Livio Morosin na Ča-val fešti u Boogaloou!
9. rujna 2019.
Music Box (7766 Članci)
Podijeli

Livio Morosin na Ča-val fešti u Boogaloou!

Jedan od najplodnijih hrvatskih autora, Livio Morosin, novo je ime na dvodnevnoj Ča-val fešti koja će se 11. i 12. listopada održati u Boogaloou. On se tako pridružio već najavljenima Alenu Vitasoviću, Gustafima i Šajeti dok će još dva imena biti objavljena uskoro. 

Livio Morosin ime je koje ne treba posebno predstavljati. Na glazbenoj sceni je već gotovo 40 godina i mnogi ga smatraju jednim od najboljih singer-songwritera s ovih prostora. Ovaj kreativac iz Vodnjana karijeru je započeo u grupi Gustafi koja se onda zvala Gustaf i njegovi dobri duhovi, a bend je osnovao sa svojim bratićem Edijem Maružinom. Nakon toga je započeo pisati pjesme za Alena Vitasovića koje je bilo njegovo najslavnije razdoblje. Nakon nekog vremena bacio se u samostalnu karijeru etno glazbe. Neke od najpoznatijih skladbi su “Tri naranče” (Etno festival u Neumu), “More dimboko” itd. Prvi samostalni album objavio je 2005. godine pod nazivom „Tri naranče, a dvije godine kasnije, „Livio Morosin“. Poslije je opet surađivao s Alenom Vitasovićem za svoj treći album, „Glas Istre“. Svira sa svojim pratećim sastavom Livio Morosin Bandom. Morosinove pjesme su se izvodila na raznim festivalima: Kultfestu u Rovinju, Splitskom festivalu, Zadarskom festivalu, MIK-u, Arena festivalu u Puli, Etno festivalu u Neumu i ostalima, na kojima je često osvajao nagrade.

Ča-val, popularna i rock-glazba na čakavskom govoru, nazvana po imenu top-ljestvice glazbe na čakavskom dijalektu koja se emitirala na Radio Rijeci. Drži se da su ga osnovali puljski glazbenik, pjesnik i umjetnik Franci Blašković i njegova skupina Gori Ussi Winnetou. Dijalektalni val u hrvatskom popu i rocku pojavio se 1994. na području od Hrvatskoga zagorja do južne Dalmacije, no samo se na području Istre i Kvarnera dugotrajnije održao i afirmirao u medijima i široj publici, osobito izvedbama skupine Gustafi, pjevača Alena Vitasovića (posebice u suradnji sa skladateljem i tekstopiscem Liviom Morosinom) i skupine Šajeta. (S. Kalapoš Gašparac, Rock po istrijanski, Zagreb 2002).

Ulaznice su puštene u prodaju i mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, Boogaloou ili preko sustava Entrio. Cijena jednodnevnih ulaznica je 75 kuna u pretprodaji, 90 kuna na dan, festivalskih 110/140 dok se VIP ulaznice po cijeni od 150 kuna mogu kupiti isključivo u pretprodaji.