Damian (Brit Floyd): “Ne sumnjam da će glazba Pink Floyda biti popularna i relevantna još mnogo godina”
12. listopada 2019.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

Damian (Brit Floyd): “Ne sumnjam da će glazba Pink Floyda biti popularna i relevantna još mnogo godina”

Samo nas mjesec dana dijeli od uistinu posebnog rock spektakla! U Zagreb stiže grupa Brit Floyd u sklopu velike svjetske turneje kojom obilježavaju četrdesetu obljetnicu remek-djela, rock opere Pink Floyda The Wall. 

Nesvakidašnje rođendansko druženje zakazano je za 11. studenog 2019. godine u Tvornici kulture, a nakon američkog i britanskog dijela turneje, vrijeme je za posebno glazbeno slavlje i druženje s fanovima u Zagrebu.

Imali smo priliku razgovarati s Damianom Darlingtonom, frontmenom projekta Brit Floyd i proći kroz četvrt stoljeća koje je posvetio Pink Floydu, ali i teme koje zanimaju sve nas poput vječnog pitanja – tko vjernije izvodi danas glazbu Pink Floyda, Roger Waters ili David Gilmour.

Kako se dogodilo da ste odlučili biti tribute bend Pink Floyda? Što za vas znače Pink Floydi i jeste li osjećali da ste dobili neku posebnu životnu pozivnicu od njihove glazbe. Unatoč njihovoj odsutnosti, trebaju li nastaviti s posebnim odnosnom s publikom i nekim novim generacijama?

“Na kraju 1993. tribute bendovi bili su sasvim nova stvar i nisam baš puno obraćao pažnju na ideju o njima. Nisam se svjesno odlučio pridružiti Pink Floyd tribute bendu, bila je to prilika da se pridružim Australian Pink Floyd Showu, koji se do tog trenutka preselio u Veliku Britaniju. Predložio sam im se kao moguća zamjena za jednog od gitarista u bendu, a oni su me kontaktirali i pozvali da dođem na audiciju. Imao sam audiciju, dobio sam posao i sljedeći tjedan sam s njima svirao svoje prve koncerte i evo me 25 godina kasnije i dalje sviram glazbu Pink Floyda. Ona je očito postala vrlo važan dio mog života. Profesionalno sviram Floydovu glazbu četvrt stoljeća i sve se to pretvorilu u pola mojeg života tijekom kojeg trebam raditi na tome da ponovno stvaram njihovu glazbu na pozornici. Kroz to razdoblje vidio sam nove generacije obožavatelja kako izlaze na koncerte koje sviram po cijelom svijetu i ne sumnjam da će ova glazba i dalje biti popularna i relevantna još mnogo godina.”

Jeste li ikad upoznali bilo koga od članova Pink Floyda, jesu li ikada kontaktirali s vama zbog sviranja njihove glazbe?

“Davida Gilmoura prvi put sam upoznao 1994. godine kada je došao na koncert na koji sam svirao u Londonu. Vratio se na pozornicu, popio je pivo i jedno vrijeme razgovarao, te pozvao da dođemo u back stage na partyju koji je slavio kraj svjetske turneje, a koji je Pink Floyd imao u Earls Courtu u Londonu nakon njihovog zadnjeg koncerta na turneji “The Divion Bell”. Dvije godine kasnije također sam svirao na njegovom 50. rođendanu. Tom je prilikom Rick Write ustao i svirao zajedno sa mnom na “Comfortably Numb”, pa sam imao nevjerojatno iskustvo nastupati s jednim od članova osnivača Pink Floyda na pozornici.”

Koliko je velik izazov biti tribute bend Pink Floyd s obzirom na njihov perfekcionizam i ogromne produkcije na pozornici?

“Veliki je izazov učiniti to ispravno. Toliko je slojeva i detalja u njihovoj glazbi i načinu na koji su je izvodili, te u samom zvuku koji su stvarali. Doista je veliki zadatak sve to vjerno ponovno stvoriti.”

Foto: Paul Citone

Godinama ste na turnejama slaveći određena razdoblja i izdanja Pink Floyda. Koja je turneja dosad bila tehnički najzahtjevnija?

“Vjerojatno je trenutna turneja koju provodimo najizazovnija. “The Wall” je komplicirano djelo, glazbeno, lirski i vizualno. Kroz njega prolazi naracija i bez obzira što ne sviramo cijeli album dosta je važno pokušati održati tu naraciju u koncertu. To nije lako napraviti, a i sastaviti listu koja predstavlja ostale Floydove albume i učiniti da tijek cijele liste bude ispravan, ali mislim da smo to postigli. Postoji i svojstvena kazališna priroda materijala “The Wall” koji smo odabrali staviti u našu izvedbu, što daje sasvim drugu dimenziju showu.”

Ove godine nastupit ćete u čast 40 godina “The Walla”, ali izvest ćete i najbolje od benda. Što ste pripremili za koncert, što nosite sa sobom i kako će izgledati s obzirom na to da na primjer u Zagrebu imate manje prostora za vaš koncept?

“Sa sobom nosimo ogromnu količinu opreme, uključujući pokretna svjetla, specijalne efekte, lasere, video projektore, kružni ekran i povremene velike svinje na napuhavanje. Sviramo po cijelom svijetu u bezbroj različitih mjesta svih oblika i veličina i vrlo smo uvježbani u tome da naši koncerti funkcioniraju u bilo kojem prostoru. Tako da mogu obećati da ćemo se što više uklopiti u prostor u Zagrebu, a to će biti spektakularna predstava u kojoj će ljudi uživati.”

Ono što je zanimljivo za vas je da se zaista pridržavate vjernog kopiranja originala, ali znate dodati i svoj neki prilog u glazbu Pink Floyda, koji se ne razlikuju previše od originala. Da budem iskren, dobro se uklapaju. Pod tim mislim na solo dijelove nekih instrumenata, ali i završnica pjesama.

