Flyer, Komuna i KIT Karson vraćaju se na 4. Slavonija fest CMC 200
29. kolovoza 2019.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

Flyer, Komuna i KIT Karson vraćaju se na 4. Slavonija fest CMC 200

Ostalo je nešto više od 24 sata do početka 4. Slavonija festa CMC 200 koji će i ove godine na nekoliko dana zavladati Slavonskim Brod.

Prekrasni lokalitet tvrđave Brod bit će savršeno mjesto za najbolji glazbeni provod, a 30. i 31. kolovoza na velikoj pozornici nastupit će mnoštvo bendova, neka od najpoznatijih regionalnih imena i mladi bendovi koji su se odvažili na glazbeno putovanje. Među ostalim na festivalsku pozornicu vraćaju se Flyer, Komuna i KIT Karson.

Flyer je prisutan na sceni od davne 1996. dok autorski stvaraju od 2003. godine te sadašnju postavu čini pet članova. To su: Petra Kožar (vokal),Mario Kovač (klavijature), Ivan Dumalovski Janjušić (gitare), Ivo Dunat(bas) i Željko Kožar (bubnjevi). U listopadu 2003. Flyer potpisuje ugovor s izdavačkom kućom Croatia Records. Uzimajući u obzir povratne informacije s festivala, od glasova publike kao i na radio listama, moglo bi se reći da glazba Flyera ima potencijala da pridobije zahtjevno slušateljstvo. Nakon obrade legendarne pjesme Josipe Lisac „O jednoj mladosti“ na obostrano zadovoljstvo i suradnju, pjesma je bila najemitiranija u svim medijima u Hrvatskoj 2005. godine. Na „petak 13.“ u svibnju iste godine Flyer izdajealbum prvijenac „Epopeja“. Nastavlja se niz priznanja, a zbog želje da se postigne originalan i moderan zvuk, započela je suradnja sa Samirom Kadribašićem (Jinx, Headoneast) u čijoj je produkciji izašao drugi album „Iluzija“ koji je svjetlo dana ugledao 8.5.2007. godine. Posebno ističu suradnju sa svjetski poznatom brass sekcijom koju čine Sid Gauld, Andy Ross i Trevor Mires koja prati cijeli album Flyera. Dobro je napomenuti da su to isti ljudi koji na turnejama prate Stinga. Uz puno live nastupa, rada na zvuku, slici, modi, fotografiji – Flyer se nastavlja, a 2017. godine objavljuju treći albumnaziva „3“ koji su promovirali i na Slavonija festu CMC 200 u Slavonskom Brodu. Album je imao nekoliko ultimativnih radijskih hitova, a s tim nizom nastavljaju i u 2018. godini kada predstavljaju potpuno novu pjesmu „Jednostavnije“ koja najavljuje rad na četvrtom albumu. Pred ovogodišnji festival izlašla je nova pjesma “Nismo rekli” ne koju će izvest na 4. Slavonija festu CMC 200 .

Mirko Šenkovski Geronimo poznati je hrvatski tekstopisac koji godinama surađuje s najvećim glazbenim imenima regije. Okupivši ekipu sjajnih glazbenika iz regije osnovao jegrupu Komuna. Osim Geronima, koji je glavni vokal, u bendu su Dragomir Herendić Dragianni i Emir Hot na gitarama, Igor Matković na klavijaturama, Zvjezdan Marjanović  na basu i Damir Bumbar Sinanović na bubnjevima. Radeći pjesme za niz pop zvijezda (Crvena jabuka, Leo, Jasna Gospić), ali i folk izvođače (Halid Bešlić, Hanka Paldum, Dragana Mirković, Halid Muslimović) te za vlastita izdanja u kojima je miješao ove žanrove, Geronimo je u prethodnih dvadeset i nešto godina postao sinonim za hitmejkera u svijetu lakih nota, čiji je opus dosegao impresivnih 250 pjesama. Okupljanje benda Komuna povratak je njegovim korijenima. Nakon dvije malo teže teme u singlovima „Kad padnu mostovi“ i „Himna”, treći singl Komune donosi predah od svakodnevice i tzv. „relax bajkersku” pjesmu žestokog ritma i riffa naziva „Utjeha”. S obzirom da je i Geronimo Brođanin, dolazak na Slavonija fest CMC 200 u Slavonskom Brodu je zapravo nastup na domaćem terenu koji će zasigurno obradovati brojne posjetitelje. Prošle godine na istom mjestu premijerno su izveli pjesmu „Faraoni“,  a sada će predstaviti novu suradnju, ovoga puta s pjevačem Leom na novoj, rockerskoj verziji pjesme „Fatma“.

Osječki rock bend KIT Karson djeluje već više od deset godina. Nazvali su se po strip junaku iz 80-ih, najboljem prijatelju kultnog teksaškog rendžera i poglavice plemena Navajo, Texa Wilera. Članovi benda su Josip Barić (gitara), Goran Jakovac (gitara),Zoran Pernačić (bas gitara), Dražen Petrač (bubnjevi), Krešimir Stazić (klavijature) iDražen Šestić (vokal). Riječ je o glazbenicima koji su svirali po raznim osječkim skupinama još od 80-ih godina i čine dobrim dijelom povijest osječkog roka. Bend je svoje dugogodišnje iskustvo sticao na raznim festivalima i svirajući po klubovima, a mogu se pohvaliti i suradnjom s Jasenkom Hourom, Renatom Metessijem, Dadom Topićemte mnogi drugim renomiranim glazbenicima. Dosadašnju karijeru su im obilježili hitovi:“Još jednom mi daj”, “Krug”, “Probudi se”, “Moje misli putuju”, “Kraljica poze (njeno lice)”, a na ovogodišnji Slavonija fest CMC 200 dolaze s pjesmom “Dobar san”.

CMC televizija u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom i Turističkom zajednicom grada ove godine organizira CMC 200 Slavonija fest 30. i 31. kolovoza u tvrđavi Brod. Prve večeri, na Rock maratonu, nastupaju Mile Kekin, Who See, Dejan Cukić, the Karambol, Mnogi Drugi, BluVinil, Cloud 68, Dusty Hats i KIT Karson. Druge, glavne festivalske večeri nastupaju Prljavo kazalište, Davorin i Bogovići, Kiki Lesendrić & Piloti, Krle i Inspektori, Helem nejse, Bang Bang, Flyer, Adastra, Fluentes i Komuna.

Foto: Nikola Knežević