IZVJEŠĆE: Odličan tulum Kensington Lime u Vintageu
4. listopada 2019.
Boris Abramović (276 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Odličan tulum Kensington Lime u Vintageu

Na svom prvom velikom samostalnom koncertu u veljači u KSET-u Kensington Limač je odličnom svirkom prestao biti limač i postao je jedan odličan punokrvni bend od kojega se puno očekuje u budućnosti i sada kada je ta neka budućnost došla dobili smo priliku vidjeti na koji način se ova priča razvija.

Nakon nekih nagrada za rad koje su bendu došle već na samom početku karijere došlo je vrijeme za novi samostalni klupski nastup i dobro tempiranim tajmingom, a i izborom mjesta našli smo se u Vintage Industrial Baru na novom nastupu Kensingtin Lime, benda, odnosno projekta Josipa Radića kojega znamo možda prvenstveno kao jednoga od tvoraca fantastične priče o Valentinu Boškoviću, ali i ne samo toga nego i glazbenika koji sudjeluje u još nekoliko projekata diljem ove zemlje.

Još uvijek je aktualan i u središtu priče odličan prošlogodišnji album “May” koji je pobrao izvrsne ocjene što kritike što publike pa je i ovog četvrtka, 3. listopada u Vintageu naravno “May” bio okosnica programa. Ne bih ponavljao ovdje hvalospjeve koje sam pisao o ovome odličnom albumu, možete se potruditi pa ih potražiti ako već niste pročitali, ali Josip i Kensington Lima projekt ide dalje i vidjeli smo sada da je put koji su odabrali za nastavak svoga rada onaj pravi i da ih i dalje čeka svijetla budućnost jer će ih maziti i publika, a sigurno i kritika.

IZVJEŠĆE: Kensington Lima @ KSET – odličan debi benda od kojega još puno dobroga očekujemo

U jednu ruku koncerti u KSET-u i u Vintageu su bili slični, barem po set listama, ali ima i nekoliko po meni bitnih razlika. Prvenstveno tu mislim na to da mi je bend u KSET-u djelovao kao Josip plus pet prijatelja koji su mu došli gostovati na koncertu, a ovoga puta su u Vintageu bili isti ljudi ali djelovali su mi kao jedan pravi punokrvni bend. Vidi se da su u međuvremenu odrađene neke zajedničke svirke pri čemu na “odrađene“ ne mislim ništa loše nego baš suprotno, bend je svakako dobio na kompaktnosti i na uvježbanosti. Repertoar je bio poprilično sličan prvom nastupu ali ipak pomnije posložen.

Naravno da smo čuli kompletan “May” album, svaka stvar je zvučala vjerojatno čak i bolje nego na albumu, a ono što se dalo primjetiti na prvu je žestina. Naravno kad su dobro usvirani radi se na stvarima koje mogu pridonijeti dojmu, a ovaj put dojam je bio da je Kensington Lima poprilično žešći nego prije. Vjerojatno je to ono što naša predsjednica naziva uštonavanje. E, pa Kensingtoni su se uspjeli uštonavati ili kako već….

Osim kompletnog albuma čuli smo i dvije nove stvari, “The Art of Loneliness” koja je nedavno izašla kao singl i koja je ponajviše u nekim svojim dijelovima pridonijela dojmu žestine, a druga je “Holly Mess” i govori nam o tome što se događa kad svećenik malo pretjera s misnim vinom. U svakom slučaju obje stvari su odličan nastavak onoga što rade i dobra najava za daljnji rad.

RECENZIJA: Kensington Lima: “May” – dugo skupljana pjesmarica s dvanaest retro bisera

Odlično strateški rasporedivši Kensington Lima je odsvirao i nekoliko obrada, pa smo tako uz već neke koje smo čuli u KSET-u, poput “Gone Gone Gone” Roberta Planta i Alisson Krauss, te odlične i očekivane “All Your Favorite Band” Dawesa, dobili i frenetičnu verziju Springsteenove “Glory Days” i “Be My Baby” Ronettesa, a na samom kraju naravno ponovo smo imali posvetu Valentinu Boškoviću u vidu Bowiejevog “Starmana”.

Danijel Benko na gitari, Karlo Kurtalj na basu, Mihael Kurjančić Kunga na klavijaturama i Jere Šešelja na bubnjevima, glazbenici su koji su uz Josipa Radića svirali za sve nas u Vintageu i pobrkali se malo s instrumentima u predivnoj odjavnoj “Summer’s Gone” (koju je btw nedavno prepjevao i Neno Belan), a svakako moramo spomenuti i veliki vokalni doprinos koji je imala i jedina dama u bendu, prelijepa neretvanska Linda Ronstadt prekrasnoga glasa, Lovorka Sršen. Njezini vokalni dueti s Josipom su jedna od najdragocjenijih stvari koje ovaj bend ima.

Svi su imali svoju večer i svi su pridonijeli da u Vintageu prisustvujemo jednom odličnom tulumu. Publika isto tako odlična. Bilo je tu puno prijatelja benda, bilo je puno onih koje sam već vidio na njihovim nastupima i to samo znači da je bend prihvaćen. Osobno ću na njihovu svirku doći svaki put kad budem u prilici. Kensington Lima zrače pozitivnom energijom i tu energiju s pozornice širi i u publiku. Odlična večer, nadam se da će se ponoviti.

Foto: Izvan fokusa (arhiva)