“Brit Floyd uglavnom nastoji vjerno stvoriti originalne verzije albuma Floyda, ali ponekad ću se kao glazbeni voditelj odlučiti usredotočiti na live verziju ili kombinaciju živih i studijskih izdanja, a ponekad čak i Watersovih ili Gilmourovih verzija pjesama koje sada izvode odvojeno. Pored toga, ostalo je malo prostora za izražavanje vlastitih glazbenih ličnosti u načinu na koji izvodimo ovu glazbu i mislim da je to važno jer nam omogućuje da više nastupamo kao bend i nahranimo se kao glazbenici na pozornici, a ne pojedinci koji samo rade glazbu poput robota.”

Kako je bilo kad ste prvi put počeli svirati Pink Floyde, jeste li došli do nekih zidova, nekih prepreka? Jesu li vas promotori i organizatori koncertaa odbijali ili su u svemu vidjeli određenu priliku?

Kad sam prvi put započeo svirati Pink Floyd glazbu to je bilo s prethodnim Pink Floyd showom u ranim danima tribute bendova, pa da, tada su sigurno postojale prepreke. Promotori, prostori, agenti – nisu shvatili cijelu ideju bendova toliko ozbiljni kao sada, a u široj javnosti je postojala i određena količina skepticizma oko toga može li bend svirati Pink Floyd glazbu na dovoljno visokom standardu da opravdava dolazak na veliku pozornicu. Srećom, sve je to u prošlosti, a kada je Brit Floyd predstavljen prije 9 godina bila je potpuno drugačija priča i shvaćen je ozbiljno od samog početka.”

Slušate li u skladu sa svojom misijom bilo što drugo osim Pink Floyda? Vjerujem da i vi slušate solo materijale Gilmoura i Watersa, ali imate li vremena za nešto više od toga u svoje privatno vrijeme?

“Očito je važno osvježiti pamćenje i slušati Pink Floyd redovito, samo kako biste bili sigurni da se kao glazbenik svojim nastupom ne počnete odvajati predaleko od izvornog materijala. Također je korisno gledati i slušati solo nastupe Gilmoura, Watersa i u novije vrijeme Masona kako biste dobili inspiraciju za ono što ti dečki i danas rade na pozornici. Izvan toga imam prilično širok i raznolik ukus u glazbi i slušam jazz, rock, celtic, klasiku, neki pop i još mnogo toga.”

Riješimo vječnu temu koja se pojavljuje među fanovima Pink Floyda. A vjerojatno biste vi imali najbolji odgovor. Što mislite, tko bolje izvodi glazbu Pink Floyda, Roger Waters sa svojim bendom ili David Gilmour sa svojim bendom?

“Sve je to vrlo subjektivno, ali po mom mišljenju Roger Waters očito postavlja spektakularniji show, ali mislim da David Gilmour ostaje vjerniji originalnom načinu na koji su pjesme izvedene.”

Koji je vaš omiljeni album Pink Floyd?

“‘The Wall’, to je bio prvi album Floyda koji sam slušao i to je ono što me pokrenulo kao obožavatelj glazbe.”

Ako vas možemo vratiti u vrijeme kada ste započeli ovaj projekt, biste li ga ikad ponovo pokrenuli?

“Kao što sam već rekao, više prilika za to mi se pružila kada je u pitanju sviranje Pink Floyd glazbe, ali s obzirom na to da je to put kojim sam krenuo kao glazbenik, zasigurno ne žalim što sam započeo Brit Floyd, jer definitivno je došlo vrijeme da imam veću kontrolu nad načinom izvođenja ove glazbe i kako je koncert insceniran.”

Česti ste gost naše zemlje. Jeste li dobro primljeni ovdje ili ste jednostavno zaljubljeni u nas? Postoji li neki poseban odnos s Hrvatskom i zemljama oko nas?

“Sigurno smo bili odlično primljeni na svim koncertima koje smo svirali u Hrvatskoj tijekom godina i to je zemlja kojoj se osobno radujem. Bez sumnje ima nešto posebno u fanovima Pink Floyda koje imate u Hrvatskoj i cijelom Balkanu. Oni su upravo takvi strastveni ljubitelji ove glazbe i to se jako pokazuje u njihovom odazivu na naše koncerte.”

Brit Floyd Performing at Liverpool Echo Arena – 22-01-2011

Tijekom godina Brit Floyd imao je neke promjene u bendu, pogotovo nakon vašeg odlaska iz Australian Pink Floyd Showa koji se također pojavio u Hrvatskoj. S obzirom da 25 godina svirate glazbu Pink Floyda jeste li vi šef benda? Jeste li član Pink Floyda kojeg oni nikad nisu imali? 😀 šalim se malo!

“Pretpostavljam da biste me mogli opisati kao “šefa”! Sviram ovu glazbu češće i duže nego bilo tko drugi u bendu i imao sam veliku ulogu u formiranju Brit Floyda. Nažalost, mislim da nema slobodnih mjesta za svirku ​​s izvornim momcima: D.”

Jeste li ikad razmišljali kombinirati Pink Floydovu glazbu, koliko je to danas moderno, s nekim simfonijskim orkestrima, predstaviti je u drugačijem svjetlu ili je vaša misija svirati originalnu glazbu što bolje?

“Igrali smo se s idejom da neki orkestar u nekom trenutku ubuduće bude uključen u jednu posebnu izvedbu. To bi sigurno bio divan dodatak nekim pjesmama ako bi se to moglo dogoditi, ali nije lako ili jeftino. Tko zna ipak. Možda će se to dogoditi u nekom trenutku!”

Foto: Promo