IZVJEŠĆE/FOTO: Jedinstvena Sun U u Jedinstvu – projekt budućnosti hrvatske glazbene scene
3. studenoga 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Jedinstvena Sun U u Jedinstvu – projekt budućnosti hrvatske glazbene scene

Kantautorica i vizualna umjetnica SUN U koncertom u Pogonu Jedinstvo ušla je u povijest hrvatske glazbe kao osoba koja je na najbolji mogući način, nevjerojatnim audio-vizualnim spektaklom, promovirala svoj prvi album i ujedno privukla veliki broj posjetitelja. Ne mogu se sjetiti trenutka kad je to netko na takav način učinio.

LED instalacija od 40-ak kvadratnih metara, 2D i 3D animacije sinkronizirane sa svakom pjesmom, vrhunski razglasni sistem, sjajno raspoložena SUN U i idealno otvaranje i zatvaranje neponovljive večeri uz DJ-a Phillipea – tako bi se mogla opisati subotnja večer u Pogonu Jedinstvo. Usput rečeno, zašto se ovaj prostor ne koristi više u ovakve svrhe?

Dolaskom u Jedinstvo mogli smo čuti sjajne deep house/tech house stvari koje je vrtio Phillipe, a koji je kasnije otišao i u electro pop i druge žanrove, na najbolji mogući način uveo nas je u priču zvanu “Discover”. Album prvijenac SUN U objavljen je nedavno za Aquarius Records, a upravo je nedavno i otkrila kako koncertna promocija neće biti ona tipična. Štoviše, pretvorila ju je u najbolje moguće otvaranje nekog debitantskog albuma. Kao što je i album otvoren, tako je i koncert započeo instrumentalnom melodijom “Self Healing”. U lijevom uglu, gledajući prema pozornici, nalazio se njezin kolega na drum padu, a s desne strane basist. Izlaze u crnom kako ne bi smetali LED displayu, počinje audio-vizualna priča, a potom na pozornicu izlazi i sićušna SUN U, također u crnom kombinezonu i s crnom šiltericom na glavi. Sićušna samo vizualno, a u duši osoba s nevjerojatnom energijom (pozitivnom) i voljom koja se proširila Pogonom Jedinstvo. Set lista je išla identično kao što teče i album, pa je osim singlova “Day After Day”, “Hurricane”, “Double Trouble” i “When Everything Goes Down” izvela i pjesme koje nisu bile objavljene do samog albuma.

Čuli smo svašta, od modernog electro popa, preko down tempa do elemenata moderne elektroničke glazbe, a ono što je najzanimljivije u svemu – sve je to djelo SUN U koja je radila i 2D i 3D animacije za ovaj koncert. Trud i upornost koji su trajali godinu dana sada su se konačno isplatili.

Osjetila se trema kod SUN U, prije svega jer nikada nije nastupala pred ovakvim auditorijem, a potom i zato što je prvi put samo za mikrofonom. U određenim trenucima osjetilo se da još nema usavršeno ponašanje na pozornici, a tu mislim i na komunikaciju s publikom. Dijete u njoj je proradilo, a publika je tu razigranu energiju itekako prepoznala. Bilo je i nekih sitnih falševa u vokalnim dionicama određenih pjesama, ali to je naspram svega što smo imali prilike čuti i vidjeti doista zanemarivo. Publici bih jedino dao ocjenu niže jer se tijekom koncerta kroz zvukove probijala njihova priča. Nepotrebno i nepravedno prema SUN U. Ali to je generalni problem koji će se teško moći riješiti, pogotovo kod generacije Y i Z.

Ipak, publika je nakon koncerta tražila bis pa je SUN U rekla kako ne voli ponavljati pjesme iz set liste, stoga je napravila nešto što je rijetko tko očekivao – izvela dvije nikad objavljene pjesme i to na hrvatskom jeziku, a koje će se naći na drugom studijskom albumu. Očito kreativnosti kod ove mlade umjetnice ne nedostaje pa se već mislima nalazi u budućnosti. Prva pjesma je bila nešto konkretnija od druge, iako nam nazivi za sada nisu poznati. No, bilo je čudno, ali i zanimljivo nakon pjesama na engleskom jeziku čuti i dvije na hrvatskom.

SUN U je prigrlila publiku, publika je prigrlila nju, a samo se nadamo da će se uspjeti pokriti s troškovima ovih instalacija koji sežu u nebesa. Čisto iz egzistencijalnih razloga, ali i namjere da ju ubrzo ponovno čujemo negdje. Ovakvo što nam je nedostajalo – projekt budućnosti hrvatske glazbene scene. Nije ni čudo da je nastupila u Pogonu Jedinstvo – ipak je ona jedinstvena.

Foto: Nikola Knežević