Kultni album Električnog orgazma, “Distorzija”, nakon 33 godine ponovno na vinilu!
13. rujna 2019.
Music Box (10088 Članci)
Podijeli

Kultni album Električnog orgazma, “Distorzija”, nakon 33 godine ponovno na vinilu!

Električni orgazam, biser ex-Yu rocka, 1986. godine objavljuje jedan od najuspješnijih albuma i zadnji studijski materijal koji je izašao za tadašnji Jugoton, “Distorzija”. 

“Debela devojka”, “Vudu bluz”, “Ša la la”, “Kapetan Esid”, “Ne postojim”, “Ja sam težak kao konj”, “Hej, ti” i druge pjesme s ovog albuma i danas se nakon 33 godine izvode na koncertima Električnog orgazma. Gile, Švaba, Čavke i Banana činili su tadašnju postavu Orgazma, a upravo je ovaj album označio prvi pravi povratak benda na scenu. Producenti su bili Gile i Piko Stančić, a omot albuma radio je slikar Radovan Hiršl. Sve je to prethodilo kultnom koncertu Orgazma u zagrebačkom Kulušiću s legendarnom najavom pokojnog Dražena Vrdoljaka, a koji je također objavljen za Jugoton na live izdanju “Braćo i sestre”.

https://www.youtube.com/watch?v=2MzMzbRAd8s

“Distorzija” je, kako će ove godine napisati glazbeni kritičar portala Ravno do dna, Zoran Stajčić, ključni album na kojem je pronađena stonesovska formula, gdje blues, boogie i heroin na našem jeziku dišu skladno kako dišu skladno na engleskom na jednom „Exile On Main St.“.
“Rock bitange su na konju, a narod ih slavi. Onaj kratkotrajni moment pobjede rocka, dok se društveno-povijesni Altamont približava. „Distorzija“ je album bez loše sekunde, bez lošeg takta, a opet kao da je odsviran u jednom dahu, prljavo bezobrazno, kako zvuči svaki veliki rock album.”, napisao je Stajčić recenzirajući izdanje “Električni orgazam – Original Album Collection”, objavljeno također ove godine za Croatia Records.

Stoga je reizdanje vinila “Distorzija” logičan u misiji Croatia Recordsa da podsjeća stare i uči mlade generacije o najboljim godinama ex-Yu rocka. Ovo izdanje donosi osvježenu repliku originala s remasteriranim snimkama s originalnih magnetofonskih vrpci koje se nalaze na 180-gramskom crvenom vinilu.

Foto: Ivica Drusany