Miki iz Six Packa s bendom Čovek Bez Sluha dolazi u Attack!
22. kolovoza 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Miki iz Six Packa s bendom Čovek Bez Sluha dolazi u Attack!

Kragujevački punk rock bend Čovek Bez Sluha (ČBS), nadimkom znani i kao „šumadijski Ramonesi“, dolaze 12. listopada u klub Attack. Prije njih nastupit će neobični i zabavni bend Knutov Kofer, predvođen Švicarcem koji pjeva na hrvatskom.

Nakon nastupa na Ferragosto JAM festivalu i njegovoj zimskoj inačici Winter JAMU, Čovek Bez Sluha vraćaju se u Zagreb. Njihov posljednji album “Stanimo u gard” s kraja 2018. dosad je iznjedrio četiri videospota, a riječima frontmena Mikija Radojevića, poznatog i po legedarnom Six Packu, nove su se pjesme već uvukle fanovima pod kožu te se uveliko pjevuše na svirkama. Na aktualnom albumu ističe se i pjesma Tirion posvećena liku Tyriona iz kultne serije Igra prijestolja, dok naslovna “Stanimo u gard” govori o jasnom zauzimanju stava i prekidu skretanja pogleda od teške svjetske svakodnevnice.

Čovek Bez Sluha osnovani su 1994. kao ideja četvorice prijatelja da se glazbom bore protiv ekonomskog rasula i iskrivljenog državnog sistema. Pred same izbore 2000. spot za pjesmu “Reci ne” biva zabranjen. Nakon dva studijska aluma bend ostaje bez prvotnog pjevača, no obradom “We Didn’t Start the Fire” i autorskom “Umesto osmeha” započinje suradnja s njihovim starim prijateljem Mikijem Radojevićem koji nakon toga i trajno ostaje u postavi benda. U tom periodu zajedno snimaju još dva albuma (“Second Hand” i “Dogadjaj dana”), kritičari i publika počinju ih doživljavati kao jedne od najkvalitetnijih live bendova, a mnogobrojna emitiranja spotova i pozitivni komentari doprinose poziciji na vrhu srpske, pa i regionalne punk rock scene. Paralelno s maxi singlom “Ti samo misliš da me znaš” i izdanjem Mikijeve zbirke pjesama “Olovke izlomljenog srca”, bend proslavlja i svoj dvadeseti rođendan nizom koncerata širom regije i rasprodanim Domom Omladine Beograda. Za sebe kažu da sviraju poprilično jednostavnu glazbu koja je dosta rokerska i snažna, ali opet ima emociju zbog čega su se i rodile usporedbe s Ramonesima. Čovek Bez Sluha neupitno su jedan od najbitnijih punk rock bendova današnjice.

Bend Knutov Kofer osnovao je 2006. Frédéric Zwicker, švicarski glazbenik i dobitnik književne nagrade. U svojim počecima donosi ekstravagantnu uglazbljenu slam poeziju napisanu na hrvatskom jeziku uz pomaknute žanrovske skokove od free jazza, heavy metala, preko hip hopa i šansone. Krajem 2018. izlazi im peti, dosad najluđi album „Jeste li za ploču s plesnom glazbom?“, energični miks rocka, popa i rapa, u potpunosti napisan na hrvatskom jeziku.

Zwicker je tekstove sastavio iz knjige „1000 najvažnijih rečenica njemačko-hrvatskog“, a ideja cijelog projekta je glazbeno zbližavanje Švicarske i Balkana. Album je producirao Mark Mrakovčić, a na njemu gostuje Marin Šulentić, pjevač punk benda Mašinko, zagrebački violinist sa svjetskom karijerom Daniel Kuzmin te belgijska pjevačica Viola Le Compte. Poznati švicarski reper Larry F na pjesmi „Još jedan“ odrepao je na hrvatskom jeziku. „Jeste li za ploču s plesnom glazbom?“ odavanje je priznanja rock glazbenoj sceni na Balkanu, koju gotovo nitko u Švicarskoj ne poznaje i za koju svi misle kako bi trebala zvučati poput soundtracka za film Emira Kusturice.

Ulaznice
U pretprodaji u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) po cijeni od 40kn. Na dan koncerta 50kn.

Koncert organizira Dostava Zvuka.

Foto: Nikola Knežević