RECENZIJA: SUN U: “Discover” – otkriće koje već u startu nagovještava nešto veliko
9. studenoga 2019.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: SUN U: “Discover” – otkriće koje već u startu nagovještava nešto veliko

Sanja Šiljković koja se u glazbenom svijetu predstavlja kao SUN U otkrila je nedavno javnosti prvi album, koji se znakovito zove “Discover” (Aquarius Records).

Ovaj naziv suptilno poručuje da uđete u njezin svijet i istražite ga, kako u smislu glazbenih kreacija koje je pripremila tako i u smislu poruka koje odašilje iz svojeg unutarnjeg svemira. Ovo je zapravo dosta tužan album, ali ne s tužnim krajem. SUN U pjeva o određenim strahovima, od (iskazivanja) emocija bilo kakve vrste, ljudskoj snazi i slabosti, ispravljanjem grešaka iz prošlosti, no ujedno sama sebe hrabri kako treba nastaviti sa životom, skupiti snage i ne odustati. To nam poručuje i u prvoj vokalnoj pjesmi (“Cover Up”), koja dolazi nakon jako lijepog klavirskog instrumentalnog intra (“Self Healing”) i kontrasta između klasičnih pop melodija i drum’n’bassa, a u kojoj osjetimo da nas do kraja albuma čekaju nestandardni (da ne kažem čudnjikavi) tempo, midi synth melodije, koje ponekad zasmetaju u svojoj nestandardnosti, ali nekada sjednu kao onaj zadnji komadić puzzle nakon kojeg krećete u ponosno isticanje rezultata vašeg rada.

“Feel free to laugh, it will not kill you
You cannot die from laughing
But I would like to tell you a joke to die for”

S “Day After Day” melodijski ipak potvrđuje svoju glazbenu mudrost, a gitaristička baza, emotivan vokal, duboki podlagani vokal s efektom su ono što nas grli tijekom slušanja. Ovo je ujedno, ako ću se opet referirati na puzzle, jedan od najljepših komadića. I opet taj čudnjikav drum pad koji odlazi u forme koje vas na trenutak zatvore u neki svoj svijet i zbog čega krenete vraćati pjesmu nazad čisto da čujete što se to upravo dogodilo. Potvrđuje ono što sam pričao na početku, nestandardni electro pop zvuk kojeg baš i nisam čuo u nekakvom takvom glazbenom svijetu. Kojeg sam uspio do sada otkriti jer nitko ne može znati sve.

Foto: Jure Perišić

I sama SUN U je priznala kako je ovaj album čušpajz svega što se itekako osjeti. No, ovaj album je i zabilješka jednog vremena kad se Sanja tražila i tražila, na međi između iznimno tvrdog ritma i melankoličnog electro pop zvuka s izraženim basom i ako nastavi u ovom drugom smjeru mogao bi njezin čušpajz biti itekako slastan. Melankolija popraćena prekrasnim melodijama i glazbenim formama koje nisu nikako tužne i neće vas zatočiti, već zagrliti, nešto su poput najboljeg prijatelja! Takvo što osjetim, osim u spomenutoj “Day After Day”, i u “Hurricane”, ali pogotovo “Double Trouble” i “Down”. Šteta što su to većinom singlovi koje smo već čuli jer ostatak albuma je dosta tvrđi i nešto bržeg tempa.

Ima po meni i nekih grešaka na albumu poput intra u pjesme “More Than Words” i “Unknow Lover” koje imaju identičan sample samo na drugačiji način formiran. Možda je bilo namjerno, ali meni zvuči kao da su nastale u istom trenutku. Možda griješim, SUN U to najbolje i jedina zna. U nekim se pjesmama osjeti da se možda i pogubila ili otišla u smjeru u kojem možda i nije trebala pa imam osjećaj da je negdje koristila preveliku dozu određenog glazbenog elementa, bio to midi synth zvuk ili tvrdi ritam, čak negdje i dvoglasje (backovi s efektom). Osjetim to u “Unknown Lover” i “Guardian of Your Heart” koje mi imaju previše sastojaka u jednom čušpajzu. I previše je sve začinjeno. Dok recimo “One Shot” pršti energijom i hrabrosti koju rijetko tko ima. Ajde recimo da SUN U ima u nas ono što Bojana Vunturišević ima na srpskoj sceni, samo što je Sanja još melodičnija i osjeti se da pazi na taj segment.

“When Everything Goes Down” je idealna za kraj jer bez obzira na nešto što bi normalnu osobu izbacilo iz takta, srušilo na koljena, doslovno uništilo, treba biti ustrajan, ustati i prošetati ponosno svojom životnom modnom pistom. SUN U ima tu karizmu, energiju, ima i te emocije ili da se izrazim u drugačijem stilu – ima i dovoljno potrebnog crnila i dovoljno potrebnih pozitivnih vribacija da ovaj čušpajz u budućnosti na najbolji način kontrolira. Slikovito rečeno – sada je malo pokipio, izašlo je nešto pjene iz lonca jer je zaboravila staviti kuhaču na obrub.

„Life is full of problems
They guide the choices we make
Drowning out our mistakes
With all these personal breaks
You will drown in an emotional lake
Where is your strenght“

Pozitivno je što je saslušala samu sebe i na neki način usvojila savjet iz zadnje pjesme albuma. Jer već snima materijal za drugi studijski uradak i možemo očekivati pjesme na hrvatskom jeziku, nešto drugačije forme, ali i opet onu SUN U koju zbog tih vrlina zaista volimo – ustrajnu, hrabru, iznimno talentiranu i karizmatičnu. Dokaz tome je i fizičko izdanje albuma koje se otkriva ako vi to želite ili ostaje učahuren ako vi to želite. Ovisi kako ćete se osjećati nakon konzumiranja.

Foto: Nikola Knežević

IZVJEŠĆE/FOTO: Jedinstvena Sun U u Jedinstvu – projekt budućnosti hrvatske glazbene scene

Ocjena
3 out of 5

3

Dobro
3 out of 5