Vinil će po prvi put nakon 1986. godine nadmašiti prodaju CD-a!
7. rujna 2019.
Music Box (11007 Članci)
Podijeli

Vinil će po prvi put nakon 1986. godine nadmašiti prodaju CD-a!

Kako javlja RIAA, odnosno Udruženje diskografske industrije Amerike, vinil će po prvi put nakon 1986. godine nadmašiti CD po prodaji.

Otkrilo se to nakon novog izvješća RIAA-a o prodaji fizičkih izdanja. Prošle godine naglasili su kako prodaja CD-a pada tri puta brže, dok prodaja vinila raste tri puta brže od CD-a. Situacija se ove godine promijenila i to u slučaju vinila. Brojke su još veće, a govore kako se od prodaje ploča zaradio 224,1 milijun dolara za 8,6 milijuna primjeraka i to u samo prvoj polovici godine. Sve je to vrlo blizu 18,6 milijuna prodanih primjeraka CD-a, odnosno zarade od 247,9 milijuna dolara.

Prodaja vinila raste 12 posto u drugoj polovici 2018. godine i prvoj polovici ove godine, a pad prodaje CD-a i dalje se pogoršava što bi značilo da će ubrzo vinil premašiti CD-e, odnosno to se očekuje do kraja godine. Ako se to dogodi vinil će po prvi put nakon 1986. godine nadmašiti prodaju CD-a.

Kako je vidljivo po podacima spomenutima maloprije, bez obzira na veliku zaradu od prodaje vinila, broj prodanih primjeraka i dalje nije prevelik, za razliku od prodaje CD-a. I svakako se mora priznati kako su iznad svega ipak streaming platforme poput Spotifyja i Apple Musica koje bilježe rast od 62% pretplata.