IZVJEŠĆE/FOTO: Kojoti dobili bjesnoću na nastupu u Tvornici kulture
26. listopada 2019.
Nikola Knežević (2775 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Kojoti dobili bjesnoću na nastupu u Tvornici kulture

Koncertom u Tvornici kulture Kojoti su promovirali novi studijski album “Sve je pod kontrolom”, ali i doveli Turiste.

Turisti kao turisti, nekada znaju biti neprimjetni, a nekada znaju baš zasmetati, kako svojom pojavom, tako i nesnalaženjem. Mislim da se to dogodilo ovoga puta riječkom bendu Turisti kojeg predvode rock velikan Vlado Simcich Vava na gitari i Iva Močibob (E.N.I.) za vokalom. Ali ovo nije bila njihova večer. Vrlo dobar sastav, barem sudeći prema studijskim snimkama koje smo imali prilike čuti, ovoga puta zvučao je kao potjera mačke i miša. Vava je zvukom bio iznad benda zbog čega ostali nisu mogli doći do izražaja. Ne da je bio zvukom iznad, nego i energijom, ali nažalost i previše noise gitarom. Ovaj, nazvat ću ga pop-rock bend nije za noise, barem ne live, a zbog čega su nam uši krvarile pa su se čak neki ljudi počeli micati od zvučnika. Iva je bila totalno izvan fokusa i niti u jednoj pjesmi nije najbolje uspjela kontrolirati svoj vokal. Čuli smo pjesme poput “Samo ljubav”, “Nepobjedivi” i “Moj toreador”, ali sve je u konačnici bilo dosta veliko razočarenje za početak večeri i ispred tridesetak ljudi.

 

Turisti (Foto: Nikola Knežević)

Ali kao da je cijelo to iskustvo izazvalo bjesnoću u Kojotima koji su ipak posebniji, kultni i očito nabrijani pa su u više od 2 sata izazvali opće oduševljenje kod publike. A publika je bila starija, kulturnija, nije bilo piva u zraku, samo čista energija iz grla i tijela. Kojoti su prošli kroz svoj najnoviji i povratnički album “Sve je pod kontrolom” pa smo i čuli skoro sve pjesme s albuma, uključujući hitoidne i rifoidne “Ljubav u kvaru”, “Mi ne pripadamo tu”, “Evolucija ide u pogrešnom smjeru” i “Oprosti što te volim”. Na pjesmi “Sve je pod kontrolom”, kao i u originalnoj snimci, pridružio im se Kandžija, a s njima je otpjevao i dodao rap notu jednom od najvećih hitova “Halucinacija”. Večer nije mogla proći niti bez ultimativnog hita “Hodala je pola metra iznad zemlje” na kojem se, za razliku od vlastitog nastupa, jako dobro uklopila Iva Smočibob. I Vava je bio s Kojotima na pozornici, a osim sviranja pedal steel gitare na “Oprosti što te volim”, vratio se i na kraju drugog bisa kad su se Kojoti oprostili od publike s jednim od najvećih punk rock hitova svih vremena – “I Wanna Be Your Dog” kultnih The Stoogesa.

Kojoti (Foto: Nikola Knežević)

Na prvom bisu su i zajahali zmaja, a prije toga su bili razuzdani i ludi. Dovoljno da Kojoti pobjesne i ispostave vjerojatno jedan od najenergičnijih nastupa. I doista je tako sve izgledalo, od genijalnog Davora Viduke koji je imao svoju večer, savršeno kontrolirao svoje žice, efekte i ludi wah-wah, preko Alena Marina koji je još jednom pokazao kako i krakati momci mogu biti ludi na pozornici, do standardno odličnih Vanje Marina na basu, Bobe Grujičića na bubnjevima i Noe Rupčića na klavijaturama. Ali ovoga puta dali su i više od zadnjih atoma snage jer su ispred sebe imali one vjerne obožavatelje koji su ih pratili i 90-ih, a s istim žarom i danas.

Kojoti (Foto: Nikola Knežević)

Iako je Tvornica bila pregrađena pa je bilo manje publike nego uobičajeno, ovaj koncert Kojota podsjetio nas je na samu srž hrvatskog rocka 90-ih, temelje koje su i Kojoti postavili te koje i danas postavljaju mlađim naraštajima, nekim novim klincima i budućim Kojotima.

Foto: Nikola Knežević