#nedjeljnikomentar: Frik iz kvarta, Ljubica Gurdulić, She Loves Pablo, Songkillers, The Paints
8. prosinca 2019.
Nikola Knežević (2721 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Frik iz kvarta, Ljubica Gurdulić, She Loves Pablo, Songkillers, The Paints

Frik iz kvarta – “Opsjednutost” (Greenwood Studio)

Frontmen benda Mel Camino, Zlatko Majsec, predstavlja svoj prvi singl, ali i sebe u nešto intimnijem izdanju. Akustična elektro synth pop balada “Opsjednutost” ima svojih vrlina i mana. Produkcijski bih volio da je manje gruba, odnosno da je nešto nježnija, a što bi se dosta dobro uklopilo u sjajno dvoglasje na refrenu. Šteta i što nema više izmjena ritma kao što se dogodilo na samom kraju pjesme. Dosta dobar početak koji je mogao biti još bolji, ali vidjet ćemo kakav će biti nastavak.

Ocjena: 3/5

Ljubica Gurdulić – “U dvoje” (DIY)

Kada bih trebao opisati savršenu domaću pop baladu onda bi to bila pjesma “U dvoje”, prvi solo singl Ljubice Gurdulić, itekako poznatog glasa iz razdoblja grupe Svadbas. Nježno, lijepo, a opet moderno u maniri indie pop-rock zvuka koji je sve popularniji u svijetu. Tome je sigurno doprinio mix i master producentskog dvojca iz Svadbasa, Pavla Miholjevića i Jure Ferine. Jako lijepo su posložene i gitare s delay echo i vibrato efektom, a koje pjesmi daju jednu posebnu romantiku. Čujemo i gudačke instrumente i synth, sve ono što može dodatno uljepšati ugođaj. I doista su to i učinili! Dobrodošla nazad, Ljubice! Da ocjenjujem spot onda bi se sve spustilo na razinu dvojke i to je nešto na što se treba poraditi. Sve ostalo je za peticu!

Ocjena: 5/5

She Loves Pablo – “Houdini” (Dostava zvuka)

Jedan od najboljih hrvatskih rock sastava She Loves Pablo, na radost svih nas, predstavio je prvi singl s novog albuma koji uskoro i izlazi u javnost. Ovaj bend je prvak kada su u pitanju žestoki gitarski riffovi u nas, a od Domagoja Šimeka i njegovog vokala doista se čovjek može naježiti. Fantastičan groove ima ovaj bend, pogotovo prilikom naglih izmjena ritma, a da ne govorim o bubnjarskim dionicama ponajboljeg hrvatskog bubnjara mlade generacije. Sve je u ovoj pjesmi posloženo onako kako i treba biti, produkcijski na zavidnoj razini, a glazbeno kao i uvijek (u njihovom slučaju) besprijekorno. Mogu misliti kako će ovo zvučati na žestokim rock pozornicama! A što se tiče spota, jako dobra ideja nakon koje mogu samo reći da nikako ne bih htio da mi takav pogled uputi Luka Balen. Svojim plesnim pokretima ipak je pokazao da izgled vara 🙂

Ocjena: 5/5

Songkillers feat. Radiofonik- “Bolje ne reci ništa” (Aquarius Records)

Još jedna akustična electro pop balada u Nedjeljnom komentaru, ovoga puta iskusnih Songkillersa koji u svoj zvuk ubacuju violinu Tomislava Ištoka te synth koji oponaša ostale gudačke instrumente. Nježno se čuje i prepoznatljiva gitara te prepoznatljivi Banetov vokal koji se već niz godina čuje u hrvatskom radijskom eteru. I ovoga puta Bane osvaja na prvu i nemoguće je ne utonuti u njegov glazbeni svijet. Pridružio mu se i Peggy, izvrsni producent koji odlično stoji Songkillersima. Bez neke posebne zamjerke, osim toga što bi ovaj elektronički dio pretvorio u stvarnu ritam sekciju.

Ocjena: 4.5/5

The Paints – “Elegy” (DIY)

Oni bi mogli zaista biti nešto posebno! Sada već treći singl, “Elegy”, daje naslutiti kako ovi dečki imaju talenta za vrlo dobar ugođaj koji je i ovoga puta na tragu alternativnog blues rocka. Jednostavnim gitarističkim solom pokazuju da nisu tipovi koji će se preseravati odmah na prvim pjesmama, nego da sve rade smisleno. Volio bih ih poslušati uživo i osjetiti njihovu glazbenu žeđ. Poboljšali su se i produkcijski i sada njihov zvuk ima više masti. Vrlo dobar napredak!

Ocjena: 4/5