Hindi Zahra: “Znanje je vrlo važno za stvaralački proces. Slušajte i učite! Dopustite mašti da vas obuzme”
18. rujna 2019.
Music Box (8718 Članci)
Podijeli

Hindi Zahra: “Znanje je vrlo važno za stvaralački proces. Slušajte i učite! Dopustite mašti da vas obuzme”

Novu sezonu koncertnog serijala Musicology Sessions otvara svjetski poznata francusko-marokanska kantautorica Hindi Zahra koja će održati koncert u Tvornici kulture, 27. rujna.

Veliki koncertni spektakl, koji najavljuje zanimljivu glazbenu jesen u Tvornici, Zagrepčanima će prirediti pjevačica baršunastog glasa, dobitnica prestižne nagrade “Constantin” i “Victoires de la Musique”.
Hindi je samouka multiinstrumentalistica i kantautorica koja je sve glazbene utjecaje i životna iskustva spojila u jedinstvenu i autentičnu glazbenu kreaciju. Nakon objavljivanja albuma “Homeland”, koji je rasprodan u 135 tisuća primjeraka širom svijeta, održala je više od 300 koncerata u prazdoblju od dvije i pol godine. Razgovarali smo s poznatom svjetskom pjevačicom uoči koncerta u Zagrebu.

Koja životna iskustva su najviše utjecala na vašu glazbenu karijeru?

“Rekla bih da sve što nas sve što nam se događa mijenja na neki način, bilo da su u pitanju dobra ili loša životna iskustva. Ipak, mislim da su me baš ona najteža razdoblja života najviše promijenila. Okrenula sam se spiritualnosti i u njoj pronašla inspiraciju. Također smatram da je znanje vrlo važno za sam stvaralački proces. U Parizu sam radila u Louvreu gdje sam bila okružena vizualnom umjetnošću. To iskustvo mi je puno značilo. Počela sam slikati, a slikarstvo je ostalo moj veliki hobi. Vrlo je važno da budemo okruženi različitim kulturnim sadržajima i da konstantno učimo. Znanje i umjetnost neraskidivo su povezani.”

Kako bi predstavili svoj glazbeni stil?

“Kad govore o mojoj glazbi, kritičari spominju elemente marokanske glazbe, blues, etno. Meni je zapravo bilo bitno da moja glazba zvuči marokanski, ali da ne bude samo to već da se isprepliće s bluesom i jazzom, dakle željela sam neku glazbenu fuziju. Tu je još i rock te orijentalni ritmovi. Smatram da smo danas okruženi kvalitetnom glazbom koja je odlična inspiracija. Na meni je ostavila trag i afrička glazba, ali i egipatska i indijska. Danas slušam sve: od tradicionalne muzike, preko digitalne, klasične pa sve do trepa. Obožavam raznovrsnost!”

Često spominješ Maroko, kakav odnos imaš prema Maroku i Marrakechu?

“Rođena sam u južnom Maroku. Tamo sam živjela do dvanaeste godine kada sam se preselila kod oca u Francusku. Nostalgija je ostala zauvijek u meni, a korijeni su me uvijek tamo vukli i vuku me i dalje.
U Marrakech sam otišla na pet godina, u odrasloj dobi kako bih radila na sebi, svojoj spiritualnosti i svojoj glazbi. Vrijeme koje sam provela tamo bilo je obilježeno dubokim razmišljanjima, pronalaženjem sebe i otkrivanjem novih puteva do svoje autorske glazbe. Marrakech je veliki dio moje ličnosti. Voljela bih ljudima približiti marokansku i afričku kulturu.”

Vaši obožavatelji u Zagrebu jedva čekaju da vas upoznaju. Što bi poručili onima koji kreću s glazbenom karijerom uzimajući u obzir da ste u glazbenom svijetu postigli svoju autentičnost te se ostvarili kao kantautorica i uspješna glazbenica?

“Kao što sam već spomenula, smatram da je znanje vrlo važno za stvaralački proces. Slušajte i učite. Izložite se različitim sadržajima, ali nemojte zaboraviti prepustiti se mašti. Dopustite joj da vas obuzme. Pronađite nešto svoje, nešto što vas čini drugačijima i nemojte nikada od toga odustati.”

Ulaznice za ovaj koncertni spektakl možete pronaći u Entrio ticket shopu.

Foto: Tala Hadid