska diskografska dostignuća!

Na koncertu održanom u čast Oliveru Dragojeviću u Veloj Luci, Hrvatska diskografska udruga, u društvu njegove obitelji, prijatelja i kolega glazbenika, dodijelila mu je posebno priznanje: Multi-platinum award za vrhunska diskografska dostignuća ostvarena za života.

U ponedjeljak, 29. srpnja u Veloj Luci održan je koncert pod nazivom Trag u beskraju, održan u čast legendi domaće glazbene scene, Oliveru Dragojeviću. Na prvu obljetnicu smrti Kozmičkog Dalmatinca okupili su se njegova obitelj, prijatelji, i kolege te organizirali večer prepunu lijepe glazbe i otpjevanih uspomena. Na samome koncertu sudjelovali su njegovi prijatelji Gibonni, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Ante Gelo, Alan Bjelinski, Antonio Serrano, Klapa Ošjak, Dupini, Nikša Bratoš i gudački orkestar. Veloluški koncert ispunjen ljubavlju i čarolijom sjećanja na Olivera, upotpunio je još jedan trenutak po kojemu se ime Olivera Dragojevića upisalo u povijest.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) ovim mu je povodom dodijelila Multi-platinum award za vrhunska diskografska dostignuća, posthumno priznanje u čast Oliveru koji svojim cjelokupnim glazbenim ostvarajem predstavlja jednu od, nesumnjivo, ikona domaće diskografije.

Oliver Dragojević bio je prije svega vrsni interpretator, čije su pjesme pamćene po karakteru koji ga je odražavao, iskrenoj i vjerodostojnoj ljubavi kojom ih je izvodio i jednostavne pojave kojom nikada sebe nije želio stavljati u prvi plan. Upravo zbog takvog skromnog karaktera, on možda nikada za to ne bi niti mario, ali njegovo je stvaralaštvo rezultiralo uspjehom u diskografiji kakav mnogi glazbenici kod nas nisu niti približno ostvarili. Svoje istoimeno izdanje Oliver iz 1987. prodao je u otprilike 400 tisuća primjeraka. To, međutim, nije bio prvi i jedini diskografski uspjeh. Prema službenim podacima Hrvatske diskografske udruge na teritoriju RH, od 1975. do 2018. godine objavljeno je više od 50 albuma u izvedbi Olivera Dragojevića – studijskih izdanja, kompilacija i live izvedbi na nosaču zvuka. Na albumima su zabilježeni i njegovi veliki koncertni nastupi u Hrvatskoj i inozemstvu, a čitav je diskografski opus obogaćen i jednim posthumnim izdanjem (Do kraja vrimena, Aquarius Records), kompilacijom objavljenom na njegov rođendan u prosincu 2018.

Već za života je izgradio reputaciju u krugu svojih kolega i prijatelja glazbenika, ali i glazbenih novinara i kritičara. Bio je cijenjen na teritoriju Hrvatske, regije, svijeta – o tome svjedoče i koncerti poput onih u pariškoj Olympiji, njujorškom Carnegie Hallu, Royal Albert Hallu u Londonu i Operi u Sydneyju.  Bogata diskografija koja je ostala iza Olivera predstavlja golemu baštinu upisanu u hrvatsku kulturu. Široki opus njegovih vrhunskih diskografskih dostignuća čini tek dio svega što je javnost pojmila pod njegovim imenom i prezimenom.

Multi-platinum award za vrhunska diskografska dostignuća na koncertu je preuzela Vesna Dragojević, Oliverova supruga.

Nagrada dodijeljena baš na godišnjicu njegove smrti i baš u njegovoj Veloj Luci. Ponosni smo na sve njegove uspjehe i nagrade, pa tako i na ovu. Još jednom hvala u ime cijele obitelji“, izjavio je ovom prigodom Oliverov sin, Dino Dragojević.

Manifestaciju pod nazivom Trag u beskraju čine sinoćnji, ujedno i središnji koncert te drugi, zakazan za 31. srpnja, tzv. jazz festival, na kojemu je posljednjih godina Oliver i sam sudjelovao. Uz obitelj i prijatelje, veliku podršku organizaciji događanja pružaju upravo Oliverovi obožavatelji koji su ovih dana ispunili ulice Vele Luke. Oliver Dragojević izgubio je bitku s teškom bolesti, ali publika nikada neće izgubiti njegovu vrhunsku glazbenu ostavštinu i sjećanje na njega.

Foto: Promo