Neila Younga će tužiti Monsanto zbog albuma “The Monsanto Years”?
11. kolovoza 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

Neila Younga će tužiti Monsanto zbog albuma “The Monsanto Years”?

Monsanto, kompanija oko koje se zadnjih godina vežu određene kontroverze po pitanju uzgoja genetski modificirane hrane, razmišlja o podizanju tužbe protiv Neila Younga i njegovog albuma “The Monsanto Years” iz 2015. godine.

Kako navodi The Guardian, ova velika korporacija je organizirala centar kojemu je zadaća da prati novinare i ostale kritičare njihovog poslovanja. Tako je i Young kritički progovarao o velikim koproracijama na spornom albumu, a osim Monsanta spominje se i Starbucks te druge kompanije. Monsanto je prikupljao podatke o tome što je Young pisao sve na albumu 2015. godine, ali i podatke s njegovih društvenih mreža. Čak su organizirali i javnu kampanju kojom su se suprotstavljali takvim izjavama/kritikama. Dokument koji je u posjedu Guardiana navodno otkriva da je Monsanto nadzirao rasprave oko nadolazećeg Farm Aid koncerta Neila Younga, a na kojem trebaju nastupiti Willie Nelson, John Mellencamp i Dave Matthews.  “Organizirali smo odvjetnički tim koji će sve pratiti i informirati nas o Neileovim aktivnostima u slučaju da postoji potreba za pokretanjem pravnih koraka”, pisalo je u jednom mailu ovoga dokumenta.

Očito nitko u ovoj priči ne spominje umjetničku slobodu i ukraćivanje temeljnih ljudski prava. Nadamo se da se neće ništa dramatično dogoditi u ovom slučaju i da ipak sudovi, ako uopće dođe do njih ovaj slučaj, neće stati na stranu velikih korporacija. Iako to i nije bio slučaj zadnjih godina i desetljeća.

Inače, “The Monsanto Years” je bio 35. studijski album i treći s bendom Promise of the Real. Nakon izlaska albuma Billboard je kontaktirao Monsanto i tražio komentar na ovaj album na što su rekli: “postoji dosta netočnih informacija o tome tko smo i što radimo – nažalost neki od tih mitova nalazi se u ovim tekstovima (op. a. Neilovih pjesama)”

Foto: Danny Clinch