Oscarom nagrađeni filmovi i redatelji, filmske premijere i niz međunarodnih gostiju na 1. Plitvice Film Festivalu
17. rujna 2019.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

Oscarom nagrađeni filmovi i redatelji, filmske premijere i niz međunarodnih gostiju na 1. Plitvice Film Festivalu

Povodom dvije velike obljetnice; 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, Nacionalni park Plitvička jezera ovog tjedna pokreće prvi Plitvice Film Festival.

U fokusu ovog novog filmskog festivala, koji će se održati u kampu Korana od 19. do 22. rujna, su priroda i njezino očuvanje, a u filmskom programu koji broji 20 mahom dokumentarnih filmova bit će prikazani radovi velikih filmskih redatelja, ali i neka buduća filmska imena koja tek otkrivaju čari filmskog svijeta. U prekrasnom okruženju Plitvičkih jezera prikazat će se filmovi redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima WendersaLouiea PsihoyosaLuca Jaqueta ili  Frédérica Backa, održat će se svjetske i hrvatske premijere, a festival će posjetiti značajni i zanimljivi filmski gosti.

Na samom otvorenju festivala bit će predstavljen novi BBC-jev serijal Green Planet, koji se s pionirom dokumentaraca o prirodi Sir Davidom Attenboroughom upravo snima na Plitvičkim jezerima. Projekt će predstaviti Peter Basset, redatelj i autor, a nakon predstavljanja publika će imati priliku vidjeti zadivljujući BBC-jev dokumentarac iz serijala Planeta zemlja naziva Planeta Zemlja: Slatka voda, uz naraciju neponovljivog Davida Attenborougha.

Na Plitvice Film Festivalu održat će se hrvatska festivalska premijera filma Led u plamenu. Film je pušten u distribuciju 1. srpnja 2019. tako da se radi o vrlo svježem naslovu. Led u plamenu vizualno je zadivljujući dokumentarni film u režiji Leile Conners i produkciji Leonarda DiCaprija. Sniman diljem svijeta, Led u plamenu postavlja pitanje možemo li preokrenuti klimatske promjene? Film će na festivalu predstaviti hrvatski znanstvenik Staša Puškarić, jedan od protagonista u filmu.

Još jedan domaći znanstvenik biolog, snimatelj i redatelj Goran Šafarek, na Plitvice Film Festivalu će predstaviti svoj najnoviji film Zeleni krvotok Hrvatske, što će ujedno biti svjetska premijera tog filma. Na festivalu će hrvatsku premijeru imati i izvrstan makedonski film Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio tri nagrade; glavnu nagradu žirija, specijalnu nagradu žirija. Treću, specijalnu nagradu žirija za najbolju kameru zajedno s kolegom snimateljem Fejmijem Dautom osvojio je Samir Ljuma, koji će nam se pridružiti na Plitvicama.

Prvi PFF svojim će posjetom uveličati njemački redatelji Julia Dordel i Guido Tölke, autori filma Inteligentno drveće, inspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena Tajni život drveća.

Na programu je i niz Oscarom nagrađenih filmova te redatelja, kao i filmova nominiranih za nagradu Oscar. Grčko-američki redatelj i vrhunski podvodni fotograf Louie Psihoyos predstavit će se čak dva filma; eko-triler Zaljev nagrađen je Oscarom za najbolji dokumentarni film 2010., a u dokumentarcu Na rubu izumiranja iz 2015. istražuje ulogu čovječanstva u masovnom izumiranju podvodnih vrsta.

Francuskog redatelja Luca Jacqueta, naširoko poznatog po filmu o pingvinima Carsko putovanje, za kojeg je osvojio Oscara 2006. godine, predstavit ćemo filmom Između neba i ledaČovjek koji je sadio drveće film je za koji je Frédéric Back 1988. godine osvojio Oscara za najbolji animirani film. Film je snimljen prema knjizi Jeana Giona objavljenoj 1953., koja govori o jedinstvenom postignuću Elzéarda Bouffiera, pastira koji je strpljivo pošumljavao jalovu zemlju. Velikan filmskog platna Wim Wenders bit će predstavljen filmom Sol zemlje nominiran za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma 2015. godine. Priča o životu fotografa Sebastiã Salgada koji je u 40 godina rada stvorio golemi fotografski hommage ljepoti zemlje.

Uz glavni program u nedjelju održat će se projekcija filmova finalista natječaja Snimi film o prirodi u kojima su učestvovala djeca i mladi do 18. godine starosti, nakon čega slijedi podjela diploma i nagrada za najbolje filmove. Uz puno dobrih filmova, festival će ponuditi i pomno odabran glazbeni program, s glazbenim gostima koje veže world music spona, zalaganje za očuvanje tradicionalne glazbe, te očuvanje planeta. Kroz četiri dana festivala nastupit će KazanCinkušiPicksiebneri i J.R. August.