IZVJEŠĆE/FOTO: Ferragosto JAM (3. dan) – može li bolje od ovoga?
4. kolovoza 2019.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Ferragosto JAM (3. dan) – može li bolje od ovoga?

Subota je uvijek bila dan kad se na Ferragosto slijeva more ljudi željnih kampiranja, zabave i dobre glazbe pa je tako i ove godine bila vidljiva velika gužva oko i izvan Orahovačkog jezera.

Ovo je jedan od rijetkih festivala na koji čim dođeš osjetiš neke pozitivne trnce u tijelu jer znaš što očekuješ. Prvo taj prekrasni pogled na jezero, festivalske zastavice iznad njega i ono najvažnije, pogled na mnoštvo sretnih lica. Pitam neke prijatelje jesu li izdržali kišu u kampu večer prije na što mi s velikim osmijehom odgovaraju – “padala je cijelu noć, ali je bilo zabavno”. Teško je naići na toliko pozitivnih reakcija na jednome mjestu. Pa kad čuješ to popularno “eeeeeeeeeeeeee” koje i ove godine odzvanja jezerom, ponovno prolaze trnci kroz tijelo, a da ne govorim o tome da se ne prestaje pjevati čak niti u stanci između razmjene bendova na pozornici. Veliki pozdrav za tonca!

Treća večer ili treći dan bili su ispunjeni nekim novim klincima, ali i THE glasovima Josipe Lisac i Damira Urbana, no i bendovima poput Them Moose Rush koji svojim noise rockom protresu publiku na Piknik stageu. A može li bolji kraj večeri nego li uz Vojka V? Rekao bi on – “ne može”!

Ove godine se ne koncentriramo nešto previše na Izštekani stage na kojem se ponovno odvija sjajan program, ali teško je sve fizički stići, pogotovo za nas koji nismo kamperi nego svaku večer dolazimo iznova automobilom do slavonskog bisera – Ferragosta. Na akustičnom stageu nastupili su MAR, Ischariotzcky, JeboTon Ansambl i Domagoj Šimek. Dio JeboTona preselio se i na Piknik stage gdje je nastupio mladi bend Sfumato. Instrumentalni manijaci iznova i iznova potvrđuju svoj neizmjeran talent. Iako iza sebe imaju tek jedan album “Walhali”, to je itekako dovoljno da ih slušatelji ocjene visokom ocjenom. Osim pjesama s tog albuma, izveli su i relativno novu pjesmu “Level Up” koja će se naći na skorašnjem EP-ju. Bez obzira na određene tehničke probleme i na nekoliko kašnjenja na određene tonove, dečki su napravili najbolji mogući uvod u večer koja tek slijedi.

Iza njih dolaze punk rockeri One Step Away koji su svojim nastupom izazvali prvu šutku trećeg dana festivala. Određeni dio set liste posvetili su i prijatelju Iveku, frontmenu nekadašnjeg benda Pičke vrište koji je nedavno izgubio život na jezeru Šoderica u Koprivnici. Ljudi, mladići, djevojke, čuvajte se! I ove godine je vidljiv veći broj alkoholiziranih posjetitelja, a što svakako može ugroziti siguran boravak na jezeru. Život je kratak, uživajte u njemu, ali nemojte pretjerivati!

Iza One Step Away dolaze Them Moose Rush, Bjelovarci koji su se svojom progresivnom glazbom svrstali u sâm vrh najboljih mladih bendova u Hrvatskoj. Nastupi u njoj i izvan nje, u klubovima i na velikim festivalima nije im stran što se osjetilo po njihovom ponašanju na pozornici. Izvrsni!

I došao je trenutak kad na pozornicu dolaze glazbeni veterani na čelu s divom Josipom Lisac. Iako se riječ “diva” u Hrvatskoj koristi i za one koji taj prefiks ne zaslužuju, Josipa je sinonim za divu. Graciozna od početka do kraja nastupa, svojim humorom i vokalnim sposobnostima koje ni dan danas nisu utihnule osvojila je nikad ispunjeniji prostor ovogodišnjeg festivala. Istaknula je kako je tijekom karijere uvijek htjela uz sebe imati najbolje glazbenike i ta želja joj se ostvarila. Toni Starešinić, Davor Črnigoj, Elvis Penava i Borna Šercar idealno se uklapaju u njezinu glazbenu priču koju prezentiraju slušateljima na doslovno rečeno – diva način. Prisjetila se i zadnjeg nastupa na Ferragostu kad je kraj koncerta obilježila enormna kiša i nevrijeme, ali je publika bez obzira na vremenske neprilike ostala cijelo vrijeme. Zahvalila je što su je još jednom pozvali na ovaj prekrasan festival i omogućili novi susret s prelijepom publikom. Koncert je otvorila, kao i nedavno na Šalati, eksperimentom. Izvela je pjesmu “Make Up” samo u pratnji Borne Šercara koji je bubnjevima i elektroničkim sampleovima pjesmi dao moderni štih. A sve je dalje bilo koračanje kroz njezinu bogatu karijeru uz vječne hitove.

Letu štuke, sljedeći izvođač na line up-u Ferragosto JAM-a, savršeno se naslonio na koncert Josipe Lisac i ostavio publiku u sličnom emotivnom ugođaju. Frontmen Dino Šaran poznat je kao jedan od najboljih tekstopisaca u regiji, a svojim pjesmama opet je očarao publiku. Kako onim komercijalnijim i brzim hitovima poput “Pero Papacoder” i “Paranoja”, tako i baladama od kojih još jednom na festivalu dobivam trnce, “Sunce”, “Mjesto za dvoje” i meni najdražom “Šutiš” na kojoj tradicionalno pušta publiku da otpjeva refren ovog najvećeg bisera benda Letu štuke.

I kad misliš da ne može bolje stiže i Urban sa svojom četvorkom koji je napravio vjerojatno najbolji ugođaj dosadašnjeg programa Ferragosta. Iznimna vokalna intepretacija, savršeni bend i snažne pjesme poput “Nebo”, “Mjesto za mene”, “Lopov Jack”, “Moja” i “Mala truba”. Osjetila se posebna povezanost s publikom zbog čega je i sâm sišao među nju preskočivši ogradu. Idealan trenutak za konfete u zraku i proslavu ove nevjerojatne glazbe. A još je nevjerojatnije u jednoj večeri imati takav niz od tri izvođača, na prvu različita, a ustvari jednako iskrena, emotivna i s jedinstvenom atmosferom. Imati ispred sebe publiku kao što je ova Ferragostova je samo veliki plus.

I ponovno kad misliš da neće biti bolje od ovoga što si čuo, s pozornice se miču instrumenti i postavlja DJ pult za kojeg staje VRH, a ispred njega stupa Vojko V, najveća zvijezda među reperima koji je zarazio cijelu regiju svojim solo albumom “Vojko”. Otvorio je večer s “Ne može”, očistio ju s “Cilit Bangom”, a potom i pozvao čovika kako bi treći dan festivala mogao završiti u najboljem mogućem tonu. Ponovno se na koncertni prostor ispred Piknik Stagea slijevao veliki broj posjetitelja, a kada škicnete jednim okom na samo jezero onda možete vidjeti još toliki broj onih koji sjede uz jezero i partijaju. Brojke za povijest Ferragosta! A još nam je ostao jedan dan. Preživjet ćemo i to!

Foto: Nikola Knežević