Multimedijalni umjetnik Vedran Ružić uspješno spaja glazbenu i vizualnu umjetnost i najavljuje nove nastupe
19. studenoga 2019.
Music Box (7314 Članci)
Podijeli

Multimedijalni umjetnik Vedran Ružić uspješno spaja glazbenu i vizualnu umjetnost i najavljuje nove nastupe

Vedran Ružić (33) multimedijalni je umjetnik iz Opatije koji se bavi raznim umjetnostima s ciljem njihova međusobnog povezivanja. Profesionalno se bavi glazbom i slikarstvom, a 2017. godine dobio je i nagradu Porin za najbolji jazz album “Spiritualmarket”.

Upravo je ovim albumom, kojem je pridružio i art film, započeo seriju projekata kojim povezuje umjetnosti. Ove je godine napravio novi korak te je nastao projekt Libertin koji povezuje koncert Ružićevih autorskih jazz skladbi sa suvremenim plesom u obliku jazz teatra. Ružić je do sada imao više od 20 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a trudi se pomicati vlastite granice pa odnedavno stvara i skulpture. Upravo postavlja instalacije u javni prostor na području grada Opatije, od kojih su neke inspirirane i glazbom.

Vrlo uspješnu 2019. godinu odlučio je zaokružiti koncertnim izvedbama projekata SpiritualMarket i Libertin te predstavljanjem novopostavljenih instalacija. Tako po jubilarni 50. put imamo priliku pogledati i poslušati projekt SpiritualMarket na Čakovec Jazz Fairu u četvrtak 21. studenog te u Zagrebu u kinu Kinoteka u subotu 30. studenog. Za kraj će 4. prosinca zagrebačkoj publici predstaviti novi album Libertin u jazz klubu Contessa, a koncertna izvedba će biti popraćena i suvremenim plesom.

Libertin je konceRtualni projekt koji stavlja naglasak na spajanje umjetnosti – jazz glazbe i suvremenog plesa. Sastoji se od tri dijela / čina: Postanak, Obiteljski san i Libertin. U njima se prikazuju tri pogleda na svijet. Postanak govori o tome kako smo nastali, rasli i u jednu se trenutku počeli odvajati u vlastite krugove, Obiteljski san o tome kako su nas “zamišljali” roditelji, a Libertin o čovjeku koji se oslobodio tuđih snova, konkretno onih svoje obitelji. To je priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života.

Također, bitno je napomenuti da svaka umjetnost funkcionira zasebno, a zajedno čine vlastiti svemir. U projektu je dana i bitna poanta rada, a to je ravnopravnost umjetnosti, odnosno da svaka od umjetnosti bila to glazba, film, slika ili ples ima svoju određenu važnost u funkcioniranju svijeta oko nas.

Spiritual Market Porinom je nagrađen autorski jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa. U ovom je umjetničkom projektu Ružić napravio iskorak pa je note pretvorio i u vizualnu umjetnost, istoimeni art film. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa tako za sebe kaže da dok slika nastoji vidjeti glazbu, a dok svira čuti boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je  projekt „Spiritual Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na dalekom istoku.

Foto: Ira & John